Terorizmus – 11.9.2001

Ostatné » Náuka o spoločnosti

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 01.11.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 2 465 slov
Počet zobrazení: 4 996
Tlačení: 399
Uložení: 409
Terorizmus – 11.9.2001
 
1. ÚVOD
Prečo terorizmus? To je jednoduché. V dnešnej dobe je to aktuálny problém. Bolo zaznamenaných mnoho teroristických útokov v rozličných častiach sveta. Vedenie tejto „nečetnej vojny“ je však oveľa zákernejšie ako klasické vojnové konflikty a to hlavne z dôvodu, že najväčšie útoky sú páchané na nevinné civilné obyvateľstvo. Dátum, ktorý sa do histórie zapísal ako najväčší a najkarastrofálnejší teroristický útok v dejinách ľudstva, bol 11. September 2001 – útok na Svetové obchodné centrum v New Yorku. V mojej práci sa chcem zaoberať výhradne otázkou terorizmu súvisiaceho a úzko spätého s týmto dátumom, poukázať na  neignorovateľné fakty a dôkazy spojené s katastrofou a prezentovať svoj názor (ako aj názor mnohých odborníkov) o tomto nehanebnom „teroristickom útoku“ . Taktiež by som chcel zdôrazniť mnohé prešľapy americkej vlády, no aj zatajovanie a prehliadanie faktov, ktoré výrazne ovplyvnili túto katastrofu. Terorizmus ako taký považujem  za najpodlejšiu a najzákernejšiu formu vedenia vojny či konfilktu. Udalosť ktorú bližšie popisujem v mojom projekte je úzko spätá s terorizmom, dokonca sa stala istým symbolom terorizmu, teda aspoň pre širokú verejnosť. Nekritické preberanie názoru je však veľkou nevýhodou a to hlavne z dôvodu, že všetko môže byť inak, ako sa na prvý pohľad zdá. Cieľom môjho projektu je zamyslenie sa nad faktami a skutočnosťou, ktorá sa stáva protipólom publikovanej verzii celej katastrofy.  
 
2. TERORIZMUS
Terorizmus. Tento pojem bol odvodený z latinského slova terrere, čo znamená vystrašiť alebo vydesiť a je charakterizovaný ako súhrn antihumánnych metód hrubého zastrašovania politických odporcov hrozbou sily a užitia rôznych foriem násilia. Ciele terorizmu sú rozdelené do troch skupín – reklamný cieľ, jednorázový násilný akt a strategický cieľ. Každá skupina má vlastný „štýl boja“ no aj vlastné záujmy a ciele. Pri reklamnom cieli ide hlavne o upútanie pozornosti pomocou masmédií, pri jednorázovom násilnom akte zase o dosiahnutie cieľov ako je likvidácia osoby alebo osôb, ničenie konkrétneho objektu alebo objektov. Terorizmu strategického cieľa predstavuje destabilizačný nástroj daného režimu. Vychádza z predpokladu, že teroristické akcie vyprovokujú štátnu moc k takým represiám a násiliu, ktorého výsledkom má byť revolučná vzbura. Najznámejšou teroristickou skupinou je takzvaná al-Káida, ktorej sa taktiež pripisuje útok na Svetové obchodné centrum.

2.1. TERORISTICKÁ ORGANIZÁCIA AL-KÁIDA
Al- Káida je názov militantnej medzinárodnej islamskej fundamentalistickej siete skladajúcej sa z nezávislých a niekedy spolupracujúcich buniek. Al-Ká’ida stojí za radou veľkých atentátov a únosov po celom svete. Na čele organizácie stojí saudskoarabský multimilionár Usáma bin Ládin, ktorý sa značnou mierou podieľa na jej financovaní. Usudzuje sa, že väčšina mužov vo vrcholovom vedení patrí k sunitskej vetve islamu. Podľa vlastných prehlásení pokladá Al-Ká’ida za svoj prioritný cieľ nastolenie čisto moslimských štátov (napr. kalifátov) na celom Arabskom polostrove a šírenie islamskej viery do iných krajín. Za svojho hlavného nepriateľa označuje USA, ktoré viní z drancovania arabského ropného bohatstva a snahy o dosiahnutie rozhodujúceho vplyvu v tejto oblasti. Osočujú však aj mnohé európske krajiny, predovšetkým Spojené kráľovstvo z výraznej podpory amerických vojenských operácií

