Zóny pre každého študenta

Individuálne faktory výkonnosti

Popísať individuálne faktory výkonnosti. Aké sú individuálne atribúty a ako môžu ovplyvniť individuálnu výkonnosť na pracovnom mieste. Osobnostné črty (locus of control, etc.)

Každá osobnosť je jedinečná a líši sa od druhého svojimi zručnosťami, schopnosťami, vlastnosťami, spôsobom percepcie, hodnotami…Ak chce manažér rozumieť svojim podriadeným, musí tieto diferencie chápať, musí pochopiť podstatu ľudskej rozmanitosti.

Len pochopenie individuálnych osobností pracovníkov môže manažérovi umožniť efektívne zosúladiť požiadavky práce s požiadavkami jednotlivcov a efektívne uplatniť proces ich motivácie. Možno konštatovať, že:

Individuálny výkon= individuálne kompetentnosti x snaha x organizačná podpora

K základným individuálnym faktorom výkonnosti,, ktoré boli analyzované vo vzťahu k pracovnému výkonu, spokojnosti, fluktuácii a absencii patrí vek, pohlavie, status, počet odpracovaných rokov v organizácii. 

Schopnosti a zručnosti  jedinca je ďalšou významnou premenou, ktorá podmieňuje osobitosť jedinca, ktorá sa odráža v pracovnom výkone, spokojnosti, fluktuácii i absencii a na ktoré bola upriamená pozornosť odborníkov.

Popis základných atribútov (schopnosť vykonávať)

- pohlavie, pozícia, vek, schopnosť (sa nieco naučiť), osobnosť, hodnota, percepcia, spôsobilosť vykonávať

OS(org. podpora) = OP(org. výkon) x I(ind. vlastnosti) x WE (prac. úsilie)

OP = vedieť, I = úsilie, WE = podmienky – ak je jedna zo zložiek nulová, aj ostatné budú nulové

Osobnostné črty-je mnoho charakteristík, ktoré sa využívajú pri opise človeka, ktorými sa ľudia navzájom líšia. Podľa char. Jedinca je dôležité z dôvodu lepšieho pochopenia jeho správania a myslenia.

Príklad: veľa zlých vecí v ľudskom živote je spôsobených vďaka nešťastiu

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/manazment/15194-individualne-faktory-vykonnosti/