Mládež a alkohol

Mládež a alkohol  

1. Úvod

Veľa ľudí všade na svete má problém s alkoholom a alkoholizmom. Je až zarážajúce, že sa medzi nimi nachádzajú aj tí, ktorí ešte nedovŕšili 18 rokov. Veľa mojich kamarátov pije alebo boli aspoň raz opití. Vravia, aby som to vyskúšal aj ja, spomínajú príjemný pocit, ktorý im alkohol dáva, ale potom im väčšinou býva zle.

Zaujíma ma dôvod, prečo pijú, aj keď to nakoniec vždy dopadne rovnako. Stojí ten príjemný pocit naozaj za to? Ak áno, nedá sa dosiahnuť aj inak? Vedia, že alkohol škodí, a napriek tomu pijú ďalej?

2. Všeobecná charakteristika:

2.1. Čo je alkoholizmus?

Alkoholizmus je psychická alebo fyzická závislosť od alkoholu spôsobená dlhodobým nadmerným požívaním alkoholu.

2.2. Vznik

Odborníci dosiaľ nevedia, ako táto závislosť vzniká, ani prečo sa pri požívaní alkoholu u niekoho vyvinie a u iného nie. Závislosť väčšinou vzniká postupne a človek potrebuje čoraz viac alkoholu, aby dosiahol požadovaný účinok. Postupom času vznikne silná potreba užiť alkohol a dotyčný trávi čoraz viac času tým, že naň myslí a snaží sa k nemu dostať.

Tak isto to vyzerá aj pri drogovej závislosti. K vzniku alkoholizmu prispieva aj osamotenosť a určité povahové črty. Sú to napríklad lipnutie na vzťahoch, nepriateľstvo k okoliu, sexuálna nezrelosť a sklony k sebapoškodzovaniu.

2.3. Kto je alkoholik?

Je to človek závislý od alkoholu. Existujú dva druhy alkoholikov: pravidelní pijani a tí čo pijú nárazovo.

2.4. Liečba

Prvým krokom je priznať si, že naozaj ide o zdravotný problém. Hlavným dôvodom prečo ľudia nevyhľadajú pomoc je popieranie existencie závislosti. Závislosti od alkoholu sa človek zbaví sám len veľmi ťažko. Preto je dôležité vyhľadať odbornú pomoc. Na takéto účely vznikajú podporné skupiny, ako je napríklad Združenie anonymných alkoholikov (AA). Ak nepomáha účasť v podpornej skupine, je nevyhnutná lekárska liečba.

2.5. Závislosť

Návykové správanie zvyšuje hladinu dopamínu a iných neurotransmiterov, vyvolávajúcich „dobrý pocit“, čo spôsobuje euforickú náladu. Keď však hladina týchto látok klesne na pôvodné hodnoty, objavia sa nepríjemné abstinenčné príznaky, pokým svoje správanie znova nezopakujete.

2.6. Možné následky

V ťažkých prípadoch sa môžu zjavovať poruchy pamäti a halucinácie. Náhle vysadenie alkoholu zvyčajne vyvoláva závažné abstinenčné príznaky s triaškou a kŕčmi, známe ako delírium tremens. Dlhodobý alkoholizmus vedie až k cirhóze, zlyhaniu funkcie pečene a celkovému fyzickému i duševnému úpadku.

Napriek tomu, že alkoholizmus môže byť sčasti geneticky podmienený, sociálne a psychologické faktory sa ešte vždy považujú za dôležitejšie.

2.7. Nepiť viac ako ...

Dospelý muž by za týždeň nemal vypiť viac ako 21 jednotiek alkoholu (viď Slovník odborných termínov) a dospelá žena 14 jednotiek. Najmä tehotné ženy by nemali vypiť viac ako 4 jednotky týždenne, aby predišli vzniku fetálneho alkoholového syndrómu, pri ktorom nastáva poškodenie mozgu ešte nenarodeného dieťaťa.

2.8. Prevencia

Prevencia je najjednoduchším spôsobom ako sa vyhnúť problémom z alkoholom. Najlepšie je nikdy nezačať piť.

2.9. Alkohol

Mierne pitie alkoholických nápojov vo vhodnom čase má len malé alebo vôbec nijaké negatívne dôsledky a môže byť dokonca prospešné pre srdce a cievy, pretože zvyšuje hodnoty prospešného cholesterolu. Alkohol sa po požití vstrebáva do krvi. Pečeň ho postupne rozkladá na jednoduchšie látky a časom z krvi alkohol celkom odstráni, pokiaľ sa čoskoro nevypije ďalšia dávka.

Čím viac alkoholu sa vypije, tým dlhšie trvá pečeni jeho odbúravanie z krvi. Vypitie jednej jednotky alkoholu (viď Slovník odborných termínov) zdvihne hladinu alkoholu na 15 mg v 100 ml krvi. Odbúranie tohto množstva alkoholu z krvi trvá zdravému človeku priemerne asi hodinu. Ženy sú na škodlivé účinky alkoholu citlivejšie ako muži, pretože ho rýchlejšie vstrebávajú a hladina alkoholu v krvi u nich dosahuje vyššie hodnoty.

2.10. Hladina alkoholu v krvi, pocity a chovanie  

2.11. Nepriaznivé účinky alkoholu

- zvyšuje riziko nehody pri vedení automobilu alebo pri práci so zložitejšími prístrojmi
- vypitie väčšieho množstva alkoholu naraz môže umocniť momentálnu náladu, ale dlhodobé pitie môže mať depresívne účinky
- môže narušiť spánkový mechanizmus
- závislosť môže viesť k sociálnym problémom, násiliu, podvýžive, vysokému krvnému tlaku, žalúdočnému kataru, poškodeniu pečene a rakovine
- pitie alkoholu počas tehotenstva môže nepriaznivo ovplyvniť zdravie nenarodeného dieťaťa

5. Záver

Alkohol, cigarety a drogy by sa dali zaradiť do jednej kategórie. Sú to látky, ktoré sú návykové a škodlivé. Alkohol a cigarety sú však na rozdiel od drog, legálne, no podľa zákona ich môžu požívať len dospelé osoby. Napriek tomu, že takýto zákon platí aj u nás, porušujú ho majitelia väčšiny pohostinstiev, barov a krčiem na celom Slovensku. Bez problémov predávajú alkohol aj pätnásťročným, len aby zarobili, pretože mládež v stredoškolskom veku tvorí veľkú skupinu zákazníkov.

Je ťažké zistiť, prečo si títo mladí ľudia kupujú alkohol, ale dôvodov je určite viac. Keby im však niekto vysvetlil, čo alkohol spôsobuje, určite by sa nad tým aspoň pozastavili a zamysleli. Ten „niekto“ by mali byť v prvom rade ich rodičia a potom aj škola. V podnikoch by sa malo viac dohliadať na to, komu sa alkohol predáva a aj pokuty pre majiteľov by mali byť prísnejšie, lebo závislosť sa vytvára už v mladom veku.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/nauka-o-spolocnosti/7477-mladez-a-alkohol/