3.
ÚTOK NA SVETOVÉ OBCHODNÉ CENTRUM 
Útoky z 11. septembra 2001 boli sériou koordinovaných útokov, ktoré sa udiali v USA v utorok 11. septembra 2001. Podľa oficiálneho vyšetrovania, štyri komerčné lietadlá unieslo devätnásť mužov z militantnej islamskej organizácie al-Káida. Dve lietadlá narazili do Svetového obchodného centra v New Yorku, čím spôsobili pád obidvoch veží. Tretie lietadlo narazilo do budovy vedenia Ministerstva obrany USA - Pentagonu vo Virgínii. Štvrté lietadlo spadlo do neobývanej oblasti v Pensylvánii po tom čo sa niektorí pasažieri a členovia posádky pokúsili dostať lietadlo pod svoju kontrolu. Nikto na palube týchto lietadiel neprežil.Útoky si vyžiadali 2 995 obetí, vrátene únoscov.  K obetiam patrili väčšinou civilisti viac ako 70 krajín sveta.

Tesne po páde obidvoch budov sa v celom meste rozšíril prach pripomínajúci dym, ktorý zahalil ulice New Yourku na niekoľko dní. Dôvod rozpadnutia sa nezničiteľnej ocelovej konštrukcie, kolíziu lietadiel a samotný priebeh celej katastrofy komentovali médiá a odborníci nasledovne : „Ako prvá bola zasiahnutá v blízkosti 95. podlažia Severná veža (Tower 1). O čosi neskôr bola zasiahnutá Južná veža (Tower 2) v blízkosti 80. podlažia. Videozáznamy potvrdzujú, že pri nárazoch bolo zničených hneď niekoľko externých skriňových stĺpov na viacerých poschodiach. Takisto sa na niekoľkých poschodiach poškodili kľúčové podporné systémy a prvky konštrukcie jadra. Následná explózia asi 37 850 litrov leteckého paliva zničila ďalšie stĺpy na protiľahlých stranách a pravdepodobne narušila aj vnútornú statiku mrakodrapov. Požiar leteckého paliva, dosahujúci teplotu 1650 až 1 950 °C, fatálne poškodil počas nasledujúcej hodiny kľúčovú konštrukciu, ktorá držala poschodia veží pohromade nad a pod sebou. Oceľ začína mäknúť už pri 800 °C, a tak nosné konštrukcie budov povolili a stratili svoju nosnú funkciu, hoci určite nemožno hovoriť o ich úplnom roztavení. Následne došlo k „reťazovej reakcii“ hnanej tiažovými silami, keď poschodia nad miestom zrážky postupne klesali a narážali na poschodia pod miestom zrážky, čo možno vysvetliť aj enormnou hmotnosťou častí veží nad miestami nárazov. Veže WTC sa takto poskladali ako domčeky z karát [5], pričom ich zrútenie na okolité budovy spôsobilo ďalšie rozsiahle požiare, ktoré priviedli k pádu zrejme aj osudnú Budovu WTC č. 7.

Stavební inžinieri sa zhodujú v tom, že konštrukcia budov bola veľmi silná a dobre zrealizovaná, pretože aj vďaka tomu vydržali mrakodrapy ešte hodinu po náraze stáť, a tým zachránili tisíce životov iniciovanou evakuáciou. Kolaps budov sa však pre nich stal istým prekvapením, no mnohí z nich pripúšťajú, že rozhodujúcou príčinou zrútenia bol jednak požiar príliš veľkého množstva leteckého paliva, a jednak príliš silná intenzita zrážky dopravných lietadiel s budovami.“

Toto boli reakcie zosumarizované mnohými autormi publikované na stránke www.wikipedia.com . Pomocou masmédii sa správa o katastrofe šírila celým svetom, v priebehu troch dní ho celý pohltila. Obrovská zraniteľnosť najväčšej svetovej veľmoci -  Spojených štátov amerických otriasla celou spoločnosťou. Terorizmus ako forma nového boja a vojny sa stala postrachom celého sveta. Okamžite sa začalo pristupovať k radikálnym opatreniam na letiskách, no nebolo to jediné radikálne rozhodnutie na potlačenie terorizmu.
Na teroristickú hrozbu odpovedali Spojené štáty americké takzvanou Vojnou proti terorizmu. Zaútočili na Afganistan, aby zosadili Taliban, ktorý al-Káidu priamo podporoval. Spojené štaty takisto prijali zákon o patriotizme (USA PATRIOT Act) a mnohé ďalšie krajiny taktiež posilnili svoju protiteroristickú legislatívu a rozšírili právomoci mocenských zložiek.
 
