Zóny pre každého študenta

Sviatosti a sväteniny

Sviatosti a sväteniny
 
Definícia sviatosti:
Viditeľný znak neviditeľnej milosti. Účinným znakom milosti v Ježišovi Kristovi je jeho ľudská prirodzenosť subsistujúca v Slove, teda nie vec, ale „Ja“. Presnejším pomenovaním sviatosti potom bude spásna udalosť, nie spásna vec.
 
Slovo sviatosť:
Z latinského sacramentum, ktoré sa v severnej Afrike používalo ako preklad gréckeho slova mystérion. Podľa Katolíckej cirkvi možno sedem sviatostí odvodiť nepriamo alebo priamo od Krista – Ježiš ustanovil sviatosti. Aj keď sa forma ich znaku počas stáročí vyvíjala, nestratili svoje symbolické jadro, ktoré sa konštituovalo v apoštolských časoch. Aj keď Sväté písmo priamo spomína iba krst a Eucharistiu aj pre ostatné sviatosti poskytuje náznaky.
 
Tridentský koncil vyhlásil:
Sedem sviatostí pôsobí ex opere operato – teda už na základe vykonania sviatostného znaku, a nie ex opere operantis – čiže sa základe osobnej svätosti a disponovanosti vysluhujúceho.

Pre vysluhovateľa:
Pre vysluhovateľa sa pri tom samozrejme vyžaduje podmienka, aby mal vysluhovateľ sviatostí aspoň implicitný úmysel vykonať spásonosný znak Ježiša Krista, resp. spásonosný znak Cirkvi. Inak sa vôbec neuskutoční úkon, ktorý zodpovedá zmyslu tohto znaku.
 
Tridentský koncil definoval:
Jestvuje sedem sviatostí, nie viac a nie menej. Tento výrok viery mohol odznieť až vtedy, keď jestvovala úplná jasnosť o pojme sviatosti. Tri sviatosti: krst, birmovanie a posvätný stav, podľa náznakov Písma a podľa ich vývoja v Tradícii dávajú vždy trvalý a nezničiteľný kresťanský znak, čiže človek je ním označený ako Kristov príslušník a to zakaždým z iného aspektu (každá sviatosť je zviazaná so špecifickou sviatostnou milosťou).
 
Sväteniny:
Sú posvätné znaky, ktorými sa určitým napodobnením sviatostí naznačujú a na orodovanie Cirkvi dosahujú najmä duchovné účinky. Pripravujú ľudí na prijatie hlavného účinku sviatostí a posväcujú rozličné okolnosti života.
 
Význam svätenín:
Cirkev ich ustanovila na posvätenie niektorých svojich služieb, istých stavov života, najrozličnejších okolností kresťanského života a na posvätenie používaných vecí, ktoré sú užitočné pre človeka.
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/nabozenstvo/4794-sviatosti-a-svateniny/