Kairos Technologies: opis pyramídovej hry

Ostatné » Náuka o spoločnosti

Autor: Cuco (22)
Typ práce: Referát
Dátum: 15.05.2019
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 411 slov
Počet zobrazení: 1 963
Tlačení: 169
Uložení: 158

Kairos Technologies: opis pyramídovej hry 

Úvod:

Téma pyramídových hier je často podceňovaná a odstrkovaná do úzadia. Mnoho ľudí vôbec netuší čo to pyramídová hra je a aké nástrahy ponúka. Ja si naopak myslím, že ľudí je dôležité informovať o nebezpečenstve tohto finančného podvodu. Väčšina obetí je z chudobných pomerov a do hry investujú peniaze za vidinou rýchleho zbohatnutia a tým pádom aj pomoci v ich ťažkej finančnej situácií. Bohužiaľ, v drvivej väčšine prípadov to končí známym slovným spojením „z kaluže do blata“ a ich už tak ťažká situácia sa ešte zhorší. Nielen, že nezbohatnú ani o jediný cent, no dokonca sa im ich vklad zrejme ani nevráti. Zakladateľ pyramídovej hry sa obohatí a značnú finančnú čiastku. Ale pozor, pyramídová hra a jej podobný druh podvodu je nelegálna a jej zakladateľ bude trestne stíhaný. V Bielorusku zatkli lokálneho leadra Kairos Technologies už po dvoch mesiacoch.

O spoločnosti Kairos Technologies

Firma Kairos Technologies bola založená v roku 2014 v Anglicku. Zameriavala sa na vývoj a distribúciu High-Secure produktov pre bezpečnú online komunikáciu a surfovanie na internete. Spoločnosť získala už za prvý rok svojej existencie už viac ako 40 000 partnerov, ktorí sa podieľali na predaji produktov a zároveň aj na uložení dát. Spoločnosť sídlila spolu s ďalšími 526timi firmami na nasledujúcej virtuálnej adrese v Anglicku:
Midford Place, 114-115
Tottenham Court Road, 1-St Floor
London W1T 5AH,
United Kingdom

Čo je to pyramídová hra?

Pyramídová hra je typ podvodu, o ktorom počul už asi každý z nás. Tento typ podvodu je však nelegálny. Ako ale pyramídová hra funguje? Pyramídové hry majú mnoho foriem a niekedy je ťažké ich rozoznať. Napriek tomu, všetky majú jednu charakteristickú črtu. Sľubujú zákazníkom a investorom obrovské zisky založené prevažne na nábore ďalších členov do programu a nie na reálnych investíciách alebo reálnom predaji výrobkov a služieb verejnosti. Niektoré hry môžu podporovať predaj výrobku, ale často ide len o využitie výrobku na zakrytie pyramídovej hry. Napríklad spoločnosť Kairos Technologies predávala svojim zákazníkom a partnerom 4 nižšie uvedené produkty. Bonusom týchto produktov mala byť vysoká ochrana súkromia – šifrovanie prenášaného a uloženého obsahu.
1. KairosMail – emailové rozhranie, do ktorého sa vďaka zabezpečeniu nedostane žiaden hacker,
2. KairosSurf – anonymné surfovanie na prehliadači, ktorý je vďaka systému šifrovania zabezpečený tak, že môže slúžiť ako VPN a zároveň nikto nezistí, odkiaľ ste surfovali,
3. KairosCloud – úložisko dát, do ktorého sa bez vášho šifrovacieho kľúča nikto nedostane,
4. KairosPhone – aplikácia pre telefón, vďaka ktorej vás nebude môcť nikto odpočúvať (pozn.: no tak toto by sa mohlo hodiť Merkelovej a ostatným politikom, ktorých údajne odpočúvali).