4. TERORIZMUS VERZUS VEDA
V tejto kapitole a podkapitolách sa budem venovať už spomínaným neprehliadnuteľným faktom, ktoré výrazne ovplyvnili názory mnohých odborníkov a verejnosti.
 
4.1. OFICIÁLNA VERZIA ÚTOKU
11. September 2001. Teroristi unášajú 4 komerčné dopravné lietadlá.Dve z nich narážajú do veží svetového obchodného centra (World Trade Center, WTC). Veľké množstvo leteckého paliva vytvorilo ohnivé inferno (peklo), ktoré bolo také intenzívne, že oslabilo oceľovú konštrukciu. Nosná konštrukcia budov povolila a veže WTC "skolabovali". Veľa vzdelaných ľudí s akademickým titulom povedalo, že oheň bol dokonca taký silný, že roztavil časti konštrukcie. Veľa ľudí si to do dnešného dňa myslí. Tretie lietadlo údajne narazilo do budovy Pentagonu - veliace stredisko a nervové centrum armády USA (a mimochodom najviac strážená budova na svete). Posledné štvrté lietadlo údajne spadlo pri malom meste Shanksville v Pensylvánii po tom, ako sa pasažierom na palube podarilo premôcť únoscov lietadla.
 
4.2. „ROZTAVENIE“ OCELOVEJ KONŠTRUKCIE
Letecký benzín rovnako ako iné uhľovodíkové materiály pri požiari/horení (tj. podmienkach bežného požiaru/horenia v budove alebo otvorenom priestranstve, keď napr. umelo nevháňame do ohniska kyslík/nehorí umelo regulovaná zmes paliva/kyslíka) obvykle dosiahuje teplotu okolo 650°C[1] [2]. Úplné maximum horenia uhľovodíkov (v ideálnych neregulovaných podmienkach) je okolo 1000°C. Oceľ sa topí pri teplotách nad 1510°C. Požiar spôsobený leteckým benzínom a horľavými materiálmi v kanceláriách nemohol spôsobiť roztopenie oceľových častí konštrukcie. (Úvodné vyjadrenia hovorili vyslovene o roztopení ocele, presvedčiť sa o tom môžete napr.: správa BBC, jej slovenský preklad. Taktiež veľa "odborníkov" hovorilo o roztopení ocele, viac tu. Angl. slovo "melt" znamená roztopiť, roztaviť, definícia z výkladového slovníka). 

Poznámka: Jedným z faktov, ktorý sa často prehliada ohľadne teploty vznikajúcej pri horení je to, že ak teplota vrchných plynov v požiari je povedzme 600°C, neznamená to automaticky že masívna oceľ v tomto požiari má rovnako túto teplotu. Oceľ odvádza teplo. Zohriať časť masívnej oceľovej konštukcie na nejakú vyššiu teplotu vôbec nie je také jednoduché. Je rozdiel medzi teplom a teplotou. Požiar leteckého benzínu ani obsahu kancelárií teda v žiadom prípade nemohol spôsobiť roztavenie ocele.
 
