Zóny pre každého študenta

Robenie rozhodnutí a riešenie problémov (definícia)

Robenie rozhodnutí a riešenie problémov (definícia). Prístupy k rozhodovaniu. Podmienky pre rozhodovanie. Racionálny, obmedzený a politický model rozhodovania. 

Rozhodovací proces je dôležitá aktivita, ktorá je súčasťou nášho každodenného života. Rozhodovanie je proces, pomocou ktorého si členovia organizácie volia konkrétne kroky a postupy, ktoré im umožnia reagovať na problémy, podnety a príležitosti, ktoré sa im naskytnú. Rozhodnutia sa líšia podľa situácie, niektoré sú komplexnejšie, niektoré sú jednoduchšie. Na niektoré typy rozhodnutí existujú dopredu dané riešenia.

Proces rozhodovania zahŕňa nasledovné kroky:

  1. uvedomiť si problém a potrebu prijatia rozhodnutia;
  2. identifikovať ciele rozhodnutia;
  3. zozbieranie a vyhodnotenie dát, diagnostikovať situáciu;
  4. vymenovať a ohodnotiť alternatívy;
  5. vybrať najlepší postup;
  6. implementovať rozhodnutie;
  7. získať spätnú väzbu;
  8. vyhodnotiť.

Efektívne rozhodnutie je také, ktoré je správne načasované a ktoré spĺňa požadované ciele. Zároveň má byť prijateľné pre tých, ktorých sa týka. Proces rozhodovania ovplyvňujú rôzne faktory ako sú napríklad prístup k informáciám, časová tieseň, či dopad riešenia na jednotlivca alebo organizáciu. Medzi ďalšie faktory patrí riziko, escalation of commitment, intuícia, alebo osobnosť toho, kto sa rozhoduje.

Prístupy k rozhodovaniu

Medzi najčastejšie používané rozdelenia patrí rozdelenie z hľadiska:

Rozhodovacie modely

Typy rozhodnutí je možné deliť aj na základe racionálnosti. Racionálnosť je postup rozhodovania, pri ktorom sa podrobne zvážia alternatívne riešenia a ich možný dopad. Podľa miery racionálnosti sa základné rozhodovacie modely delia na: (1) racionálny model, (2) model obmedzenej racionálnosti (bounded rationality), (3) model odpadkového koša a (4) a politický model.

Limitovaná racionálnosť vychádza z predpokladu, že manažéri satisfice, čo znamená, že sa uspokoja s prvou alternatívou, ktorá je dosť dobrá, nakoľko čas a úsilie, ktoré by vynaložili na ďalšie alternatívy sú príliš vysoké. Táto teória tiež počíta s tým, že si manažéri vytvoria skratky, čím vlastne zakladajú rozhodnutie na podobných skúsenostiach z minulosti;

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/manazment/15226-robenie-rozhodnuti-a-riesenie-problemov-definicia/