V skutočnosti však maloobchodný predaj týchto produktov bol veľmi slabý. Spoločnosť Kairos Technologies tvrdila, že ich výrobky sú revolučné a fantastické. V skutočnosti však k predajom dochádzalo len vo vnútri pyramídovej štruktúry a novým členom, ale nie širokej verejnosti. To bol neklamný náznak toho, že Kairos Technologies funguje na princípe pyramídovej hry.

Ponziho hra (nazvaná podľa Carla Ponziho, talianskeho imigranta v USA) je podobná pyramídovej hre, lebo vyžaduje ustavičný nábor, ale v Ponziho hre zakladateľ zvyčajne nepredáva výrobok a neplatí provízie za nábor nových členov. Namiesto toho, zakladateľ zbiera platby od širokého okruhu ľudí s tým, že im sľubuje vysoký výnos z krátkodobej investície. V typickej Ponziho hre neexistuje reálna investičná príležitosť a zakladateľ len využije peniaze od nových členov na splatenie svojich záväzkov voči starým členom. Po druhé, ako je možné odlíšiť pyramídové hry od legitímnych foriem podnikania? Nie je to vždy jednoduché a často to vyžaduje detailnú analýzu. Navyše, mnohí si pletú pyramídové a Ponziho hry s legitímnym viac úrovňovým marketingom. Viac úrovňový marketing (Multilevel marketing – MLM) ponúka na rozdiel od pyramídových a Ponziho hier reálny výrobok. A čo je ešte dôležitejšie, MLM predáva svoje výrobky širokej verejnosti bez vyžadovania extra poplatkov za zapojenie sa do MLM systému.
MLM môžu platiť provízie svojím distribútorom, ale tieto provízie sa platia za skutočné maloobchodné tržby nie za nábor nových členov.
Spoločnosť Kairos Technologies bola pravdepodobne pyramídovou schémou a Ponziho hrou súčasne. Jej Ponziho časť spočívala v nutnosti zaplatenia vysokého poplatku za možnosť zapojenia sa do systému a prenajímania vlastného harddisku spoločnosti. Kairos Technologies na oplátku vracala investorovi pasívne platby za zapínanie PC na 10 hodín denne, pričom táto činnosť priniesla 250 percentnú návratnosť investície. Príjmy za predaj produktov ale nestačili na pokrytie týchto výdavkov a tak Kairos Technologies použila vstupné vklady od novo prichádzajúcich členov na výplatu výnosov starých členov.
Technické fungovanie firmy
Zaregistrovali ste sa ako partner a vyberali si jeden z vyššie uvedených produktov. Následne ste museli stiahnuť do počítača software. Kairos Technologies tvrdila, že potrebuje využívať voľný priestor PC všetkých partnerov pre cloud servis (úložisko dát).
Ak ste si teda zakúpili najlacnejší balíček štandard, museli ste prenajať Kairosu každý deň na 10 hodín 15 GB úložného miesta z pevného disku vášho PC, pri najdrahšom balíčku za 2 777 amerických dolárov až 320 GB voľného priestoru. Ako odmenu za prenajatie vášho voľného miesta sľubovali rozprávkový ročný výnos 150 %.

Ako sa dal rozoznať podvod typu Kairos Technologies od MLM?

Problém č.1- Sľubovali zisk bez toho, aby ste niečo predali
Ako sa to hovorí? Bez práce nie sú koláče? Tak toto príslovie pri Kairose neplatí. Táto spoločnosť totižto ponúkala krásne zhodnotenie peňazí, a to až o 150 %. Stačilo sa zaregistrovať, investovať do balíčka, prenajať firme priestor vášho PC a nechať ho každý deň zapnutý aspoň 10 hodín. A potom ste už len videli, ako vám na (virtuálnom) účte naskakujú peniažky. Nemuseli ste predávať produkty formou MLM. Stačilo si položiť nasledujúcu otázku:
Odkiaľ chcú vyplácať ľuďom toľko peňazí bez práce (predaja produktov)?
Aj keď... na oficiálnej stránke Kairosu sa nenachádzala žiadna informáciu o tom, že by sľubovali 150 % zhodnotenie. Bola tam síce uvedená tabuľka s jednotlivými balíčkami, cena, veľkosť prenajatého priestoru a počet hodín, no nikde tam nebol uvedený zisk ani ponúkané zhodnotenie. Táto informácia sa nachádzala len na webových stránkach distribútorov Kairos Technologies, ktorí dokonca uvádzali, že spoločnosť garantuje 250 % zhodnotenie (po správnosti to malo byť 150%). Kto mohol garantovať také zhodnotenie? Zo strany distribútorov išlo len o klamstvo slúžiace na nalákanie ovečiek. Predsa len, za každého priameho človeka, ktorý sa pod nich registroval, dostávali 15 %. Mimochodom, to sú ďalšie percentá k tým 150 %.

