Maturitné otázky z tovaroznalectva
1. Textilná galantéria, bytový textil
2. Drogériový tovar(prípravky na
pleť, vlasy, úste dutiny)
3. Domáce potreby, kovový riad, náradie a náčinie, nožiarsky tovar, sklo, keramika
4. Mydlá, pracie
prostriedky
5. Drobný tovar(hračky, bižutéria, košíkarské výrobky)
6. Textilný tovar(tkaniny, vlákna, priadze a pleteniny)
7. Škodlivé vplyvy pôsobiace na tovar
8. Obilniny, pekárenské výrobky(zloženie zrnka, pečivo)
9. Elektrotechnický
tovar(základné rozdelenie,svetelné zdroje, svietidlá)
10. Mlieko a mliečne výrobky(všetko o tom)
11. Odevy(vznik, vývoj, symboly
ošetrovania), koža, kožušiny
12. Základné pojmy(poživatiny, pochutiny, živiny, potraviny-charakteristika, rozdelenie)
13. Klenoty,
zlatnícke a šperkárske výrobky(materiál, sortiment, puncový zákon)
14. Obaly(funkcia, rozdelenie, inovácia, materiály)
15. Športové potreby(význam športu, rozdelenie)
16. Tovaroznalectvo(vznik a vývoj, rozdelenie, hodnotenie kvality tovaru, základné
pojmy)
17. Drobný tovar(papier-suroviny, rozdelenie, písanie, kreslenie, rysovanie)
18. Mäso, mäsové výrobky(charakteristika,
rozdelenie, zloženie, sortiment)
19. Povzbudivé pochutiny(káva, čaj, kakao)
20. Nápoje(význam), nealkoholické nápoje
21. Alkoholické nápoje(pivo, víno, liehoviny)
22. Ovocie, zelenina(domáce, južné, konzervovanie)
23. Nábytok(materiály, triedenie,
sortiment, ošetrovanie)
24. Elektrotechnický tovar(základné rozdelenie, tepelné elekt., označovanie energ. štítkami)
25. Diabetické a diétne výrobky(rozdelenie diét, zásady racionálneho stravovania)
1. otázka
TEXTILNÁ
GALANTÉRIA
- zahŕňa výrobky, ktoré sa využívajú pri domácich ručných prácach
- Rozdelenie: 1) Tvrdá textilná
galantéria- gombíky, zapínadlá a zvieradlá, zipsy, ihlársky tovar, krajčírske potreby
- 2) Mäkká textilná galantéria- priadze,
stuhy(odevné, bielizňové, ozdobné, na bytové textílie, prámiky(strapce, hodovky, lampasy), gumy(ploché, okrúhle, vyšívané), leónsky
tovar(priadze z farebných kovov, zlatá a strieborná priadza), drobné výrobky- výplň do golierov-vlizelín, vypchávky
- 3) Ostatný
galantérsky tovar- manžetové gombíky, obrusy na vyšívanie, kravaty, motýliky, dáždniky + umelé kvety a ovocie(na šatách)
BYTOVÝ TEXTIL
- skrášlenie a zútuľnenie obytných priestorov
- 1. podlahové textílie(koberce)- a)tkané- základnou väzbovou
technikou(plátnová, keprová, atlasová), tkané prútovou technikou(zatkávanie oceľových prútov) a môžu byť: slučkové koberce: buklé( ),
frizé
Plyšové(jednolícne)koberce: Velúr, Wiltonské(5 farieb), tkané dvojplyšovou technikou: tkajú sa 2 koberce súčasne nad
sebou(lícom k sebe), Viazané koberce: ručne viazané(kašmírske-orientálne koberce), Strojovo viazané: pravidelné vzory, Ženilkové koberce: s
neobmedzeným počtom farieb-pestrofarebné, b)netkané- všívané koberce, vpichované koberce sú tvorené tromi vrstvami: lícna strana,
základná stredná vrstva, rubá vrstva, velúrové koberce(jednolícne-raltex), lepené koberce(jednolícne-chemotex)
- 2. podlahové krytiny-
gumové podlahové krytiny, PVC podlahové krytiny(valcované, vytláčané), linoleum, lepenkové podlahové krytiny
- 3. záclony- osnovové,
čipkované, krížikové, tylové, háčkované, vyšívané, paličkované čipky, filetové, krížikové, madrasové
- 4. nábytkové a
dekoračné textílie- poťahové textílie(poťah), povlakové textílie, dekoračné textílie(závesy)
- 5.ostatné bytové textílie-
prikrývky a posteľná bielizeň, podušky, obrusy, rohože, rolety
2. otázka
DROGÉRIOVÝ
TOVAR
Rozdelenie:
1. Prípravky na ošetrenie pleti a rúk (kozmetické pleťové prípravky, prípravky na ošetrenie rúk,
prípravky na opaľovanie, parfémy a kolínske vody, prípravky proti poteniu a nadmernému telesnému pachu)
2. Prípravky vlasovej
kozmetiky
3. Prípravky ústnej hygieny
4. Ostatné kozmetické prípravky (dekoratívna kozmetika, prípravky do kúpeľov a masážne
prípravky, pánska kozmetika, detská kozmetika, prípravky na ošetrenie nôh, prípravky na odpudzovanie hmyzu, prípravky na odstránenie
nežiaduceho ochlpenia)
Kozmetické pleťové prípravky (sú hlavne emulzné a kvapalné)
a) čistiace- majú očistiť povrch
kože od vonkajších nečistôt z ovdušia, od kožného mazu, potu a od zvyšku líčidiel. Sortiment: pleťové vody, pleťové mlieka, pleťové
čistiace krémy, peelingy, odličovacie prípravky, čistiace masky
b) výživné- majú zlepšovať vzhľad a činnosť pokožky, brániť
predčasnému starnutiu. Sortiment: výživné masky, výživné krémy, mastné až ultra mastné krémy, hydratačné krémy)
Prípravky na ošetrenie rúk- ochranné, výživné,
Prípravky na opaľovanie
a) podľa použitia: na samotné opaľovanie, po
opaľovaní, samoopaľovacie prípravky
b) podľa konzistencie: oleje na opaľovanie, emulzné prípravky (mlieka-zmývateľné,
nezmývateľné, krémy, spreje)
Parfémy a kolínske vody- alkoholické a kozmetické prípravky s vyšším obsahom vonných látok.
Formy vône: parfémy, parfémová voda, toaletná voda
Prípravky proti poteniu a nadmernému telesnému pachu- antiperspirant(chráni
proti poteniu), deodorant(chráni proti zápachu)
Prípravky vlasovej kozmetiky
a) šampóny- na suché vlasy, na mastné vlasy, na
farbené vlasy, na poškodené vlasy, šampóny proti lupinám, detské šampóny
b) farby- dlhotrvácne, na 24 umytí, na viac ako 24 umytí, a
šampóny(zmývateľné)
c) prípravky na trvalú
Prípravky ústnej hygieny
a) zubné pasty
b) zubné kefky
(mechanické-tvrdé, stredné, mäkké, zubné kefky elektrické)
c) dentálne nite
d) ústne vody
e) osviežovače dychu
f) prášky na čistenie protéz
Ostatné kozmetické prípravky
a) dekoratívna kozmetika:
DÁMSKA KOZMETIKA na pleť(
krycie krémy, púdre, kombinácia make-up a púder, korekčné tyčinky), na oči ( očné tiene, očné linky, špirály, umelé riasy), na ústa(
kontúrky, rúže, lesky), na nechty ( laky, umelé nechty-živicové, gélové)
PRÍSADY DO KÚPEĽOV A MASÁŽNE PRÍPRAVKY- peny do
kúpeľa, kúpeľné soli, vonné oleje
PÁNSKA KOZMETIKA- pred holením, po holení, na holenie, parfémy, kolínske vody
DETSKÁ KOZMETIKA- detské mydlá, detské peny do kúpeľa, detské oleje, detské zásypy, detské krémy a mlieka, zubné pasty, dekoratívna
kozmetika, čistiace tampóny, voňavky
PRÍPRAVKY NA ODSTRÁNENIE NEŽIADUCEHO OCHLPENIA- depilačné prípravky, krémy, peny, vosky,
epilácia
3. otázka
DOMÁCE POTREBY
- veľký sortiment, rôzny materiál, slúžia na
uľahčenie potrieb v domácnosti
Kovový riad- používa sa na prípravu pokrmov pečením, varením, vyprážaním alebo na úschovu
potravín
Celá táto skupina kovového riadu sa rozdeľuje do 4 skupín:
1. smaltovaný riad- vyrába sa z kvalitného plechu
vhodného na spracovanie lisovaním. Časti nádob- uchá, držadlá sa zvlášť vylisujú a privaria sa k nádobe. Smalt je sklovitá látka
vyrobená zo živca, kremeňa a sódy s prídavkom oxidovadiel a farbiacich oxidov kovov. Smaltovaný povrch je lesklý, hladký, trvanlivý,
hygienicky neškodný a má rôznu farbu. Pri menšom náraze sa ale môže poškodiť.
