Zóny pre každého študenta

Bežné médiá

Ako majiteľ firmy, alebo manažér budete nútený riešiť požiadavky súvisiace s komunikáciou. U počítačovej siete to obvykle súvisí s výberom telekomunikačných médií v sieti. Definujte tri bežné médiá a ich relatívne prednosti a nedostatky.

-  metalické médiá

-  optické médiá

-  bezdrôtové médiá

 
Každé z týchto médií má niekoľko variantov s rôznymi vlastnosťami, ako sú napríklad prenosová rýchlosť, prenosová kapacita, útlm prenosu, dosah, presluchy medzi jednotlivými kanálmi, možnosti odposluchu a veľa ďalších. Výber prenosového média je závislý na aplikáciách ktoré nad sieťou pobežia, na lokálnych podmienkach, cene a mnohých iných požiadavkách. Napríklad satelitné diaľkové prepojenie patriace do skupiny bezdrôtových médií isto nebude vhodné pre aplikácie ktoré neznesú prenosové oneskorenia (pričom oneskorenie jednoho hop – prenos signálu zo zeme na družicu a späť –  predstavuje cca 2x256 ms), ale napríklad pre streaming médií nepredstavuje konštantné oneskorenie žiadny problém.

Výhoda takéhoto prepojenia je aj v tom, že nie je potrebné fyzicky inštalovať drôty, alebo vlákna a spojenie je teda možné aj na odľahlých miestach. Naopak iba metalické prepojenia nespôsobujú žiadne oneskorenia pri vedení signálu, ale zas sú možné efekty rušenia elektromagnetickou interferenciou, prípadne výrazného útlmu prenosu signálu, ako tomu je pri koaxiálnych kábloch. Výhody optických systémov rôzneho druhu (sklenné vlákna, polyméry) sú napríklad v tom, že presluchy medzi jednotlivými vláknami sú nemožné, avšak nevýhodou je vyššia cena takéhoto systému a v prípade sklenných vlákien aj vyššia cena a dlhší čas opravy poškodeného miesta spojenia, treba si tiež uvedomiť, že aj v prípade optických vlákien prichádza k oneskoreniam prenosu (rýchlosť šírenia sa svetla vo vákuu predstavuje 299792,458 km/s, ale v reálnom prostredí vlákna môže byť napríklad iba polovičná, teda pri dĺžke spojenia cca 150000 km vznikne oneskorenie 1s).
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/manazment/12515-bezne-media/