Problém č.2 – Distribútori poskytujú zdroj svojho PC a ešte za to aj platia?
Najväčší nezmysel, ktorý podľa mňa nemá logiku, je to, že Kairos vlastne využíval a prenajímal prostriedky PC svojich distribútorov (výkon, pripojenie k internetu, diskový priestor) a na začiatku za to distribútori ešte aj platili!

Principiálne by to mohlo fungovať. Vy jednoducho prenajmete Kairosu časť voľného miesta vášho počítača. Firma to vaše voľné miesto nejakým spôsobom využije, napríklad doň uloží a zašifruje údaje svojich zákazníkov atď. Zisk si potom Kairos s vami podelí. Takto by to pokojne mohlo fungovať, a dokonca aj bez tej investície. Mali ste si teda položiť otázky, načo sú im moje peniaze? Prečo mám platiť za to, aby spoločnosť mohla využívať priestor môjho PC?

Problém č.3 – Vysoká ochrana súkromia a bezpečnosť?
Kairos sľuboval svojim zákazníkom vysokú ochranu súkromia a bezpečnosť, a pritom svoje služby neprevádzkoval na vlastnej infraštruktúre, ale na PC svojich distribútorov. To znamená, že dáta zákazníkov neboli uložené na profesionálne spravovaných PC, ale na počítačoch súkromných osôb, ktoré mohli byť pokojne zavírované. Aspoň že dáta boli šifrované a pre bežných ľudí nečitateľné.

Problém č.4 - Oslovovala firma distribútorov alebo zákazníkov?
Zásadnou otázku pre udržateľnosť Kairos Technologies bolo, že sa nenšli spokojní zákazníci Kairosu (ktorí by platili za služby, čo by uživilo aj distribútorov nad nimi), ale natiahli sa do neho len distribútori za vidinou zisku (čo viedlo k nevyhnutnému kolapsu).

Problém č.5 - je MLM model vhodný pre propagáciu služieb tohto typu?
Nebolo reálne, aby si ,,tajnostkári" kupovali takéto služby od nejakej novovzniknutej firmy, ktorá predávala prostredníctvom MLM partnerov (ktorí o technickej realizácii projektu nevedeli nič alebo len veľmi málo). V tejto oblasti je zásadnou vecou dôveryhodnosť, diskrétnosť (o využívaní služieb by malo vedieť čo najmenej ľudí) a fundovanosť (schopnosť technicky obhájiť ponúkané riešenie a jeho technickú kvalitu). Kairos Technologies však nespĺňala ani jednu zo spomínaných vecí.

Záver:

Na záver by som len zdôraznil, aké dôležité je vyhýbať sa nástrahám a nebezpečenstvu finančných podvodov ako bola Kairos Technologies. Mnoho obetí nekončilo len s prázdnymi vreckami ale dokonca aj na psychiatrických liečebniach, do ktorých ich daná, zlá finančná situácia zahnala. Dúfam, že tento projekt pre vás nebol len jeden z kopy. Mne samému sa otvorili oči a do budúcna si určite budem dávať pozor pred takýmito hrami a dúfam, že aj vy.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Ostatné » Náuka o spoločnosti

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.023 s.
Zavrieť reklamu