4.3. TEPLOTA KONŠTRUKCIE
Ak máte doma napr. plynový sporák a máte ho pri varení naplno pustený celý deň, stalo sa vám niekedy, že by vám roztopila/zmäkla nejaká jeho železná časť ? Teplota takéhoto ohňa je o dosť vyššia ako pri akomkoľvek požiari leteckého benzínu, pretože ide o regulované horenie (stále dodáva presná zmes paliva-plynu a kyslíka). Dokazuje to farba plameňa, ktorá je jasne modrá, plameň nedymí. Plamene vo WTC (ako pri náraze tak pri následných požiaroch) boli oranžovo-červené, a produkovali veľa dymu (indikácia že horenie nemá dostatok kyslíku). Je dôležité dodať, že teplota železa/ocele v ohni je vždy nižšia ako teplota samotného ohňa (vzhľadom na straty tepla pri horení do okolitého priestoru). Železo (teda aj oceľ, ktorá je kombináciou železa a 0.02% až 1.7% uhlíka) je navyše veľmi dobrý vodič tepla, takže teplo sa distribuuje po celom objekte, a nesústreďuje sa v jednom bode. To je dôvod prečo je teplota ocele v ohni o dosť nižšia, ako teplota samotného ohňa - oceľová konštrukcia odvádza teplo preč, do vzdialenejších častí svojej konštrukcie. Jedna veža WTC spadla 56 minút po zásahu lietadlom, druhá 102 minút po zásahu. Toľko teda trvali požiare, ktoré údajne oslabili/roztopili oceľové prvky konštrukcie WTC. NIST vo svojej správe, ktorá je oficiálnym dokumentom analyzujúcim pád veží popisuje, čo zistila o teplote oceľových stĺpov vo WTC. Skúmala oceľové časti konštrukcie, ktoré pochádzali zo zóny požiarov a boli priamo vystavené ohňu. Správa konštatuje, že iba zopár vzoriek dosiahlo teplotu nad 250°C. Pri tejto teplote nestráca oceľ takmer nič zo svojej pevnosti. Približne táto teplota zodpovedá aj termodynamickým výpočtom možnej teploty ocele vo WTC.
 
4.4. KONŠTRUKCIA WTC
Veže mali vonkajší rozmer 63 x 63 metrov. Jadro každej veže meralo 25 x 40 metrov. Skladalo sa zo 47 obrovských oceľových nosníkov. Každý z nich bol 91x40 cm hrubý. Nosníky boli vzájomne spojené. Každá veža mala tiež 236 externých oceľových nosníkov a tisíce oceľových prútov a výstuže. Celkovo bolo pri stavbe jednej veže použitých asi 200 tisíc ton vysoko kvalitnej ocele a 325 tisíc metrov kubických betónu.
 
4.5. PÁD WTC
Oficiálna verzia mechanizmu kolapsu : Oheň spôsobil, že niekoľko poškodených podlaží povolilo a podlažia spadli na podlažia pod nimi, a tie zasa ďalšie pod nimi.. a začal tzv. "domino" (angl. pancake - palacinkový) kolaps. Poschodia sa skladali jedno na druhé. Ak by pád WTC naozaj prebehol tak, ako nám toprezentuje oficiálna verzia, potom by dolu na zemi bola celá hromada poschodí na uložených jeden na druhom (ako na sebe naukladaných množstvo CD). Na vrchu tejto kopy by musela byť relatívne neporušená asi 30 poschodová vrchná časť veže. Na Ground Zero (priestor nultého poschodia) nič také nebolo. Boli tam len relatívne malé kusy trosiek, zvyšky oceľových nosníkov/trámov a prach z rozdrveného betónu. To čo vidno na videozáznamoch pádu veží je budova explodujúca od vrchu až po základy, a nie palacinkový ani iný štrukturálny kolaps. Nemusíme mať stavebné vzdelanie, ani technické, v podstate žiadne aby sme to videli, stačí mať otvorené oči. Priamo na fotografiách vidno popri padajúcich vežiach malé „paličky“ - to sú oceľové nosníky z exteriéru budovy, veľké 35x35 cm a dlhé asi 3-5 metrov. Tieto obrovské kusy ocele boli vymrštené z bokov WTC do vzdialenosti 100 až 150 metrov. Taktiež vidno masívne mraky prachu rozdrveného betónu. Ďalším zarážajúcim faktom je samotný čas pádu podlaží. Pomocou matematicko-fyzikálnych vzorcov bol vyrátaný presný čas voľného pádu jedného podlažia mrakodrapu – 9,2 sekundy. Zarážajúce je však, že celá budova padla v priebehu 9,8 sekundy, čo znamená, že všetky podlažia padali formou voľného pádu – bez akéhokoľvek odporu podlaží pod nimi.
Povedzme že by požiar leteckého benzínu mohol oceľ zohriať tak, že by začala mäknúť a ohýbať sa. Potom (keďže ohne boli situované nerovnomerne) by sa ten vrchol veží nad zónou požiaru mal začať postupne pomaly nakláňať smerom do strany poškodenia, keďže nosné oceľové prvky by pomaly pod vplyvom ohňa mäkli a ohýbali sa kvôli tlaku vyšších poschodí. Spodné poschodia neboli poškodené, a toto mäknutie a ohýbanie by sa ich nijako nedotklo. Boli postavené tak, aby stáli, naozaj sa nemali prečo rosypať na prach.

