HIV / AIDS – Bezpečný sex

HIV / AIDS –  Bezpečný sex

HIV 

V celom znení Human Immunodeficiency Virus alebo v slovenskom preklade vírus nedostatočnej imunity je RNA vírus, ktorý spôsobuje ochorenie AIDS . Vírus HIV ničí T-lymfocyty . T-lymfocyty sú druhmi bielych krviniek, vyvíjajú sa v kostnej dreni . Podieľajú sa na ničení patogénov. Prenáša sa krvou.

AIDS

Acquired Immune Deficiency Syndrome v preklade syndróm získanej imunitnej nedostatočnosti. Ochorenie AIDS postupne oslabuje imunitný systém. Imunitný systém je vplyvom choroby oslabený až tak, že jedincovi, ktorý trpí týmto ochorením robia problém aj ochorenia ako zápal pľúc či chrípka . Týmto ochoreniam môže nakoniec ľahko podľahnúť.

História

Prvýkrát bolo AIDS rozpoznané v roku 1981 v USA, kde sa objavilo prevažne u homosexuálnych párov a narkomanov, ktorí su dodnes najjviac náchylnou skupinou, ktorá trpí týmto ochorením. Dve nezávisle vedecké tými pod vedením y Robert Gallo a Lucy Montagnier prišli na to, že ochorenie spôsobuje vírus HIV. Počas histórie sa objavilo niekoľko predsukov voči ľuďom nakazených vírusom HIV. Šlo buď o nedostatočné vzdelanie kedy jedinec predpokladal, že AIDS je prenosné ako ktorákoľvek iná choroba alebo predsudky spájané s homosexualitou a narkomanstvom kedže jedinci u ktorých sa prejavilo HIV boli automaticky spájaní s touto skupinou ľudí . Stigmatizácia ochorenia zapríčinila to, že mnoho jedincov trpiacich ochorením bolo vytlačených na okraj spoločnosti.

Pôvod

Najvac pravdepodobným pôvodcom ochorenie sú primáty zo západno-centrálnej Afriky. Vírus sa pravdepodobne rozšíril začiatkom rokov 1900 kedy bola v afrických mestách pod vplyvom kolonizácie vysoká miera prostitúcie.

Liečba

Ochorenie je stále neliečiteľné. Neexistuje vakcína ani iný druh lieku, ktorý by ochorenie odstránil. AIDS vieme iba spomaliť pomocou metódy HAART. Metóda spočíva v kombinovaní liekov, ktoré efektívne spomaľujú postup ochorenia Počas liečby sa tiež odporúčajú vysoké dávky Vitamínu A alebo zinku. Zdravá strava je rovnako odporúčaná.

Prevencia

Najefektívnejšou prevenciou je samozrejme sexuálna absencia a žiaden kontakt s krvou. Medzi efektívne metódy prevencia sa považuje využívanie kondómu, preto je dôležité šíriť osvetu v oblasti sexuálnej výchovy a zdravia. Krajiny ako Francúzsko zvádzajú na svojich školách automaty na kondómy, kde ich má až 96% stredných škôl. V španielsku dnes zoženiete aj kondómy pre deti a na trhu sú dostupné aj prezervatívy pre ženy. Kondóm je najeefektívnejšou prevenciou mimo sexuálnej absencie s približne 80% úspešnosťou.

Výskum

Mimo investovaní do výskumu, investuje vláda aj prostriedky do vzdelávania mládeže a prednáškami na školách. Stále častejšie je súčasťou vyučovania sexuálna výchova prípadne hodiny, kde sa ochoreniu venujú celú vyúčovaciu dobu.

 

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/medicina/14622-hiv-aids-bezpecny-sex/