Traja králi

Traja králi

Kto to bol? 

Boli to prví pohania, ktorí uverili v Ježiša. Ich mená sú: Gašpar, Melichar a Baltazár.

Historické svedectvá sa rôznia, či to boli králi, mudrci alebo mágovia, aj mená dostali neskôr. Či už boli králi alebo nie, iste boli vzdelaní vo všetkých odboroch, teda aj v skúmaní nebies.

Až jedného dňa sa zadívali na nebo a uvideli hviezdu, ktorá ich pozvala na cestu, zbalili sa a vyrazili. Len tak. Musel to byť mocný impulz, aby v jednej chvíli všetko nechali tak a od základov zmenili svoj život. Ak by nešli nikam, v dejinách spásy by bolo o jedného kráľa menej. Ale stalo sa tak, ako sa stať malo a dejiny sa odohrali práve tak, ako sa odohrať mali. Vydali sa za hviezdou, aby našli novonarodeného kráľa, ktorý sa stal kráľom nad všetkými kráľmi na zemi.

Čo priniesli Traja králi do Betlehema?

Zlato, kadidlo a myrha

Tieto tri dary symbolizujú to, čo človek nevyhnutne potrebuje k tomu, aby si tu vytvoril kráľovstvo božie.

"Keď sa narodil Ježiš v Betleheme Judovom za vlády Herodesa kráľa, aj mudrci od východu slnka vydali sa do Jeruzalema...A uvidiac hviezdu, zaradovali sa radosťou veľmi veľkou...I vojdúc do domu, našli dieťatko s Máriou matkou jeho a klaňali sa jemu : a otvoriac poklady svoje obetovali mu dary, zlato, kadidlo, myrhu."

(Nový zákon, Ev. Sv. Matúša 2, verše 1, 10, 11, Biblia Kralická)

Zlato :Zlato symbolizuje niečo ako majetok (bohatstvo).

Kadidlo je zmes vonných drevín a iných živíc, myrhy, semienok, koreňov i usušených kvetov. Oddávna sa v rôznych náboženstvách používalo ako obätina. Páli sa na rozžhavenom drevenom uhlí v kadidelniciach a vzniká vonný dym. Ten v chrámoch, modlitebniach a na posvätných miestach navodzuje cez čuchové vnemy slávnostné pocity. Kadidlo produkuje dym, niečo čo sa nedá chytiť, niečo cez čo ruka prejde, niečo akoby nehmotné. Ale napriek tomu niečo dôležité, nenahraditeľné. Vo mne to evokuje vzťahy.

Kadidlo je ako symbol úcty a modlitby.

Myrha posvätná mystická rastlina - Myrhovník pravý alebo Balzamovník myrhový je celkom nenápadná rastlina, krík či menší stromček - rastúci v tropické Ázii, Arábii a Prednej Indii. Je to večne zelený krík, ktorý sa u židov používal na liečebné účely.

- (z arabského murr - horký) je to stuhnutá vonná (klovatina) . Myrhy je niekoľko druhov a stále sa používa vo farmácii a parfumérii.

Myrha bola od staroveku súčasťou liečivých mastí a používala sa ako pohrebná rastlina, ktorá sa zapaľovala pri pohreboch, sprevádzala ako masť mŕtve telá pri odchodu na onen svet.

Myrha má mnoho liečivých vlastností.

V období "Troch Kráľov", vtedy na počiatku nášho letopočtu, bola Myrha sedemkrát cennejšia než zlato.

Symbolizovala zdravie.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/nabozenstvo/23034-traja-krali/