Oceľ používaná na stavbu oceľových budov/konštrukcií je nízko-uhlíková oceľ. Pri pôsobení veľkej sily (či už v kombinácii s pôsobením tepla alebo bez neho) sa ohýba. Rovnaký typ ocele sa používa aj v automobiloch, preto sú po kolíziách oceľové časti auta "pokrčené", nie rozlámené na kusy. Vezmite si tenkú oceľovú tyč a skúste jej stlačiť konce. Ak budete mať dosť sily, ohnete ju. To je vlastnosť tohto materiálu bez ohľadu na to, či ide o tenkú tyč alebo obrí ocelový nosník.

4.6. ODOLONOSŤ VOČI VONKAJŠÍM VPLYVOM
Veže WTC 11. septembra urobili presne to, na čo (okrem iného) boli stavané - po náraze lietadla ostali bez problémov stáť (56 resp. 102 min.), bez náznakov akéhokoľvek kolapsu alebo prepadávania podlaží (pravda až do chvíle, kedy sa v priebehu 10 sekúnd premenili na prach). Boli postavené tak, že bez problémov odolávali 220 km/h víchriciam, ktoré prichádzali najmä počas zimných mesiacov. Predstavte si tú silu, ktorou na budovy pôsobil 200 km/h vietor, keď sa oprel do veľkej plochy niektorej zo strán WTC. Sila samotného nárazu lietadla bola menšia ako sila vetra, ktorému veže toľko krát bez problémov odolali.

5. VÝSLEDKY POZOROVANÍ
Po mnohých dohadoch a pátraniach sa potvrdilo, že veže WTC boli zničené výbušnou látkou zvanou super-termit, ktorá narezala nezničiteľné oceľové trámy na tri až päť metrové kusy vystrelujúce pri páde do vzdialenosti až stopäťdesiat metrov. Po páde budov neostali žiadne viditeľné stopy po obrovských trámoch, ktoré by pri „palacinokovom“ páde mali zostať relatívne nepoškodené. Taktiež pád budovy č. 7 zostalo nevyriešené. Budova WTC č.7 bola súčasťou komplexu, ktorá sa údajne po otrasoch spôsobených pádom dvojičiek taktiež zosypala. Podľa demolačných expertov však išlo o plánovaný a excelentne pripravený odstrel budovy. Napriek názorom expertov je vyšetrovanie stále v úzadí, za oficiálnych vynníkov sú stále považovaní teroristi, ktorí uniesli lietadlá. Spojené štáty taktiež vyhlásili vojnu proti terorizmu, ktorou docielili vojenskú okupáciu Afganistnau (bližšie informácie v závere).

6. ZÁVER
Ako som povedal, vyštreovanie bolo pozastavené, alebo tajne prebieha veľmi pomalým tempom. Na mieste padnutých mrakodrapov sa stavá nový komplex budov (s plánovaným dokončením v roku 2013). Pozoruhodným zistením ostáva fakt, že aj po náraze lietadiel a akomkoľvek požiari spôsobenom leteckým benzínom, by mali veže WTC zostať stáť bez akéhokoľvek náznaku pádu. Ich pád bol veľmi pravdepodobne spôsobený inými silami, než nárazom dvoch Beoingov 737. Podľa mnohých odborníkov bol útok na WTC fingovaným teroristickým útokom, ktorý bol zámienkou na vyhlásenie Vojny proti terorizmu. Spojené štáty americké v súčasnosti neustále vojensky okupujú územie Afganistanu, na čo míňaujú oveľa viac financii ako na alergickú otravu arašidovým maslom, ktorej obeťami je ročne v amerike zhruba 100 000 ľudí (zhruba štyridsať-krát víac ako obetí terorizmu). Demolizační analitici taktiež potvrdili, že nieje možné aby WTC padli kvôli narušenej statike zapríčinenej nárazom lietadiel, no ak by sa tak stalo, štruktúra pádu by sa taktiež veľmi odlišovala. Týmto projektom som chcel poukázať na nevyvrátiteľné fakty ohľadom pádu Svetového obchodného centra  a taktiež pripomenúť, že nie všetko čo je nám podávané médiami a komentované kvalifikovanými „odborníkmi“ v televízií, músi byť pravdivé.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Ostatné » Náuka o spoločnosti

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.022 s.
Zavrieť reklamu