Rozdelenie: podľa kvality (1.akosť-bezchybný riad,
2.akosť-môžu byť aj tvarové odchýlky), podľa hrúbky plechu (komerčný-tenký plech, poloťažký-z hrubšieho plechu, ťažký- dodáva sa v
kompletných súpravách, ostatný smalt. riad- tlakové nádoby).
2. hliníkový riad- striebrolesklý, dobrá tepelná vodivosť, odoláva
korózií, poťahuje sa tmavosivou vrstvou zlúčenín, čo ovplyvňuje jeho vzhľad. Rozdelenie: podľa kvality (1. a 2. akosť), podľa výroby
(lisovaný- formičky, bábovkové formy, liaty- hrnce, pekáče, rajnice)
3. riad z nehrdzavejúcej ocele (NEREZ)- vyrába sa z nehrdzavejúcej
zliatinovej ocele. Zliatina najmä s chrómom a niklom. Takýto riad nehrdzavie, odoláva chemikáliám a je vhodný pre všetky druhy sporákov.
Napr. kanvice, kávovary, čajovary, hrnce rôznych veľkostí
4. pozinkovaný a pocínovaný riad- Pozinkovaný- je zdravotne závadný (hrnce
na zaváranie, dresy, vedrá, krhle), Pocínovaný- je krajší a zdravotne nezávadný, na uchovanie mlieka a pitnej vody (hrnce, dojačky, miechy na
kvapaliny).
Náradie a náčinie pre domácnosť- je z rôznych materiálov a má uľahčovať prácu v domácnosti
1. výrobky z
plechu a drôtu- plech (biely pocínovaný plech- cedidlá, strúhadlá, formičky, lieviky, čierny plech, nerezový plech, hliníkový plech-
cukorničky, plechy, tácky), drôt (šľahače, naberačky, drôty na umývanie riadu)
2. výrobky z kovu- sitká, spony, vykrajovače,
kliešte, šálky
3. výrobky z dreva
4. výrobky z plastu
Sklo- základnou zložkou skla a keramiky sú kremičitany, čiže
silikáty. Sklo je číre, lesklé, je ľahko farbiteľné, je tvrdé, chemicky odolné, má tepelnú odolnosť, a je hygienické.
Rozdelenie skla podľa chemického zloženia:
1. sodné sklo- vhodné na fúkanie
2. draselné sklo- vhodné na brúsenie (čistý
krištál)
3. bórité sklo- vhodné na varenie
4. olovnaté sklo- vhodné optické sklo
Podľa zafarbenia: bezfarebné sklo,
farebné sklo, číre sklo, zakalené sklo. Každé číre bezfarebné sklo sa volá krištáľ.
Podľa spôsobu výroby: fúkané sklo,
lisované sklo, valcované sklo, ťahané sklo, plavené sklo, odlisovaním do foriem
Suroviny na výrobu skla:
1. základné
suroviny- oxid kremičitý(sklársky piesok), uhličitan vápenatý, sklené črepiny, uhličitan draselný, sóda
2. prídavné suroviny-
živec, sireková beloba, uhličitan bóritý, borax
Základné a prídavné suroviny sa pri 1400°C rozkladajú na oxidy, ktoré reagujú s
oxidom kremičitým so sklárskeho piesku a vznikne roztavená sklovina, ktorá sa ďalej spracúva.
Zušľachťovanie sklených
výrobkov: ručným brúsením, rytím(gravírovaním), leptaním, pieskovaním, maľovaním, vrstvením, leasrovaním
Triedenie
sklárskeho tovaru:
1. úžitkové sklo- stolové(nápojové sklo, reštauračné, výčapné sklo), varné, obalové, osvetlovacie, izolačné,
zrkadlá, nárazuvzdorné sklo
2. dekoračné sklo
3. ostatné sklo- chemické sklo(laboratórne sklo), bezpečnostné sklo(kalné,
vstvené), optické sklo(šošovky), sklenené vlákna(tepelná zvuková izolácia), stavebné sklo(odoláva nárazom)
Keramika-
úžitkové a odolné predmety vyrobené z hlinitých surovín formovaním, sušení, vypálením a prípadným zdobením
Vlastnosti: chemická
odolnosť, tepelná izolácia, tvarovacia schopnosť, hustota črepu
Výroba: príprava surovín a zmiešanie s vodou, formovanie na
hrnčiarskom kruhu, vypálenie
Keramická hmota:
1. plastické suroviny- hlina (kremičitany hliníka), íly, kaolín (základ na
výrobu porcelánu).
2. neplastické suroviny- kremeň, živec, vápenec, dolomit (zabraňujú praskaniu črepov)
Podrobný postup
výroby:
- vytvarovanie predmetu (ručne, hrnčiarsky kruh)
- liatím do sadrových foriem
- lisovaním
- sušením (30-
100°C)
- predpálením na 900°C
- glazovaním
- glazúra- priehľadná a biela, samotné vypálenie nad 1000°C
Rozdelenie:
a) podľa hrúbky črepu- hrubá a jemná
b) podľa vlastností vypáleného črepu- pórovitý črep, tehliarsky T,
žiaruvzdorný tovar, hrnčiarsky tovar, majolika a fajansa, terakota, nepórovitý črep, kamenina, porcelán
c) podľa použitia- úžitková
keramika, dekoratívna keramika, ozdobná keramika, klasická ľudová keramika
d) ostatná keramika- stavebná, chemická, kanalizačná
Nožiarsky tovar
1. príbory- plast (jednorázové, dlhodobé), hliník, nerez, striebro
Napr. základný príbor (lyžička,
vidlička, nožík, kávová lyžička po 24ks v servise), detský príbor (tupé hrany, ľahké, pokreslené), turistické príbory (dvojdielne,
trojdielne, sú často skladacie).
2. nože- vreckové (rybička, dvojdielne, viacdielne- arenádry to je švajčiarsky nožík), kuchynské
3. podľa výroby: kované (sú najkvalitnejšie- Wüsthof, Dreizack), z pásovej ocele
4. podľa tvaru čepele: kónické (s vlnitým
ostrím, so zúbkovým ostrím, s hladkým ostrím), plaužetové (hladké ostrie, zúbkové, vlnité), tortové
5. podľa veľkosti- veľké,
stredné, malé
6. špeciálne nože- so zúbkovým ostrím, lúpacie, vykosťovacie, na syr, steakový nôž, filetovací nôž, váhové nože
(na bylinky), pílové nože
7. ostatný nožiarsky tovar(nožnice)- školské, vyšívacie, antimagnetické, pre domácnosť, krajčírske,
kadernícke, manikúrové, špeciálne, na kožu, náhradné diely do mäsových mlynčekov, otvárače konzerv, vidlice na mäso, špikovacie ihly,
ocieľky
4. otázka
MYDLÁ A PRACIE PROSTRIEDKY
Mydlá- sodná alebo draselná soľ vyšších
mastných kyselín. Dnes sa mydlo vyrába zmydlovatením.
