Vplyv sociálnych sietí

Ostatné » Náuka o spoločnosti

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 31.10.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 539 slov
Počet zobrazení: 6 560
Tlačení: 437
Uložení: 442
Vplyv sociálnych sietí
 
Úvod
,,Zabudla som čo máme na úlohu... idem pozrieť Riku a spýtam sa jej? Alebo nie, idem na Facebook...´´ koľkokrát ste si povedali túto vetu len možno s menšími obmenami? V dnešnej dobe mnoho ľudí a nie len mladých využíva sociálne siete. Chatujú s priateľmi, prezerajú si ich fotky a milióny ich statusov a likeujú , čo to dá. No je to správne? Tému vplyv sociálnych sietí som si vybrala, lebo som chcela zistiť pravdu. Naozaj ľudia v dnešnom svete dajú prednosť internetovej komunikácii pred tou skutočnou? Uvidíme...

V mojej práci som si učila niekoľko cieľov:
- Zistiť čo to vlastne sociálna sieť je, kde sa najviac využíva, kto ju najviac využíva- zistiť všeobecné poznatky o sociálnych sieťach.
- Zamerať sa  na klady a zápory sociálnych sietí
- Vybrať si podľa mňa dve najpoužívanejšie sociálne siete v Slovenskej republike a spomenúť pozitívne a negatívne príbehy, ktoré sa naozaj stali.
 
Môžeme ísť na to. Dúfam , že sa Vám moja práca bude páčiť a že Vás zaujme. A možno si nakoniec aj vy poviete, ,že niekedy je predsa lepšie premôcť sa a ísť sa za tým kamarátom/kou naozaj prejsť...
 
1. Sociálne siete

1. 1 Čo je to sociálna sieť?
  Sociálna sieť je webová stránka určená na nadväzovanie a udržiavanie kontaktov medzi ľuďmi. Sociálne siete môžu byť orientované súkromne alebo pracovne. Každý používateľ si vytvorí vlastný profil, v ktorom napíše o sebe základné informácie. Na základe týchto informácií sa nadväzujú vzťahy medzi používateľmi, ktorí sa spájajú do skupín.
 
1. 2 Typy sociálnych sietí
Sociálne siete sa delia do niekoľkých rôznych typov podľa využitia :
•  Informačné - tieto sociálne siete sú zväčša zložené z ľudí, ktorí hľadajú odpovede na každodenné problémy. Tieto komunity sú často spojené s firmami, ako sú banky, maloobchodníci a iné spoločnosti, ktoré sú prostredníctvom sociálnych sietí spojené so svojimi zákazníkmi a komunikujú s nimi.
•  Profesijné - sú to také sociálne siete, ktoré zamestnancom pomôžu pokročiť vo svojej kariére alebo odvetví. Tieto sociálne siete sa zväčša vytvárajú v podnikoch a slúžia na komunikáciu medzi zamestnancami a zamestnávateľom, no taktiež medzi firmou a zákazníkmi.
•  Vzdelávacie - vo vzdelávacích sieťach sú zoskupení najmä študenti za účelom spolupracovať s ostatnými študentmi na akademických projektoch, robiť výskumy, alebo komunikovať s profesormi a učiteľmi prostredníctvom blogov a triednych fór. Tieto sociálne siete sa čoraz viac stávajú veľmi populárne v rámci vzdelávacieho systému.
•  Koníčky - sociálne siete zamerané na koníčky sú jedny z najpopulárnejších z dôvodu, že užívatelia často vykonávajú prieskum o svojich koníčkoch a tak nachádzajú množstvo ľudí z celého sveta, s ktorými majú rovnaké záujmy a rozhodnú sa vytvoriť sociálnu sieť zameranú na svoje koníčky, preto tieto sociálne siete zamerané na koníčky patria medzi najobľúbenejšie.
•  Novinky - ďalší populárny druh sociálnej siete je ten, ktorý publikuje "komunitný obsah". Ide o veľký obsah webových stránok, kde členovia môžu publikovať novinové články, komentáre, alebo čokoľvek iné. Tieto stránky niekedy vytvárajú nejaký zaujímavý obsah, no ak obsah nie je kontrolovaný, môže vytvoriť propagačný blázinec plný reklám.

