Pentekostalizmus - hnutie, sekta

Pentekostalizmus

Z katolíckeho pohľadu: vznikol z metodistickej cirkvi- aj, zaradzuje sa za novu vetvu kresťanstva, ktorá je bližšie k protestantskému smeru- najpodstatnejšie je: sola scriptura, sola graciae, fidei. (iba písmo, milosť a viera. Sola scriptura- pravda je obsiahnutá v písme- hľadajú úplnú pravdu len v písme! Iná odpoveď nie je. Sola graciae- milosťou božou som spasený. Pentekostalizmus- všetci sú spasený. Sola fidea- veriť v to, už vopred. Tri piliere protestantizmu. Najrýchlejšie rastúca denominácia.
Pentekostalizmus- nikdy nemali vzťah k P Márií, kňazstvu, k tradícii. Cirkev sa opiera o Tradíciu- všetko to, čo tá cirkev žila a čo nebolo napísané vo sv. Písme. Písmo je esencia náuky a Tradícia- základ Cirkvi kresťanskej. Pentekostalizmus to považuje až za odpor. Nevedie registráciu členov. Neocharizmatické hnutie je založené prevažne na mladých ľuďoch. Južná Amerika a Južná Kórea- najväčšie strediská- 600 000 000 členov. (Apoštol- Robert Duval v hlavnej úlohe- hral tam apoštola, spopularizoval pentekostalizmus, poukázal aj na zlé stránky pentekostalizmu). (George Bush- pochádza z pentekostalizmu). Nevenuje sa mu žiadna pozornosť, v EU je to veľké tabu aj napriek tomu, že je to najsilnejšia kresťanská denominácia po kresťanskej cirkvi. vzniklo to v Amerike. Univerzita v birminghene a v holandsku, ktorá to študuje. Spoločnosť v Amerike- časopis- journal of pentekostal study. Na Sk pentekostalizmus sa ani nezačal. Na SK je hlavným reprezentantom pentekostalizmu Apoštolská cirkev na Slovensku. ACS. Klasický pentekostalizmus.
V slovníku pentekostalizmu sa začleňujú tri vlny pentekostalizmu:
Na SK neexistujú pojmy, na ktorých by sme sa zhodli. Pentekostalizmus ako pojem neexistuje. Pentekostalizmus- najvšeobecnejší názov (pojem ako Budhizmus):
1. Klasický pentekostalizmu 19-20
2. Charizmatické hnutia pol 20. st
3. Neocharizmatici 70-20

1. Klasické hnutie- metodistický kazateľ- Charles Parham
- ako prvý vôbec, formuloval doktrínu o krste v duchom sv. a vyučoval, svojich študentov v štáte cansas. William Seymour- stal sa lídrom v malej cirkvi Assusa street 312- tam sa to začalo, v Los Angeles. Malá cirkev ktorá mala málo členov. Do tejto kategórie spadá denominácia Assemblies of god- má rozne označenia- na SK je to ACS. Je to organizácia, kde patria rôzne cirkvi, ktoré patria ich ústavu- 57 000 000 veriacich, tradičné cirkvi vnímali rozkvet, najprv bol prijatý v protestanských cirkvách- zažili krst v duch sv., mystická skúsenosť v duchu sv., začala medzi chudobnými luďmi.

2. Charizmatické hnutia- v rannej fáze ľudia museli odísť od tradičnej cirkvi, druhá vlna, je to komunita, Denis Benett - 1960- bol v predošlom roku pokrstený v duch sv. a hovoril v jazykoch- neodišiel od pôvodnej cirkvi, ostali v nej a napriek tomu mali taký zážitok, ostal členom svojej cirkvi, protagonista tohto hnutia, sú to ľudia, ktorí majú zážitky klasických pentekostalizmov ale teologicky ostávajú vo svojej cirkvi. (sú tam teologické spory 1967- začalo sa hnutie obnovi – v kat cirkvi- obnova v Duchu sv.- pentekostalna skusenost- mal ju Benett, vyliatie ducha - univerzita Notre Dame- 1967- začalo to vyliatie. V tej dobe sa skončil koncil. Ľudia hľadali mystickú skúsenosť. Z teologickej perspektívy kladu rovnako ako klasický pentekostalizmus - doraz na osobu ducha sv. Berú ho ako oživujúci element- záujem o osobu ducha sv., ktorý obdarúva veriacich svojimi darmi, ducha sv. charizmata- z lat.- charizmy- dary, ktoré duch sv. dáva do tohto pôsobenia- dar hovorenia v jazykoch, uzdravovania, proroctvo, odvahy, Glosolália a Xenolália- dar jazykov, xenolália- dar jazykov, hovorenie jazykmi, ktoré sme sa nikdy neučili a ktorý už neexistuje, človek rozpráva, ale nerozumie tomu, nevie čo hovorí. Dar vykladať tie jazyky- nevie tie jazyky, ale vie ich preložiť, aj keď sa ich nikdy neučil. Je to dar, pre celé spoločenstvo. (považovali to za anjelský jazyk)

Prorok- človek, ktorý hovorí pravdu, pre potreby spoločenstva. Listy KOR 12-13- dary o ktoré sa pentekostalizmus opiera. Druhý prúd kladie menší doraz na glosoláliu ako prvý klasický. Berie to ako jeden z darov, zatiaľ čo prvý kladú len na to dôraz, berie to ako základ pri krste duchom sv. klasicky pentekostalizmus- negatívny vzťah k tomuto svetu, zatiaľ čo druhá fáza je viac materiálna, doraz na ekumenizmus, veľký dar osloviť ľudí, dôraz na človeka

3. Neocharizmatici- majú veľké výhrady, voči kat. , niečo, čo fascinuje- buď miluješ alebo nenávidíš, je to extrém z teologického hľadiska, sú úplne antiekumenický, bojujú a napádajú ľudí- radikalizmus- kto nie je s nimi budú zatratení, najväčšia tradícia v rámci pentekostalizmu a najviac kritizovaná, spadá pod ňu viac ako 10 000 spoločenstiev, sebestačné cirkvi, nespadajú pod tradičný ani klasicky pentekost, ale zdieľajú s nimi niektoré veci spájané s duchom sv. na adresu niektorých cirkví sa kritici vyjadrujú kvôli ich teologickému učeniu ktoré sú sporné voči kresťanstvu, tak radikálna a vzdialená, na Sk sú to- cirkev kresťanské spoločenstvá, cirkev slovo života, modrý kríž...
Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/nabozenstvo/6608-pentekostalizmus-hnutie-sekta/