Schéma výroby jadrového mydla
horúca H2O, tuky a oleje= mastn. kys.
+ glycerol + hydrogénuhl. Sodný
↓
pridáme mydlo a glycerol
↓
solanka
↓
mydlový koláč + solanka a
glycerol idú preč
↓
rozvára sa s vodou a vzniká hustá hmota
↓
lisovanie do tyči a krájanie
↓
JADROVÉ
MYDLO
Výroba toaletného mydla: jadrové mydlo sa postrúha na vločky, ktoré sa sušia a zmiešajú sa s vonnými látkami a
farbivami. Vzniknutá zmes sa potom homogenizuje, lisuje a krája. Potom sa táto zmes čistí vo vode homogénom.
Rozdelenie mydiel:
1. podľa použitých hydroxidov- sodné mydlo(tvrdé mydlo), draselné mydlo(mazľavé mydlo), sodnodraselné mydlo(pasterizované mydlo)
2. podľa použitia-
mydlá na pranie( jadrové mydlá, sú to tvrdé, sodné mydlá, dráždia pokožku, bývajú bielej alebo hnedej farby).
biele jadrové mydlo- vyrába sa z kokosového a palmojadrového oleja.
hexalínové a perpentínové mydlo- na ľahkú mastnú
špinu
práčkové mydlo- veľmi kvalitné neparfumované mydlo, vhodné pre ľudí s citlivou pokožkou
mazľavé mydlá- na čistenie
priestorov, na pranie
mydlá na ošetrenie ľudskej pokožky- zdravotnícke, medicínske mydlá, neobsahujú zvyšky hydroxidov
luxusné
mydlá- drahé, najviac vonnej zložky, výrazné farby
výberové mydlá- pastelová farba, dobrá vôňa
mydlá 1.akosti- nižší obsah
vonnej zložky, detské mydlá
mydlá na holenie- tvrdé sodné mydlá, sodno-draselné mydlá na holenie, holiace krémy
tekuté mydlá-
sú zriedené draselné mydlá, prifarbované, obohatené vonnými a dezinfekčnými látkami
Pracie prostriedky( detergenty)- Detergent
je moderný prací prostriedok zložený zo zmesi látok a má prací, čistiaci a odmasťovací účinok
D = tenzid + prísady
Tenzid- povrchovo aktívna látka, znižuje povrchové napätie vody, podiela sa na tvorbe peny, na rozptylovaní tukov a olejov a na uvoľnená
zachytenej nečistoty
Môžu byť: ▲ aniónové ( - ) veľká penivosť
▲ katiónové ( + )
▲ amfolitické ( nemajú výrazný náboj)
▲ neiónové ( nemajú žiadny náboj, automatické práčky)
Prísady- sú doplňujúce látky, ktoré zvýrazňujú účinnosť tenzidov
1. aktivačné látky ( patria sem: fosforečnany, uhličitany, a
kremičitany)
2. pomocné látky ( optické zjasňovače, a bielacie látky a aviváže)
3. plniace látky- zabezpečujú lepšie
technologické spracovanie, napr. kardioxid metyl celulóza
Rozdelenie detergentov:
• podľa konzistencie- pevné, práškové
prevedenie, kvapalné prevedenie, kvapalné prevedenie, pastovité, gelové
• podľa použitia- namáčacie detergenty (zmäkčujú vodu a
vyplavujú nečistotu z tkaniny roztoku, sú predpieracie, sú na ručné pranie, špeciálne na pranie čiernych textílií)
• podľa
zloženia- biodetergenty (obsahujú enzýmy), kombinované pracie prostriedky (obsahujú mydlo, tenzid, bielidlá a zjasňovače, ďalej obsahujú
tenzid a málo mydla, alebo obsahujúce len tenzid), kvapalné a pastovité detergenty- sú vhodné na pranie jemnej bielizne, pracie prostriedky s
avivážou- antistatická úprava
5. otázka
DROBNÝ TOVAR( hračky, bižutéria, košíkarské
výrobky)
Hračky- vypĺňajú voľný čas detí, rozvíjajú šikovnosť, fantáziu, zručnosť, povahové vlastnosti
Kritériá pre posudzovanie hračiek: hygienicko-zdravotné kritérium, výtvarné kritérium, výrobné kritérium hračiek
Sortiment
hračiek:
1. podľa veku dieťaťa- kojenec, batoľa, predškolský vek, školský vek, a nad 10 rokov
2. podľa materiálu- drevo,
plast, papier
3. podľa výchovného hľadiska
• hračky rozvíjajúce fyzické schopnosti detí (švihadlá, lopty, kolieskové
korčule)
• didaktické hračky (hlavolamy)
• námetové hračky (kuchynky, bábiky, nábytok, autíčka)
• technické hračky
(stavebnice)
• divadelné hračky (rozvíjajúce pamäť, slovnú zásobu)
• hudobno-zvukové hračky
• pracovné hračky
Košíkarské výrobky- sortiment: nábytok, klobúky, predstieradlá
Materiál:
• domáce (prútie, slama, plasty)
• z dovozu (banánové listy)
• vrbové prútie – zelené neolúpané(veľké koše), lúpané(nákupné koše, záhradný nábytok)
• trstie (Čína, India, žltá farba)
• pedig (vyrába sa spracovaním vnútra trstia, a je ľahký, pevný, odoláva vlhkosti, je
pružný)
• liko- predstieranie, obaly na fľaše, nákupné tašky
• slama- pšeničná, ražná
• plasty
• kokosové
vlákna
• bambus
• ratany- lianová rastlina, nie dutá. Je omnoho ohybnejšia ako bambus.
Bižutéria- drobné ozdobné
predmety, pôvodne ako napodobnenina drahých šperkov, dnes módny doplnok z vlastnou výtvarnou hodnotou a primeranou cenou, väčšinou sa vyrába
stavebnicovým spôsobom.
Sortiment: retiazky, gombíky, prstene, brošne, spony, náramky, náušnice atď.
Materiály použité
na výrobu:
• sklo- sklenené perly (lisované, vinuté perly, fúkané, lakované, voskované), Rocailles(ROKAJ), Balotina, sklenené
kamene- šatóny sú z transparentného skla, a simili- sú kamene ktoré majú naspodu strieborný zrkadlový povlak, ktorý dodáva vysoký lesk
• kov- liata bižutéria (ťažký, oblý tvar, zo špeciálnej zliatiny cín, olovo a antimón), hliníková bižutéria- ľahké výrobky s
ostrými hranami, povrch sa zušľachťuje eloxovaním, tombaková bižutéria- zliatina medi a zinku, napodobňuje zlato (jablonecká bižutéria),
povrch sa smaltuje a pokovuje
• plast- priesvitný alebo silno zafarbený polystyrén
• keramika- glazúrovaná
• drevo-
javor
• textil- kvetinové ozdoby
• koža, perie, kosti
• perleť
Balená je buď- samostatne (každý kus
zvlášť), alebo štrasové súpravy- sady ako napr. náušnice
Skladovanie v suchých skladoch bez svetla.
