Zóny pre každého študenta

Závislosti

Závislosti 

Prvá Pomoc pri intoxikácii alkoholom

Príznaky:

PP bez pomôcok:

PP s pomôckami:

Detoxikačná kapacita pečene je asi 7g etylalkoholu/hod. t.j. +- 20 ml 40% alkoholu, 50-100 ml vína, alebo 150-200 ml 12° piva (1l vína sa zmetabolizuje za 10 hod. ,1l borovičky 4x dlhšie).

Špecifiká pri príjme pacienta na psychiatrickom oddelení

Náplňou špecializačného odboru psychiatria je poskytovanie zdravotnej starostlivosti pacientom s duševnými poruchami a chorobami.

Posteľovú psychiatrickú starostlivosť zabezpečujú:

  1. psychiatrické oddelenia – určené pre určité skupiny pacientov (novoprijatý, akútne stavy),
  2. stacionáre a 
  3. liečebne - určené pre dlhodobo chorých pacientov (detské psychiatrické choroby, alkoholizmus, drogová závislosť, neurózy, gerontopsychiatria a pod.).

Psychiatrické pracoviská sú vybavené aj terapeutickými miestnosťami, špeciálnymi psychoterapeutickými a neurofyziologickými laboratóriami. Mimo budovy majú vybudované rekreačné a športové plochy.

Príjem pacienta:

Bezpečnostné opatrenia na oše. jednotke na psychiatrickom oddelení:

Materiálno-technické vybavenie musí spĺňať bezpečnostné opatrenia zamerané na obmedzenie pohybu pacientov po celom oddelení, na zamedzenie ich úteku, sebapoškodenia, suicidálnych úmyslov a ohrozovania iných pacientov a personálu. Ochranné putá a špeciálne upravené postele (sieťové bočnice) sa používajú vo výnimočných prípadoch.

Okná zamknuté na kľúč sú zabezpečené nerozbitným sklom alebo mrežami.

Okrem štandardných administratívnych prác a vymedzených činností súvisiacich s príjmom treba vykonať špecifické bezpečnostné opatrenia v záujme pacienta, spolupacientov a personálu. Pacienti odovzdávajú všetky predmety, ktorými by mohli poraniť seba alebo iných (opasok, holiace potreby, kozmetické zrkadielka, nožničky cennosti, peniaze, mobilné telefóny, sklenené predmety a pod.) → ukladajú sa do trezoru u vedúcej (staničnej) sestry spolu s cennosťami-peniazmi, občianskym preukazom a inými písomnosťami (evidujú sa na predpísanom tlačive = Potvrdenie o úschove vecí.

Úlohou prijímajúceho ZA je vysvetliť pacientovi dôvody takéhoto postupu. Prevzatie vecí podpisujú okrem pacienta dvaja zdravotnícki pracovníci, napr. sestra a ZA.

Ak vezmú príbuzní veci, cennosti a peniaze domov, tiež sa o tom spisuje záznam s uvedením príbuzenského pomeru, mena a čísla OP príbuzného, ktorý podpisujú dvaja zdravotnícki pracovníci a preberajúci príbuzný.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/medicina/20125-zavislosti/