Starí a dlhodobo chorí

Starí a dlhodobo chorí 

Sociálna charakteristika starej populácie

Stará populácia je:

  1. Fatálne choroby vznikajúce na podklade aterosklerózy (ICHS, IM, degeneratívne ochorenia mozgu).
  2. Katastrofické príhody (NCMP, fraktúry krčka stehennej kosti a kosti panvy).
  3. Malé choroby a stres, ktoré vedú k zmene aktivity.

Sociálna starostlivosť – sociálna pomoc

Účinná starostlivosť o seniorov si vyžaduje koordinovaný multiodborný a tímový prístup, kt. zahŕňa nielen zdrav. pracovníkov ale predovšetkým pracovníkov soc. sféry.

Prvá pomoc pri Infarkte myokardu

Lekárska PRP

Prevencia kardiovaskulárnych ochorení

Význam sledovania krvného tlaku, pulzu na JIS

Denný záznam - základný štandardizovaný dokument pre OAIM a JIS na 24 hodín – okrem iných údajov sa FF zaznamenávajú každú hodinu alebo podľa ordinácii lekára.

Jednotlivé FF sa zapisujú inou farbou pera (napr. pulz – červená, TT – zelená, TK modrá) dych – píše sa počet dychov za minútu a uvedené farebné hodnoty sa spájajú a vytvárajú 24 hod. krivku jednotlivých hodnôt FF = prehľadné údaje o nameraných hodnotách v priebehu celodenného merania.

Charakteristika odboru profesionálne ošetrovateľstvo

Profesionálne ošetrovateľstvo sa začínalo formovať v 19. storočí. V tomto storočí sa začína aj prudký rozvoj s medicínou. Zakladateľkou profesionálneho ošetrovateľstva bola Florence Nightingelová (nar. 12. 5. 1820 – 1910). V roku 1860 založila prvú oše. školu v Londýneškola sv. Tomáša. Vytvorila oše. teóriu o vplyve prostredia na liečbu chorých a zaviedla 5 základných prvkov zdravého prostredia: 

  1. Svetlo
  2. Čistota
  3. Čistý vzduch
  4. Čistá voda
  5. Kanalizácia

Druhý významný človek, kt. sa podieľal na rozvoj oše. – Nikolaj Ivankovič Pirogov (ruský chirurg), priviedol civilné ruské ošetrovateľky, kt. učil ošetrovať rany. Ako prvé mali rovnošaty.

Henry Dunant – preslávil sa v roku 1859 v bitke pri Solferáne kde prvý krát zriadil lazaret a zmobilizoval dobrovoľníkov na pomoc raneným vojakom. Z jeho iniciatívy vznikol Medzinárodný Červený v roku 1864, ktorý dodnes združuje dobrovoľníkov.

Profesionálne oše. na Slovensku

Jana Hrebendová – počas bojov slovenských dobrovoľníkov s košútovskými vojskami na Myjave v r. 1848 sa ako prvá na Slovensku ujala ošetrovania ranených a organizovala oše službu medzi vidieckymi ženami.

Elena Marothy Šoltésova – predsedníčka spolku Živena, pričinila sa o to aby začali vznikať dievčenské školy.

Rozvoj oše. vzdelávania :

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/medicina/20123-stari-a-dlhodobo-chori/