6. otázka
TEXTILNÝ TOVAR
- základom všetkých textílií sú textilné vlákna a to buď vo forme priadze alebo
rúna(netkané textílie)
Rozdelenie textílií:
A: prírodné
1. rastlinného pôvodu – z povrchu semien(bavlna)
– zo stoniek(ľan, konope, juta)
– z listov a plodov(sisal)
2. živočíšneho pôvodu – vlákna zo srsti(vlna)
– chlpy
zvierat(zajac)
– vlákna z výlučkov(hodváb-priadka)
3. anorganického pôvodu – azbestové vlákna
– vlákna
sklenené
– vlákna kovové
B: chemické
1. z prírodných surovín(celulózové vlákna) – viskózové,
acetátové, triacetátové, meďnaté
2. z umelých surovín(syntetické vlákna) – PAD, PES, PAN, POR, PVC, PUR
1a)
z
povrchu semien – najbežnejšia a najpoužívanejšia je bavlna, ktorá pochádza z rastliny bavlníku, na SVK sa bavlna dováža, vlákna sú
rozdielne dlhé od 10-60 mm. Marcerizáciou sa zvýši lesk a pevnosť bavlny. Kapole je podobný bavlne, používa sa ako výplnkový materiál.
- z vlákna zo stoniek – ĽAN je najdôležitejšia domáca priadna rastlina. Vlákno je chladivé, a pevné a obsahuje 80% celulózy.
KONOPE z nej je látka drsnejšia, výška 60-300mm. JUTA(kalkutské konope)- pestuje sa pre vlákno, menšia pevnosť a pružnosť ako ľan(koberce,
rohože, vrecia)
- vlákna z listov a z plodov – SISAL vlákna z dužiny listov rastliny agave(koberce, plachtorín), KOKOSOVÉ
VLÁKNA sa získavajú z dužinatých obalov polodov orecha kokosovej plamy, sú pevné a odolné voči mech.opotrebeniu a vlhku(koberce, behúne).
1b)
- zo srsti zvierat – srsť sa skladá z podsady, pesikov, a z krycej srsti. Podstatnú časť tvorí bielkovina keratín.
OVČIA VLNA je najstaršia textilná surovina, a získava sa strihaním živých zdravých oviec. 4 hlavné skupiny oviec na chov: merinové ovce,
anglické ovce, kríženecké ovce a nížinné ovce. Druhy vĺn: mohérová vlna, kašmírska vlna, angorská vlna, taira srsť
- zajačie a králičie chlpy(plsť) – pánske a dámske klobúky
- kozie chlpy/prikrývky
- vlákna z výlučkov – PRÍRODNÝ
HODVÁB – vytvára ho húsenica priadky morušovej pri zakukľovaní, a tá vylučuje bielkovinovú látku sericín, tvorením vlákna sa zamotáva
a vytvára zámotok, dĺžka vlákna je 1200-2000m. DIVÝ HODVÁB vytvára priadka voľne žijúca v prírode(dámske šatky, košeloviny, šále)
1c)
- vlákna z azbestu sú žiaruvzdorné
- sklenené vlákna ich základnou surovinou je kremičito-hlinito-bórité
sklo, lubrikácia
- kovové vlákna – ťahaním obyč. alebo drahých kovov(zlato, striebro), výroba leónskeho tovaru
B-
chemické)
CELULÓZOVÉ VLÁKNA
- viskózové vlákna(buničina, krčia sa a zrážajú sa)
- meďnaté vlákna(drahé, jemnosť
a pevnosť vlákna)
- acetátové vlákna(vzhľadom sa podobajú hodvábu, pletená bielizeň)
- triacetátové vlákna(samé alebo v
zmesiach)
SYNTETICKÉ chemické vlákna
- PAD(Polyamidové, suroviny na výrobu: ropa, fenol)
- PES(Polyester,
nežltne)
- PAN(Polyakrylnitrilové, suroviny: ropa a zemný plyn)
- POR(Polypropylénové, odolnosť voči kyselinám a lúhom,
najnižšia hmotnosť)
- PVC(Polyvinylchlorid, výroba zdravotnej bielizne a dojčenskej bielizne)t
- PUR(Polyuretánové, odolávajú
vysokým teplotám, podprsenky, plavky)
PRIADZA
- je súvislý zväzok textilných vláken, ktoré sú usporiadané vedľa seba
a za sebou. Priadza vzniká pradením.
- Vlastnosti priadze: pevnosť v ťahu, pružnosť v ťahu, rovnomernosť priadze, nerovnomernosť
priadze, jemnosť priadze, navlhavosť priadze
- Číslovanie priadze: 1 tex = hmotnosť 1km priadze v gramoch, napr. 30tex x 2 = zosúkanie
2(dvoch) 30 texových priadzí
- Rozdelenie priadze podľa spôsobu výroby na česané priadze, mikané priadze(zimné oblečenie), odpadové
priadze, hodvábne vlákno, efektné priadze, objemové priadze(najmä pri chemických vláknach), podľa čísla priadze na hrubé, stredné, veľmi
jemné a jemné, podľa použitej suroviny na pletenie, vyšívanie, štopkanie, šitie, obuvnícke, kobercové.
- Označnie priadze: výrobca,
názov priadze, klasifikácia výrobku, zloženie priadze, počet a smer zákrutov na 1m, číslo priadze v tex, symboly ošetrenia
TKANINY
Tkanina je plošný útvar, ktorý vzniká vzájomným prekrížením dvoch sústav priadzí
- väzbový bod: osnovový a
útokový, väzba je spôsob akým sa prekrižuje osnova s útokom
- Rozdelenie väzieb: základné, odvodené a voľne zostavené väzby(kepr,
panava, kanava), perlinkové väzby(dierkovaný povrch), väzbové techniky viacnásobne spojených tkanín(plyš, zamat), žukárové
väzby(gobelínové)
- Základné väzby: plátnová(je obojstranná, a je to najjednoduchšia väzba), keprová(diagonály),
atlasová(pravidelne rozložené väzbové body, ale sa nedotýkajú, majú kratšiu trvanlivosť)
- Sortiment tkanín: bavlnené, vlnené,
hodvábne, konopné, chemické a každá skupina má svoje podskupiny a druhy.
PLETENINY
- vznikajú v procese pletenia a na
ich tvorbu sa používa iba jedna sústava priadzí
- rozdeľujeme ich na: záťažné pleteniny – jednolícne(1 riadok hladko, a jeden
obrátene), obojlícne(jedno očko hladko, jedno obrátene), obojrubé(všetko pletieme len hladko)
- základom väzby je slučka, ktorú keď
pretiahneme cez predchádzajúcu slučku, tak vzniká očko, očká naviazané vedľa seba vytvárajú riadok, a nad sebou stĺpik
- osnovné
pleteniny- riadky sa tvoria celou sústavou rovnobežne položených priadzí, tzv. osnovou. Tieto pleteniny pripomínajú svojimi vlastnosťami
tkaniny a nedajú sa párať. Delia sa na jednolícne, a obojlícne.
- Použitie: pančuchové výrobky, drobné pletené výrobky, pletená
bielizeň, pletené ošatenie
7. otázka
ŠKODLIVÉ VPLYVY PÔSOBIACE NA TOVAR
Vo sfére obehu,
čiže pri pohybe T ku spotrebiteľovi pôsobí na T množstvo vplyvov, z kt. väčšina vyvoláva pokles úžitkovej hodnoty T, aby sme mohli takým
stratám predchádzať, musíme dobre poznať vlastnosti T aj vzájomné pôsobenie T a prostredia.
Podľa pôvodu zaraďujeme vplyvy na:
A: Fyzikálne(mechanické) vplyvy- prejavujú sa najmä v preprave a pri manipulácií s tovarom. Patira sem nárazy, tlaky, vibrácie a trenie.