1. 3 Najpoužívanejšie sociálne siete
Medzi najpoužívanejšie sociálne siete patria:
-  Facebook.com
-  Twitter.com
-  YouTube.com
-  MySpace.com
-  Digg.com
-  Stumbleupon.com
-  Flickr.com
-  Linkedln.com
-  Sqidoo.com
-  Hi5.com
-  Yelp.com
-  ...

Ja osobne som sa ako mnoho ľudí stretla len s prvými štyrmi sieťami a z toho som pravidelne využívala len dve.
1. 4 Mapa sveta podľa sociálnych sietí
Na mape vidíme najpoužívanejšiu sociálnu sieť na svete ( Facebook )
vyznačenú modrou farbou. Facebook je srdcovkou v 115 krajinách zo 132 analyzovaných. 

1. 5 Využívanie sociálnych sietí v Slovenskej republike
Ako ukazuje graf  v populácii nad 14 rokov využíva sociálne siete na internete až 54 % opýtaných. Inými slovami, reálny kontakt či skúsenosť  s nimi má už každý druhý človek na Slovensku. Na druhej strane, sociálne siete nevyužíva celkovo 46 % obyvateľstva. Štvrtinu populácie tvoria tí, ktorí ich síce poznajú, ale zatiaľ nevyužívajú a ďalšiu pätinu, tí ktorí ich vôbec nepoznajú, resp. nevedia o čo ide. Existenciu sociálnych sietí  na internete reflektuje takmer 80 % obyvateľstva.
 

2. Klady a zápory sociálnych sietí
2.1 Klady sociálny sietí
Sociálne siete sú médiom novej generácie- spájajú blogy, chaty, emaily, zdieľajú sa na nich súbory a iné www- aplikácie a tým vytvárajú možnosť komunikácie  stovkám miliónom užívateľov.  Sú ideálnym nástrojom pre nadväzovanie a udržiavanie kontaktov- či už so starými známymi alebo zákazníkmi, po prípade môžete cez ne nájsť nových zákazníkov. Môžete zviditeľniť svoje meno- poukázať na všetko, čo sa Vám páči, čo je dobré.. Tak isto môžete propagovať vlastný názor, akcie, aktivity... Sledovanie noviniek- sledovať, aké novinky majú vaši priatelia alebo , čo nové sa udialo, po prípade komentovať...
 
2.2 Zápory sociálnych sietí
v  Sociálne siete sú požieračmi času -  používatelia ich sledujú aj niekoľko hodín denne a nie len to, ak človek vykonáva nejakú činnosť môže narúšať jeho koncentráciu neustále nutkanie prepínania na sieť a sledovania jej.
v  Milióny nepotrebných informácii- sociálne siete obsahujú milióny informácii a kým sa niekedy dostaneme k tej hlavnej musíme si prečítať mnoho osobných výlevov, spamov..
v  Riziko poškodenia imageu a strata súkromia-  aj keď používatelia používajú sieť ako súkromnú mali by si dávať pozor na informácie a fotografie, ktoré zverejnia. Mnoho firiem si aj pri výbere zamestnancov prezrie osobné profily práve na sociálnych sieťach.
v  Riziko šikany, znásilnenia, zneužitia, ...
 
3. Prípady z reálneho života
Je mnoho prípadov z reálneho života pri ktorých figurujú práve sociálne siete. Rozhodla som sa vybrať pár, ktoré spomeniem, no budú prevažne negatívne pretože pri hľadaní som bohužiaľ našla málo pozitívnych.
 
