Zóny pre každého študenta

Skupinové vs. individuálne rozhodovania. Výhody, nevýhody.

Skupinové vs. individuálne rozhodovania. Výhody, nevýhody. 

Individuálne rozhodovanie je vhodné najmä vtedy, keď sú potrebné rýchle rozhodnutia, rozhodovanie nie je zložité a náročné, a keď je dôležitá individuálne zodpovednosť. Nebezpečenstvom pri rozhodovaní jednotlivca je subjektivizmus.

Skupinové rozhodovanie – ide o rozhodovanie o závažných koncepčných otázkach, pri ktorých je potrebné kolektívne posúdenie a kolektívny um, a to najmä pri niektorých právnych formách podnikov, v ktorých sa na tento účel vytvárajú osobitné kolektívne orgány. Pri skupinovom rozhodovaní je problém v tom, ako zjednotiť individuálne preferenčné usporiadanie alternatív členov kolektívneho orgánu a zároveň zabezpečiť zodpovednosť za rozhodnutie.

Výhody skupinového rozhodovania

Nevýhody skupinového rozhodovania

- možnosť dať dokopy viac zdrojov

- príležitosť pre špecializáciu zamestnancov

- pravdepodobnosť, že rozhodnutie bude prijaté a následne sa ho budú členovia držať

- pravdepodobnosť detekcie chyby

- rozvíjanie kreativity

- tendencia plytvať časom

- potenciál vzniku konfliktu

- možné zastrašovanie členov zo strany vedúceho

- snaha podporovať rozhodnutie za každú cenu

- polarizácia skupiny

- rozptyl zodpovednosti

Medzi výhody skupinového rozhodovania patrí to, že v skupine sa naakumuluje väčší objem vedomostí, skúseností a informácií, ktoré poskytnú skupine lepší základ pre kvalitnejšie rozhodnutie. V tomto prípade platí „viac hláv, viac rozumu“. Medzi nevýhody patrí, že skupinové rozhodovanie je časovo náročné a môže byť pre organizáciu aj finančne náročnejšie, ako individuálne rozhodovanie. Medzi nevýhody tiež v nemalej miere patrí aj prítomnosť groupthink, čo je vlastne túžba členov skupiny vyzerať ako kompaktný celok a nevybočovať z radu.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/manazment/15228-skupinove-vs-individualne-rozhodovania-vyhody-nevyhody/