Najčastejším dôsledkom MV je deformácia prejavujúca sa nežiaducou zmenou tvaru obalu, alebo tovaru v ňom. Najlepšou ochranou proti týmto
vplyvom je obal a dodržiavanie predpisov pri manipulácií s tovarom. Medzi ostatné fyzikálne vplyvy zaraďujeme: vlhkosť, teplotu, prúdenie
vzduchu, prašnosť, svetelné žiarenie. Vlhkosť → je obsah vody v T al. vodnej pary vo vzduchu. Obsah vody v T vyjadrujeme v absolutných
jednotkách, čiže v gramoch na hmotnostnú jednotku, častejšie vo vzťahu v %. Teplota → sa vyjadruje ako okamžitý stav hmoty [°C,k]. Je
jedným z najvzácnejších vplyvou podmieňujúcu priebeh chemických a biologických vplyvou. Pri skladovaní T sa riadime teplotou pomocou
klimatizácie al. chladiacich zariadení(chlad. +4,mrazničky -18). Svetlo, svetelné žiarenie → podľa vlnovej dĺžky rozoznávame infračervené
žiarenie, viditeľné a ultrafialové žiarenie. Infračervené sa prejavuje ako teplo, viditeľné podporuje rast mikroorganizmov a vyvoláva zmeny
farieb, zatiaľ co ultrafialové svetlo poškodzuje najintenzívnejšie, pretože urýchľuje chemické reakcie, rozkladá vit. C, B a tuky.
Najlepšia ochrana je obal. Vplyvy prúdenia vzduchu → ako nežiadúci vplyv pri preprave T, al. môže byť aj pozitívny pri odtraňovaní
výparov a zabraňovania usadzovania plesní. Prašnosť vzduchu → najúčinnejšou ochranou sú obaly a starostlivosť o čistotu
B:
Chemické vplyvy-medzi ne zaraďujeme: Vplyvy okolia → zaraďujeme sem korózie kovov a plastov, ktoré sú spôsobené pôsobením rozličných
vplyvov prostredia(kyslík, oxidy, voda). Ochrana proti korózií nekovová(nátery, smaltovanie), alebo kovová(pocínovanie, zinkovanie,
pochrómovanie); Vplyvy spôsobené vlastnosťami T → zabraňujeme napáchaniu T z iných T al. z ich toxicitov(jedovatosť). Ochrana-dodržiavanie
dovoleného a nedovoleného susedstva.
C: Biologické vplyvy: 1. živočíšne- zaraďujeme sem vplyvy spôsobené hlodavcami a hmyzom. Hlodavce
roznášajú infekčné ochorenia a bojujeme proti nim deratizáciou(mech.pasce, ultrazvuk, potreky). Hmyz spôsobuje škody najmä na potravinách a
textilnom T. Bojujeme proti nim dezinsekciou. 2.mikrobiologické → sem zaraďujeme vplyvy baktérií, plesní a kvasiniek. Baktérie delíme na
užitočné(baktérie mliečneho kvasenia), škodlivé(baktérie maslového kvasenia), a choroboplodné(patogénne). Najnebezpečnejšie sú kvasinky,
ktoré sú užitočné(pivo, víno, salmonely) a škodlivé(skvasňovanie sirupu); a plesne- užitočné(plesne syra, penicilín) a škodlivé(plesne
potravín). Proti mikroorganizmom bojujeme dezinfekciou a hygienou. 3. enzymatické – zaraďujeme sem klíčenie, dýchanie a zrenie. Klíčenie:
využíva sa pri príprave jačmenného sladu, ako škodlivý vplyv pôsobí na skladovanie(zemiaky, strukoviny, obilie). Dýchanie: prebieha v ovocí
a v zelenine pri skladovaní to treba zohľadniť; zrenie: autolýza v ovocí, v zelenine, mäse do určitej fázy pozitívny vplyv, hlboká autolýza
spôsobuje rozklad
D: Spoločensko-ekonomické vplyvy sa prejavujú ako priamy dôsledok poklesu technickej úrovne, a ako demodernizácia
vyplývajúca zo zmeny postojov a názorov na estetickú úroveň, módnosť vrátane ich obalov. Ide vlastne o vplyv času a nazývame ho tiež
morálne opotrebovanie. Ochrana- nerobiť nadmerné zásoby T, kt. by mohli morálne zostarnúť, vo výrobe treba inovovať T, tj. Zavádzať nové
technológie, prvky, materiály a pod. STRATY A ŠKODY: prirodzené straty(vysýpanie, rozkladanie); straty krádežou; straty spôsobené živelnými
pohromami(požiare, zemetrasenia)
8. otázka
OBILNINY, PEKÁRENSKÉ VÝROBKY
OBILNINY sú
zrelé zrná vyšľachtených jednoročných tráv
Význam: na výrobu mlynských výrobkov, na kŕmenie, na priemyselné účely(lieh,
škrob)
Zloženie obilného zrnka:
- plevy obsahujú celulózu, min.látky, vit. Sk. B
- aleurónová vrstva(vit., bielk.,
min. látky)
- jadro obsahuje škrob, lepok
- zárodok obsahuje všetky látky pre rast novej rastliny
Sortiment obilnín:
1: Pšenica- je najrozšírenejšia obilnina; potravinárska pšenica obsahuje 8% lepku; cestovinárska pšenica obsahuje 12-14% lepku, a vyrába
sa z nej semolinová múka
2: Raž/žito- má zelenosivé podlhovasté zrnká; robí sa z nej chlebová múka, ktorá je tmavšia
3:
Jačmeň- je druhá najrozšírenejšia obilnina. Poznáme: potravinársky jačmeň(krúpy, krúpky); sladovnícky jačmeň(výroba piva); kŕmny
jačmeň
4: Ovos- má veľmi vysokú BH, aj EH; je ľahko stráviteľný
5: Cirok cukrový- len na kŕmenie u nás
6:
Proso/vylúpané proso je Pšeno- je trošku ťažšie stráviteľné
7: Pohánka- u nás sa predáva lúpaná a nelúpaná; obsahuje látku
rutín, ktorá spevňuje steny krvných vlásočníc, čím zamedzuje tvorbu krvných zrazenín
8: Ryža- pochádza z Číny. Poznáme: ryža
guľatozrnná, ryža dlhozrnná, nelúpaná ryža(natural), pololúpaná ryža(cargo), lúpaná ryža, predvarená ryža, vaporizovaná ryža,
indiánska ryža(divoká), pufovaná ryža(burizóny), ryža bahenná, ryža suchozemská(horská)
9: Kukurica- obľúbená obilnina v Peru;
niekedy sa pridáva vo forme múky na prifarbenie cestovín. Poznáme: lahôdková kukurica, kŕmna kukurica, pukancová kukurica
Prvé
štyri obilniny nesmú jesť ľudia s bezlepkovou diétou!