3. 1  Facebook
Čítam si na stránke televíznych novín titulky : Učiteľka sa zabila , pretože expriateľ zverejnil jej nahé fotky na Facebooku alebo Muž dobodal priateľku kvôli fotke na Facebooku. Nedalo sa tomu zabrániť? Žena v prvom prípade sa rozišla s priateľom, ktorý jej intímne fotky ukradol z jej počítača a zavesil na sociálnu sieť. Tak sa bála väzenia pri odchode z krajiny, že radšej vypila jed a zabila sa. Keby niekto kontroloval obsah týchto stránok alebo vecí ktoré tam ľudia dávajú nebolo by možno práve o túto osobu na svete stále viac? V druhom prípade sa žena odfotila zo svojím novým priateľom a jej ex ktorý si pozrel jej nástenku,  fotku uvidel, precestoval niekoľko zemí len na to aby ju zabil. Áno po uverejnení podobných prípadov začali na Facebooku pribúdať upozornenia o ochrane súkromia, no koľko ľudí si ich naozaj všimlo a nebodaj niečo pre svoje súkromie naozaj spravilo? Treba aby sa mladým niečo stalo a potom si uvedomia aké je to dôležité? Čítam ďalej a natrafím na prípad pre mňa nepochopiteľný. Na Facebooku niekto vytvoril skupinu proti ľudom s Downovým syndrómom. Ako hlavnú fotku dal touto chorobou postihnutého novorodenca a na čelo mu dal nápis hlupák. Ako sám ďalej napísal , citujem : ,, Deti s Downovým syndrómom by mali slúžiť ako terč a to je jediný koniec, ktorý si títo paraziti zaslúžia. Prečo by sme mali spolunažívať s týmito kreatúrami, ktoré sú k ničomu? Deti s Downovým syndrómom sú ťarchou pre spoločnosť. Ako sa môžeme civilizovaným spôsobom oslobodiť od týchto kreatúr? Keď ich použijeme ako pohyblivé terče." Ako toto niekto môže napísať bez toho aby bol potrestaný? Áno na jednej strane je anonymita niekedy dobrá, ale práve vďaka nej sa takýchto ľudí nepodarí vypátrať a potrestať .A skupina o smrti našich hokejistov? K tej sa radšej ani nejdem vyjadrovať. Aby som tejto sieti len nekrivdila, áno je pravda, že jeden z desiatich prípadov, ktoré prečítam je pozitívny : Dievča našlo na Facebooku svojho otca. Je pravda, že by táto sieť mohla mať aj pozitívny vplyv, no zrejme by najskôr potrebovala buď nejaké zmeny alebo mnohí jej používatelia zdravý rozum.
 
3. 2 Pokec
Myslím, že touto sieťou sme si prešli všetci. Áno, aj ja som niekedy chodila na pokec každý deň, chatovala s neznámymi, pridávala fotky. Áno, dnes tomu nerozumiem. Neviem prečo som to robila. K prípadom na pokeci som nenašla žiadne pozitívne. Je pravda, že jeden z desiatich párov sa tu naozaj nájde a tvorí dvojicu aj niekoľko rokov. To je tá pekná vec čo sa tu deje, spoznávajú sa tu ľudia. No niekedy je práve problém to, že sa spoznávajú pod falošným menom, pod nickom s pár písmenami, podľa fotiek ktoré možno nie sú ich, podľa klamlivých informácii.. Malé deti, pre ktoré je frajerina že si s niekým píšu ľahko naletia na klamlivé reči, možno si chcú privyrobiť na novú hru a nechajú sa nalákať na stretnutia, ktoré nie vždy dopadnú dobre. Práve to sú prípady,  ktoré som našla. Znásilnený chlapec a desaťročné dievčatko, ktoré pedofil fotil pred jeho domom na parkovisku v aute a cez web- kameru do svojho počítača. Vek detí, ktoré sa sem prihlasujú je stále nižší. Kontrola alebo obmedzenia žiadne. Východiská sú len dve, bude o takto pokračovať a prípadov pribúdať alebo niekto spraví nejakú zmenu.
 
Záver
V mojej práci som si dala na začiatku tri ciele, ktoré som myslím celkom dobre splnila. Oboznámila som Vás so základnými poznatkami o sociálnych sieťach, o ich rozšírení či už vo svete alebo na Slovensku. Ďalej pár štatistickými údajmi o užívateľoch, o kladoch a záporoch, a o prípadoch, ktoré neboli síce vždy pozitívne ale boli pravdivé a možno práve vďaka nim sa podarí niečo zmeniť či prípadne niekoho zachrániť. Nabudúce, keď si položím otázku čo máme na úlohu radšej sa ozaj k tej Rike prejdem, ako by som to mala zisťovať na Facebooku. Predsa osobný kontakt je osobný. Pôjdem si niekde von zašportovať miesto sedenia doma a hlavne ľudia, ktorých spoznám budú reálni. Možno nebudú taký dokonalí ako tí na internete, no uvidím ich na živo, spoznám ich a zistím aký sú v normálnom živote. Ak niekoho, čo celé dni sedí za počítačom a píše poznáte, skúste ho zavolať niekde von, možno sa Vám jedného dňa poďakuje.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Ostatné » Náuka o spoločnosti

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu