Ludolph van Ceulen a Ludolfovo číslo pí

Prírodné vedy » Matematika

Autor: vikina (21)
Typ práce: Referát
Dátum: 04.03.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 369 slov
Počet zobrazení: 1 012
Tlačení: 96
Uložení: 94

Ludolph van Ceulen

Narodil sa 28. januára 1540 v Hildesheime v Nemecku do protestantskej rodiny. V tom čase to bol trochu problém a tak sa rodina presťahovala do Delfu v Holandsku. Rodina bola buď chudobná predtým alebo schudobnela týmto presťahovaním. Jeho mama sa volala Hester de Roode a otec sa volal Johannes van Ceulen.

Ludolfovi rodičia mu nemohli dopriať univerzitné vzdelanie. Napriek tomuto nedostatku bol veľmi šikovný, talentovaný, veľmi vytrvalý a bystrý. Veľa vecí sa naučil ako samouk. Počas svojho života vystriedal viacero priezvisk. Ako študent bol zapísaný ako Ackermann Colonus.

V Holandsku jeho priezvisko premenovali na Ceulen. Vyučoval šerm, jazdu na koni a matematiku v Delfe, Amsterdame, Brede a Amheme. V roku 1594 si otvoril šermiarsku školu v Leidene. V roku 1600 bol menovaný za prvého profesora matematiky na Leidenskej univerzite a to napriek chýbajúcemu vysokoškolskéme vzdelaniu. Neprednášal tu po latinsky ale po holandsky, čo bolo vtedy dosť nezvyčajné, pretože jazykom vzdelancov bola latinčina. Ludolph van Ceulen ju ale veľmi dobre neovládal pretože aj svoje životné dielo O kruhu napísal v holandčine.

Posledných 10 rokov svojho života vyučoval na tejto škole aritmetiku a pevnosť. Napísal radu prác, najdôležitejšia z nich bola O kružnici, Ktorú vydal v roku 1596. Zomrel 31. decembra 1610 vo veku 70 rokov v Leidene v Holandsku. Je pochovaný v kostole svätého Petra v Leidene v Holandsku.

Ludolfovo číslo

Väčšinu svojho života strávil počítaním číselnej hodnoty pí. Priebežná hodnota tohto čísla je 3,14. Toto číslo určuje koľkokrát sa vojde priemer kružnice do jej obvodu alebo obsahu. Číslo samotné ale nevynašiel, pretože ho poznali už starí Sumeri a Babylončania. Používal pri tom skoro rovnaké metódy ako Archimedes o dvetisíc rokov skôr. Kruh nahrádzal mnohouholníkom. V roku 1596 vypočítal toto číslo na 20 desatinných miest vo svojej knihe O kružnici.

Neskôr v tom istom roku výpočet spresnil na 35 desatinných miest. Použil na to pravidelný mnohouholník s 262 vrcholmi a s 1 073 741 284 stranami. Po jeho smrti bolo toto číslo vytesané na jeho náhrobnom kameni, ktorý sa neskôr stratil ale v roku 2000 bol obnovený. Toto číslo sa volá po ňom Ludolfovo čídlo. V dnešnej dobe je počet desatinných miest v Ludolfovom čísle až 51 biliónov.

ZAUJÍMAVOSTI

Jeho meno znamená Ludolph z Kolína nad Rýnom.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Matematika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.012 s.
Zavrieť reklamu