CHLIEB
- zaraďujeme ho medzi pekárenské výrobky
- vzniká
pečením z cesta z múky
- patrí medzi základné potraviny
Obsahuje: škrob, neplnohodnotné bielkoviny, vit. sk. B, min. látky,
tuk(môže-nemusí)
Výroba:
1) príprava cesta(múka+voda+soľ+droždie)
2) kysnutie cesta
3) formovanie a pečenie chleba(od
180-250°C), v strede min. 95°C
4) expedícia, balenie chleba
Sortiment chleba:
- pšeničný chlieb
- pšenično-ražný
chlieb
- ražný chlieb
- zemiakový chlieb
- grahamový chlieb
- celozrnný chlieb
- knackebrot
- extrúzne
výrobky
Chyby chleba:
1) mikrobiologické chyby
- nitkovatosť chleba(prejavuje sa 2-3 deň u chleba, ktorý sa dlho
udržiaval počas chladnutia pri vyšších teplotách)
- plesnivenie chleba
- červenenie chleba(striedka vlhne a sfarbuje sa
dočervena)
2) mechanické chyby
- pomačkanie, zdeformovanie
3) chyby kvasenia
- je prekvasený, nedokvasený
4) chyby
pečenia
- je pripečený, nedopečený, zvrchu spálený-vnútri surový
5) chyby vône
- nevhodná surovina
- nesprávne
skladovanie
- nedodržanie technologického postupu
PEČIVO
Rozdelenie:
a) pšeničné pečivo bežné(vodové,
tukové, maslové, mliečne)
b) pšeničné pečivo jemné(obsahujú už vajíčka, môže byť tukové, maslové, trvanlivé, špeciálne;
napr. bábovka, vianočka)
c) pšeničné pečivo trvanlivé
- sušienky(plnené, neplnené, máčané)
- piškóty(obyčajné,
jahodové, kakaové)
- oblátky(plnené, neplnené, obyčajné)
- medovníky(na strúhanie, glazúrované, máčané, polomáčané)
- krekry(slané, sladké)
Mlynské výrobky sa získavajú prevažne z obilnín(výnimočne aj zo strukovín, napr. sóji a hrachu) v
procese mletia
Rozdelenie:
a)na kŕmne účely: šrot- je nahrubo lámané jadro s klíčkom; plevy- obal + aleurónová vrstva
b)hlavné mlynské výrobky
nelúpané obilky(ryža natural, nelúpané proso)
lúpané obilky(ryža, lúpané proso-pšeno)
drvené obilky(krúpy, krúpky)
mleté obilky(krupica, múka)
lisované obilky(vločky)
MÚKA
- je konečný produkt
mletia(klíčok pri mletí odstraňujeme, pretože zhoršuje pekárenské vlastnosti múky)
- pre potravinárske účely sa predovšetkým
využíva pšeničná a ražná múka
Rozdelenie:
a) podľa hrúbky mletia- hrubá, polohrubá, hladká múka = nízkovymleté múky
b) podľa stupňa vymletia(podľa výťažnosti)
celozrnné múky(výťažnosť až 97%, najvyššia BH, ťažšia stráviteľnosť, najnižšia
trvanlivosť)
vysoko vymleté múky(80%, svetlejšia farba, nižšia BH, dlhšia trvanlivosť, ľahšia stráviteľnosť)
nízkovymleté
múky(40-60%, biela farba, ľahšia stráviteľnosť, nižšia BH, najnižšia trvanlivosť)
9. otázka
ELEKTROTECHNICKÝ TOVAR(základné rozdelenie, svetelné zdroje, svietidlá)
Elektrotechnický tovar- patria sem prístroje,
ktorých účelom je premieňať elektrickú energiu na inú, napr. na tepelnú, svetelnú, mechanickú alebo chemickú
Základné
rozdelenie elektrotechnického tovaru:
1. Elektroinštalačný materiál- svetelné zdroje, zdroje nízkeho napätia
2. Tepelné
elektrospotrebiče- malé, veľké, motorové
3. Svietidlá
4. Prijímače- rozhlasové, televízne, magnetoskopy(videokamery)
5. Zariadenia na reprodukciu zvukových záznamov a telekomunikačná technika
6. Súčiastky elektronických zariadení
Svetelné
zdroje
1. ŽIAROVKY- svetlo vzniká rozžeravením volfrámového vlákna elektrickým prúdom. Účinnosť žiarovky (merný výkon) h = lm/W,
10-12 lumenov/W. Len 5% spotrebovanej elektriny sa premení na svetlo. Priemerná životnosť žiarovky je okolo 1000 hodín, no halogénové majú 3x
dlhšiu životnosť. Rozdelenie:
podľa použitia: na bežné osvetlenie, na špeciálne osvetlenie (25W, 40W, 75W, 150W, 200W, 300W, 500W,
1000W), podľa veľkosti závitov- malý závit(mignon-priemer 14mm), stredný závit(normal-24mm), veľký závit(goliáš-44mm), podľa farby skla-
číre, matné, farebné
2. ŽIARIVKY- nízkotlakové ortuťové výbojky (Neónky), sú účinnejšie ako žiarovky. 80-100 lumenov/W. 25%
prejdenej el. sa premení na svetlo. Priemerná životnosť žiarivky je okolo 8 až 10 000 hodín. Na svoju činnosť potrebujú predradník a
zapaľovač. V domácnosti sa doporučujú kompaktné žiarivky, tj. úsporné, ktoré sa dajú priamo nahradiť žiarovkou, pretože majú rovnaký
závit.
3. VÝBOJKY- výboj prebieha vo vysokotlakovom plyne, sú najhospodárnejšie, vysoká životnosť 6000 hodín, majú aj nevýhody, sú
drahé a majú zlé farebné škály, potrebujú predradné zariadenie a určitý čas na rozsvietenie i zhasnutie.
Môžu byť: ortuťové,
sodíkové (oranžové svetlo), xenónové (na autách), halogénidové
Svietidlá
- slúžia na účelové a správne
osvetlenie
- hospodárne riešia chod svetla
- sfarbujú svetlo
- zvyšujú bezpečnosť a ochranu pri práci
- estetický
prvok domácnosti
Najdôležitejšie parametre: svetelný príkon, typ svetelného zdroja, rozmery a hmotnosť. Z hľadiska kvality-
účinnosť osvetlenia, dizajn, označenie
Podľa rozloženia svietivosti:
a) priame svetlá- osvetlujú len priestor pod
svietidlom, tvoria ostré tiene a ostré zrkadlenie. 80% osvetlenie
b) polopriame- hlavne pod tienidlom, tiene sú menej ostré, svetlo po celej
miestnosti je rozptylované a pôsobí nižším dojmom. 70% osvetlenie.
c) polonepriame- svietia hlavne hore, je mäkké, takmer bez tieňov.
Používa sa v bytových priestoroch. 50-40% osvetlenie.
d) nepriame- odrážajú sa od stropu, bez tieňov, upokojujúce, v divadlách. 30-40%
osvetlenie
e) zmiešané- svietia všade
Podľa zdroja: žiarovka, žiarivka, výbojka
Úžitkové svietidlá: jednoduché tvary,
ľahšie čistenie
Dekoračné svietidlá: tvarovo zaujímavé, zapadajú do interiéru
Podľa spôsobu upevnenia: stropové, stropné
závesné, nástenné, stojanové, stolové, kancelárske, bodové zabudované svetlá
10. otázka
MLIEKO A
MLIEČNE VÝROBKY
MLIEKO
- je to tekutina získaná úplným vydojením vemena zdravej kravy
- je to energeticky i
biologicky veľmi hodnotná potravina hlavne pre rastúci organizmus
Zloženie mlieka:
- voda
- bielkoviny(plnohodnotné
b.-kazeín, albumín, globulín)
- mliečny tuk → je vo forme tukových gulôčok, ktoré sú obalené bielkovinami
- mliečny cukor
Laktóza
- ľudia alergickí na mlieko nemajú často enzým Laktáza ktorý štiepi mliečny cukor
- minerálne látky(vápnik,
fosfor)
- vitamíny(A, D, E, F, vit. sk. B, C)
- enzýmy
- iné látky(cholesterol, lecitín, mliečne baktérie)
OŠETRENIE MLIEKA
Všetky mlieka, ktoré sa predávajú v predajniach musia byť tepelne ošetrené
1) odstreďovanie mlieka je
oddeľovanie tuku od mliečnej plazmy na základe odlišnej mernej hmotnosti(45°c). Na jednej strane odchádza z odstredivky smotana a na druhej
odstredené mlieko.
2) homogenizácia sa robí pri 60°c a tlaku 15-20mpa. Štiepia sa tukové guličky, aby nevystupovali na povrch mlieka.
