Manažment hlavných odvetví rastlinnej výroby
Odvetvia rastlinnej výroby (RV) patria k rozhodujúcim činiteľom riešenia problémov výživy obyvateľstva a zároveň
limitujú ďalší rozvoj odvetví živočíšnej výroby, spracovateľského a farmaceutického priemyslu. Okrem toho zabezpečujú plnenie úloh
reprodukčného a exportného charakteru. Kľúčovými odvetviami RV i celej poľnohospodárskej výroby sú obilniny (ozimná pšenica, jarný
jačmeň, kukurica na zrno) – tzv. strategické odvetvia.
Základnou úlohou RV je efektívne zabezpečenie prahu
potravinovej bezpečnosti nášho obyvateľstva žiadanými produktmi rastlinného pôvodu, splnení potrieb spracovateľov a výživy
hospodárskych zvierat.
Znaky výrobných procesov RV:
· biologický charakter,
· pôda ako základný produkčný faktor v poľnohospodárstve,
· časový nesúlad medzi výrobou a pracovnou dobou,
· závislosť
priebehu a výsledkov výrobných procesov rastlinnej výroby od prírodných a klimatických podmienok,
· sezónnosť v spotrebe
a využití pracovníkov a prostriedkov HIM,
· RV má plošný charakter,
· výrobné procesy v RV sú usporiadané paralelne,
· viacvýrobkový charakter niektorých výrobných procesov RV.
Z odvetvového hľadiska je RV tvorená súborom odvetví, ktorý sa
člení na skupiny odvetví (obilniny, krmoviny, zelenina a pod.). skupiny odvetví ďalej tvoria jednotlivé odvetvia, ako sú produkcia ozimnej
pšenice, jarného jačmeňa, kukurice na zeleno, na siláž a pod.
Riadenia a organizácia RV sú závislé od:
·
veľkosti podnikateľského agrosubjektu,
· počtu poľných osevných postupov v teritóriu,
· štruktúry poľnohospodárskych
kultúr, plodín a z toho vyplývajúcej aj príslušnej časti výrobnej štruktúry RV,
· prírodných a ekonomických prostriedkov
a tiež členitosti terénu.
Podľa charakteru odvetví špeciálnej RV môžu vznikať dané formy pre:
·
vinohradníctvo,
· ovocinárstvo,
· zeleninárstvo,
· chmeliarstvo,
· tabak.
Z hľadiska organizácie
a riadenia odvetví RV môže existovať v podnikateľských jednotkách organizačná štruktúra (t.j. spôsob usporiadania
útvarov a výrobných faktorov):
· územná,
· odvetvová,
· kombinovaná,
· výrobková,
· maticová a i.
Obilniny svojim rozsahom plôch ale aj významom patria ku kľúčovej skupine RV. Z ekonomického aspektu obilniny patria k plodinám
dosahujúcim najvyššiu úroveň rentability. Obilniny vo výžive obyvateľstva zabezpečujú 40 % energetickej hodnoty. Prevažná časť slúži
na kŕmenie hospodárskych zvierat. Obilniny sa okrem iného využívajú v sladovníctve, liehovarníctve, škrobárenskom priemysle, vo výrobe
dietetických potravín, poskytujú aj produkciu vedľajšieho produktu (slama).
Výrobno-organizačná a riadiaca
charakteristika výrobných procesov obilnín:
1) predvýrobná fáza:
· výber honu,
· výber
odrody,
· stanovenie technológie pestovania,
2) predzhotovovacia fáza:
· jesenná príprava pôdy,
·
jarná príprava pôdy,
· príprava osiva,
3) zhotovovacia fáza:
· sejba,
· mechanické ošetrovanie
porastov,
· chemické ošetrovanie porastov,
· biologická kontrola,
· zber zrna a slamy,
4) dohotovovacia
fáza:
· sušenie zrna,
· čistenie a triedenie zrna,
· expedícia a uskladňovanie zrna.
Od decembra 1993 je
na Slovensku platný Trhový poriadok pre obilniny. Jeho účelom je zabezpečenie:
· stabilizácie agrárneho trhu
s obilninami,
· potravinovej bezpečnosti štátu,
· primeranej ochrany domácich výrobcov voči nadmerným a nežiadúcim dovozom
obilnín a ich výrobkov,
· stimulovanie medzinárodného obchodu v rámci platných dohôd.
Nástroje regulácie trhu
obilnín sú:
· garantovaná cena,
· minimálna cena,
· štátny intervenčný nákup,
· množstevné
usmerňovanie nakupovaných obilnín – kvóta výroby,
· exportné dotácie,
· vývozné a dovozné licencie,
· opatrenia na
ochranu domácich výrobcov.
Predmetom usmerňovania trhu s obilninami sú:
● obilniny podľa systému colného
sadzobníka,
● pšenica a súraž, raž, jačmeň, ovos, kukurica, ostatné obilie,
● výrobky z obilia – pšeničná múka alebo
múka zo súraže, ražná múka, slad.
Účastníkmi trhu s obilninami sú PO alebo FO – výrobcovia obilnín, nákupcovia,
skladovatelia, spracovatelia a ostatní, ktorí s obilninami a ich výrobkami obchodujú. Trhový poriadok pre obilniny určuje pravidlá,
nástroje a mechanizmus usmerňovania trhových vzťahov pri produkcii, nákupe a skladovaní obilnín domácimi producentmi, dovoze obilnín
a ich výrobkov zo zahraničia, predaji, vývoze a iných formách realizácie obilnín a ich výrobkov.
Hospodársky rok pre
obilniny a ich výrobky začína 1. júla bežného roka a končí 30. júna v nasledujúcom roku.
Krmová základňa obsahovo
predstavuje súbor všetkých zdrojov výroby krmovín a krmív, ktoré umožňujú zabezpečiť racionálne kŕmenie a výživu hospodárskych
zvierat v rámci agropodnikateľskej jednotky, okresu, štátu. Úlohou manažmentu krmovej základne je stanoviť druhy a rozsah kŕmnych zdrojov a
zabezpečovať ich získanie a využitie tak, aby plynulo a čo najefektívnejšie plnili požiadavky na výživu hospodárskych zvierat.
Krmová základňa:
1. Krmovinová - produkcia krmovín (kŕmnych plodín) aj s plochami – TTP -
trvalý pasienok (ani jedna kosba), TTT - trvalá lúka (aspoň jedna kosba). TTP- zaberajú viac ako jednu tretinu
poľnohospodárskych pôd, plochy a produkcia z krmovinových osevných postupov - vhodné pre ovce, plochy a produkcia
krmív z poľných osevných postupov - zaberajú až 25 % ornej pôdy, sú tvorené viacročnými krmovinami (lucerna, ďatelina),
jednoročnými krmovinami (kukurica na zeleno, siláž), kŕmnymi okopaninami (kŕmna repa, zemiaky), kŕmnymi medziplodinami (letné, strniskové a
ozimné miešanky), vedľajšie plochy krmovín - okrem hlavných produktov poskytujú aj vedľajší výrobok využiteľný pre
kŕmne ciele (zberová plocha obilnín).
2. Krmivová - všetky hmoty určená na skrmovanie (krmivá rastlinného,
živočíšneho, priemyselného a minerálneho pôvodu. Podľa vlastností sa krmivá členia na objemové (majú vyšší objem
vlákniny), jadrové (majú vyšší objem sušiny), šťavnaté ( majú vyšší objem vody),
minerálne (obsahujú kŕmne soli), priemyselné.
Zones.sk – Zóny pre každého študenta