Zóny pre každého študenta

Čo je vnímanie a prečo je dôležité pre manažéra

Čo je vnímanie a prečo je dôležité pre manažéra. Poruchy vnímania. 

Percepciu – vnímanie – možno definovať ako proces, prostredníctvom ktorého jedinec získava, organizuje a interpretuje informácie zo svojho prostredia. Percepcia vnímanej reality sa môže od objektívnej reality značne líšiť.

Ak dvaja pozeráte cez to isté okno, nemusíte vidieť to isté.

Percepcia je spôsob, prostredníctvom ktorého si človek vytvára dojem o sebe samom, o iných ľuďoch, o svete. V súvislosti s interpretáciou informácií o iných ľuďoch sa používa vyjadrenie – sociálna percepcia.

Ak napríklad nadriadený očakáva, že jeho pozícia je ohrozená, bude v každom pravdepodobnom zamestnancovi vidieť svojho konkurenta. Ak manažérovi jeho priamy nadriadený poskytne negatívne informácie o niektorom jeho podriadenom, vzápätí bude vnímanie daného podriadeného modifikované vplyvom tejto informácie. V sociálnej percepcii zohrávajú dôležitú úlohu aj vzťahy jedincov, ktorí sú vo vzájomnej interakcii a ich vzájomné poznanie sa. Ak napríklad s objektom vnímania máme pozitívne vzťahy, jeho prípadné negatívne prejavy vnímame tolerantnejšie ako keby naše vzťahy k nemu boli negatívne. Dôležitú úlohu v percepčnom procese zohráva i vnútorné naladenie jedinca. Ak je toto naladenie pozitívne, je tu tendencia pozitívneho vnímania objektu. Ak je toto naladenie negatívne, jedinec má tendenciu vnímať objekt v zápornejšom svetle.

Iným faktorom pôsobiacim na sociálnu percepciu je osobnostný koncept jedinca. Jedinec, ktorého osobnostný koncept je pozitívny, má tendenciu všímať si viac pozitívnych stránok na vnímanom objekte.

Spôsob myslenia tiež značne determinuje sociálnu percepciu. Niektorí ľudia si viac všímajú vonkajšie znaky, iných pútajú vnútorné hodnoty človeka.

V sociálnej percepcii je napríklad významný fyzický výzor jedinca, ktorého vnímame. Pozorovateľa môže upútať vonkajší výzor - vek, pohlavie, váha, spôsob a úprava oblečenia, atraktivita osoby - objektu vnímania. Vplyv atraktivity je často zrejmý pri hodnotení pracovníkov. Aj spôsob verbálnej komunikácie determinuje percepciu. Nielen obsah informácií, ale aj hlasové charakteristiky, prízvuk, intenzita hlasu... tiež sú to neverbálne signály ako zrakový kontakt a podobne.

Bariéry sociálnej percepcie

Medzi najčastejšie bariéry efektívnej, objektívnej percepcie patria:

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/manazment/15196-co-je-vnimanie-a-preco-je-dolezite-pre-manazera/