3) pasterizácia je ohrev mlieka do 100°c za účelom zničenia choroboplodných a technologicky nežiaducich mikroorganizmov. Poznáme:
vysoká(85-95°c); šetrná(75°c); dlhodobá(65°c)
4) ultravysoká pasterizácia(UHT ohrev) je ohrev minimálne na 135°c, nazývame ju aj
uperizácia
5) egalizácia(štandardizácia) je úprava mlieka na požadovanú tučnosť
ČLENENIE KRAVSKÉHO MLIEKA A VÝROBKOV Z
NEHO
Konzumné mlieka- delíme ich podľa obsahu tuku na:
- bez úpravy tuku(gazdovské mlieko)- obsahuje viac ako 3,6% tuku
- plnotučné mlieko
- polotučné mlieko
- nízkotučné mlieko
- odtučnené mlieko
Podľa trvanlivosti:
- 2-3
dňové mlieka
- 5 dňové mlieka
- 2 týždňové mlieka
- 3 mesačné mlieka(UHT ohrevom zohriate)
Modifikované a
ochutené mlieka- sú upravené tak, že sa niektoré zo základných zložiek odstránia, alebo zvýšia. Ochutené mlieka sú určené
predovšetkým pre deti, napr. vanilkové, jahodové, banánové mlieka
Konzumné smotany- sú to smotany sladké
- smotana s
obsahom tuku od 10-35% (12%)
- smotana na šľahanie od 28-35% (33%)
- vysokotučná smotana má viac ako 35% tuku
Kyslomliečne výrobky(KMV)- sú to výrobky vyrobené pridaním zákvasu(čisté mliekárenské kultúry) do mlieka
- princíp výroby: premena
laktózy na kyselinu mliečnu
Sortiment:
1) kysnuté mlieka
2) jogurty(biely smotanový jogurt s viac ako 10% tuku; biely jogurt s
viac ako 3% tuku; biely jogurt so zníženým obsahom tuku; nízkotučné jogurty max. 1% tuku)
3) ovocné jogurty
4) neovocné jogurty
5) jogurty s cereáliami
6) jogurty s ryžou
7) kefír
8) acidofilné mlieko
9) pochúťková smotana 16%
10) zakysanka, zákvasy, jogurtové mlieka
- KMV sú veľmi zdravé, sú ľahko stráviteľné a chránia črevnú mikroflóru a zlepšujú
trávenie
Zahustené mliečne výrobky
- vyrábajú sa odparením určitého množstva vody na odparkách čím sa predlžuje
trvanlivosť a mení konzistencia
Sortiment:
1. sladené(SALKO)
2. nesladené(Tatra mlieko)
3. ochutené(Pikao, Piknik,
Jesienka)
Sušené mliečne výrobky
- vyrábajú sa sušením
a) valcový spôsob- sušenie prebieha na valcoch, ktoré sú
vyhrievané a otáčajú sa proti sebe a sušená zmes je nožmi zoškriabaná. Takéto mlieko sa horšie rozpúšťa, ale nevytvára hrudky.
b)
rozprašovacím spôsobom- na strope sušiacej veže sa jemne rozprašuje mlieko, ktoré sa v prúde horúceho vzduchu suší a padá na dno, kde sa
balí. Toto mlieko sa rozpúšťa dobre, ale tvorí hrudky. Pre zvýšenie rozpustnosti s výrobky tohto sortimentu opäť zvlhčujú parou a znovu
sušia. Vytvárajú sa tak granulky a takéto výrobky voláme instantné alebo rýchlorozpustné.
Sortiment: sušené mlieko plnotučné,
odstredené, polotučné; mliečna detská výživa(Sunar)
Syry
Syr- je zväčša trvalivý mliečny výrobok bohatý na
bielkoviny(tuk), ktorý sa získava spracovaním zrazeniny(síreniny) mlieka.
Význam: obsahom bielkovín sa približujú k mäsu a
vajciam(môžu ich v strave aj nahradiť); majú vysokú BH a často aj EH, aj VH.
Rozdelenie:
1) podľa použitých surovín
- syry prírodné(z mlieka)
- syry tavené(z prírodných syrov)
2) podľa spôsobu zrážania
- syry sladké(spôsobené
siridlom)
- syry kyslé(zráža sa zákvasom)
3) podľa druhu použitého mlieka
- syry kravské, kozie, ovčie
4) podľa
obsahu vody
- syry tvrdé(menej ako 40% vody)
- syry mäkké(viac ako 40% vody)
5) podľa obsahu tuku
- vysokotučné
syry(viac ako 50% tuku)
- smotanové syry(50% tuku)
- plnotučné syry(45% tuku)
- tučné syry(40% tuku)
- trištvrtetučné
syry(30% tuku)
- polotučné syry(20% tuku)
- štvrťtučné syry(10% tuku)
- chudé al. nízkotučné syry(do 10% tuku)
6)
podľa technologického postupu výroby
- mäkké čerstvé syry(hrudka, bryndza, cotage cheese)
- mäkké zrejúce syry(zrejúce pod
mazom-romadur, dezertný pivný syr; zrejúce v chlade-syr Zlato; v solnom náleve-Feta, Akavi)
- plesňové syry(na povrchu-Hermelín, Encián;
vo vnútri-Niva)
Tvrdé syry delíme na:
1) syry s nízkodohrievanou syreninou- tieto syry voláme aj syry holandského typu. Robí
sa pri teplote okolo 39°c. Môžu byť: nelisované(pilžský syr); lisované s tvorbou ôk(gouda, eidam); z mletou syreninou(čedar)
2) syry s
vysokodohrievanou syreninou- syry ementálskeho typu; robia sa pri teplote 54-55°c dohrievania. Napr. ementál, moravský bochník, primátor
3) syry na strúhanie- parmezán(Taliansko)
Tavené syry- sa vyrábajú tavením prírodných syrov s pridaním tvarohov, masla, smotany
a rôznych ochucujúcich látok(koreniny, šampiňóny, klobása, šunka)
Postup výroby:
1. prípravné práce
2. vlastné tavenie
pri teplote 75-90°c, cca 5 minút
3. formovanie, balenie
Sortiment:
1. syry jednodruhové(Niva, Ementál)
2. syry
zmiešané(neochutené-Karička klasik; ochutené-Karička šunková)
3. tavené syrové pomazánky, napr. nivová
Kyslé syry-
vyrábajú sa prídavkom zákvasu do mlieka
Sortiment:
1. Tvarohy- a)jednotepelný(odstredivkový)tvaroh-riedka konzistencia na
pomazánky; b)dvojtepelný tvaroh- je hrudkovitý, vhodný na pečenie, alebo mäkký, jemný a tučný; c)lisované tvarohy-tvarohy na
strúhanie(napr. Olomoucké tvarožky)
Maslo- vyrába sa stĺkaním smotany z tučnosťou nad 38%; a)čerstvé maslo(aspoň 18% vody);
b)výberové maslo(16% vody); c)mrazené maslo; d)nátierkové maslo(50% maslo, zvyšok rastlinná hmota); e)nízkoenergetické maslo; f)maslo s
laktoflórou(vyrába sa z kyslej smotany, vedľajším produktom pri výrobe masla je CMAR)
Mrazené smotanové krémy
- ich
podstatným znakom je vysoký stupeň našľahania a následné stuženie pri hlbokom zmrazení. Tým sa mrazené smotanové krémy líšia od
zmrzliny.
Sortiment:
a) mrazené smotanové krémy
b) mrazené tvarohové krémy
c) mrazené mliečne krémy
d) mrazené
ovocné a jogurtové krémy
SKLADOVANIE MLIEČNYCH VÝROBKOV
- skladujú sa prevažne v chlade pri teplote 4-6°c
- sušené
mliečne výrobky pri izbovej teplote, mrazené mliečne výrobky pri -18°c
Medziproduktom pri výrobe syrov je srvátka.
