Čo je vyjednávanie aká je jeho rola v práci manažéra

Vysvetliť čo je vyjednávanie aká je jeho rola v práci manažéra. Stratégie vyjednávania, výhody, nevýhody. Čo je vyjednávacia zóna? 

Vyjednávanie je proces, pomocou ktorého sa zúčastnené strany snažia nájsť spoločné riešenie vzniknutej situácie. Vyjednávanie je štýl komunikácie, správania sa a interakcie medzi stranami, zamerané na to, aby sa našlo riešenie situácií, ktoré indikujú neporozumenie alebo nezhodu medzi stranami.

Črty vyjednávania:

Stratégie vyjednávania:

Výber stratégie, predstava ideálneho výsledku, ako aj techniky používanej na dosiahnutie riešenia závisí do veľkej miery od štýlu vedenia ľudí a štýlu nasledovania vodcov (followership). Súťaživí ľudia chcú byť víťazmi a následne majú tendenciu riešiť konflikty štýlom výhra/prehra, čo v skutočnosti vlastne často znamená situáciu prehra/prehra. Jednotlivci, ktorí sú kooperatívnejší a ústretovejší majú snahu riešiť konflikty spôsobom, ktorý vedie k obojstrannej spokojnosti. Toto je možné tiež preniesť aj na štýl, ktorý ľudia používajú v procese vyjednávania. Následne môžu byť zapojení buď do integratívneho alebo do distributívneho vyjednávania, avšak mnohé situácie v realite zahŕňajú kombináciu oboch typov vyjednávania.

Rozdiely medzi integratívnym a distributívnym spôsobom vyjednávania:

Fázy vyjednávania:

Integratívne vyjednávanie

 

· V prípade, že riešenie je dosahované integratívnou technikou, situácia je kooperatívna. Strana(y) sa snaží umožniť otvorený tok informácií, čo podporuje kreatívne riešenia a prináša množstvo možností na dohodu. Aktívne počúvanie tvorí dôležitú súčasť komunikácie medzi zúčastnenými stranami.

· Strany sa delia o informácie, aby boli schopné pochopiť svoje záujmy a nájsť riešenie, ktoré oslovuje očakávania oboch strán. Strany kladú dôraz na svoje spoločnézáujmy. Fungujú na predpoklade, že zisk jednej strany neznamená prehry druhej strany.

· Ideálnym výsledkom je situácia výhra/výhra a preto požívanými stratégiami sú konfrontácia (pri vysokej miere asertivita) alebo spolupráca (ak je asertivita nižšia)

 
Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/manazment/15222-co-je-vyjednavanie-aka-je-jeho-rola-v-praci-manazera/