11. otázka
ODEVY(vznik, vývoj, symboly ošetrovania)
- sú výrobky zhotovené z odevného materiálu
slúžiace na pokrývanie tela alebo jeho častí
- činitele vedúce k vzniku odevov: podnebie, príslušnosť k určitej skupine ľudí, snaha
o odlíšenie
Vývoj odevov:
- doba kamenná (koža, kožušiny, textilné vlákna)
- ovinovací strih odevov ( u indov-
sáry, u rimanov- tógy, u grékov- chitón)
- kaftanový odev (kimono)
- košelový odev
- byzantský štýl, barokový,
renesančný, rokokový, biedeumaierový štýl
KOŽA(Garbiarstvo-spracovanie kože)
Koža všetkých živočíchov sa
skladá z 3 vrstiev:
1. pokožka
2. zamša
odstraňujú sa
3. podkožné väzivo
- po odstránení chlpov zostávajú na lícnej strane kože viditeľné
póry, ktoré vytvárajú kresbu (podľa toho rozlišujeme jednotlivé kože zvierat)
Hrúbka kože:
- najhrubšia koža
(chrbát)- krupón
- brušná časť- boky alebo krajiny
- krk a časti hlavy- väzy
- surové kože stiahnuté zo zvierat
zakonzervujeme sušením alebo solením
Spracovanie kože:
1. Príprava holiny- máčanie konzervovanej kože vo vode, oddeľovanie
pokožky aj s chlpami od zamše lúhovaním, miazdrenie (omykanie) → robí sa otáčajúcimi nožmi, získame ním holinu, odvápnenie holiny,
morenie holiny
2. Vyčiňovanie holiny na useň- holina je vo vode nestála (napučiava) a na vzduchu tvrdne preto sa upravuje na useň. Useň
je koža zvierat zbavená chlpov a podkožného väziva, mechanicky a chemicky spracovaná tak, aby bola odolná voči vlhku a aby netvrdla na
suchu.
Spôsoby vyčiňovania holiny: triesločinenie (obuv), chromočinenie (soli chrómu- ľahko sa farbia), semišníctvo (rybí tuk),
irchárstvo (soľami hliníku- nie je odolná voči vode)
Úprava usní: farbenie, mastenie, apretovanie (dodávanie lesku), brúsenie
(Velúr- zbrúsenie zvnútra, Nabuk), lakovanie
Rozdelenie usní:
a) podľa pôvodu- hovädzie, kozie, baranie, z exotov (plazy)
b) podľa použitia- obuvnícke (na zvršky, na podrážky), galantérne (tašky, kufre), rukavičkárske usne, odevné (kožené bundy, kabáty),
sedlársko-remenárske (obojky pre psov, sedlá), technické (popruhy)
KOŽUŠINY
- sú to kože zvierat vyčiňované aj so
srsťou. Ich spracovaním sa zaoberá kožušníctvo.
Kožušnícka koža sa skladá:
a) remeň- pokožka, zamša, podkožné
väzivo
b) kožušinová srsť- pesiky (osinové, štetinové), podsada
Pri hodnotení kožušiny sledujeme: dĺžku a tvar srsti,
lesk a farbu, pružnosť a pevnosť, tepelnú izoláciu
Názov kožušiny nie je vždy totožný s názvom zveri:
Ondatra = BIZAM,
uškatec = SEAL (tuleň), karakulská ovca = PERZIAN
Ak sa lacnejšími kožušinami imitujú drahšie, musia byť uvedené oba názvy, napr.
seal – králičina, morka – králičina
Podľa častosti výskytu v prírode delíme kožušiny na:
1. vzácne kožušiny-
polárna líška, činčila, morská vydra
2. kvalitné kožušiny- norka, nutria, hranostaj
3. bežné kožušiny- králik, líška
obyčajná, vačica
Použitie kožušín: odevy (kožuchy, bundy), odevné doplnky (čiapky, goliere, kabelky), kožušinová obuv,
bytové doplnky, hračky a ozdoby
UMELÉ (syntetické) kožušiny: veľký rozvoj (módnosť, ochrana zvierat)
Výhody: cenová
dostupnosť, ľahké udržiavanie, rôzne napodobneniny, malá hmotnosť, nepĺznu a nenapádajú ich škodcovia
12. otázka
ZÁKLADNÉ POJMY
Poživatiny sú látky, ktoré prijímame cez tráviacu sústavu za účelom výživy. Zahŕňajú:
Potraviny sú poživatiny ktoré konzumujeme priamo, alebo po kuchynskej úprave. Môžu byť rastlinného alebo živočíšneho pôvodu. Musia
obsahovať všetky základné živiny.
Pochutiny sú poživatiny, ktoré dodávajú jedlu chuť, vôňu alebo farbu, podporujú chuť do jedla a
zlepšujú trávenie. Pochutiny nemusia obsahovať všetky základné živiny.
Nápoje sú poživatiny, ktoré prijímame predovšetkým na
uhasenie smädu. Musia obsahovať okolo 80% vody.
Živiny sú látky, ktoré ovplyvňujú rast a vývoj organizmu.
Základné živiny sú:
- cukry, tuky, bielkoviny, vitamíny, minerálne látky, voda
1. energetické živiny(C, T, B-len v kritickom stave)
2. stavebné
živiny(ML, B-svaly, voda)
3. ochranné živiny(vitamíny, voda, minerálne látky)
CUKRY
- sú to energetické
živiny(kryjeme nimi 50-60% dennej potreby energie)
- sú organického pôvodu
- vznikajú fotosyntézou v zelených častiach rastlín
Rozdelenie:
1. monosacharidy(glukóza-hroznový cukor; fruktóza-ovocný cukor)
2. disacharidy(sacharóza-repný al. trstinový cukor;
maltóza-sladový cukor; laktóza-mliečny cukor)
3. polysacharidy(škrob, dextríny, pektíny, celulóza)
TUKY- sú to
energetické živiny organického pôvodu; sú estery vyšších mastných kyselín a trojsýtneho alkoholu glycerolu; sú tepelnou rezervou tela
Rozdelenie:
a) podľa pôvodu- živočíšne(bravčová masť); rastlinného pôvodu(rastlinné oleje)
b) podľa skupenstva- tuhé
tuky(loj-hovädzí tuk); mazľavé tuky(masť, maslo); kvapalné(oleje)
Tuky sa skladajú z mastných kyselín, ktoré môžu byť:
NASÝTENÉ(nemajú dvojité väzby)
NENASÝTENÉ(majú dvojité väzby)
Existujú tri mastné kyseliny nenasýtené, ktoré sa
označujú ako vitamín F, udržujú dobrý stav ciev, pokožky, nervov a pečene, volajú sa tiež esenciálne alebo nenahraditeľné mastné
kyseliny. Sú to:
- kyselina linolová
- kyselina linolénová
- kyselina arachidónova
VLASTNOSTI TUKOV
- sú
citlivé na teplo, svetlo a vzdušný kyslík; pod ich vplyvom menia chuť, farbu a vôňu
- sú nerozpustné vo vode, tvoria s ňou emulzie
O/V(slepačia polievka) a V/O(maslo)
- pri vyprážaní vzniká rakovinotvorná látka akroleín
- v tukoch sa rozpúšťajú vitamíny
rozpustné v tukoch
- cholesterol je tuková látka, a nachádza sa len v živočíšnych tukoch
BIELKOVINY
- sú to
energetické a stavebné živiny organického pôvodu
- sú zložené z aminokyselín a nedajú sa ničím nahradiť
aminokyseliny môžu
byť:
a)esenciálne- čiže nenahraditeľné; telo si ich nevie vyrobiť, bielkoviny, ktoré ich obsahujú voláme plnohodnotné bielkoviny. Sú
to bielkoviny živočíšneho pôvodu a sóji(dospelí 8, deti 10)
b)neesenciálne- sú to nahraditeľné AK; obsahujú ich neplnohodnotné
bielkoviny, všetky B rastlinného pôvodu
Význam: tvoria sa z nich biokatalyzátory(enzýmy a hormóny)
VITAMÍNY
- sú
ochranné živiny organického pôvodu, sú nevyhnutné pre život, človek si ich nevie vyrobiť, treba ich prijať potravou
Hypervitaminóza-
chorobný stav spôsobený nadbytkom niektorého z vitamínov
Hypovitaminóza- chorobný stav spôsobený čiastočným nedostatkom niektorých
vitamínov
A-vitaminóza- absolútny nedostatok niektorých vitamínov
Rozdelenie vitamínov:
1)vitamíny rozpustné vo vode(C, B1,
B2, B5, B6, B12)= B-komplex; H, PP, kyselina listová
2)vitamíny rozpustné v tukoch(D, E, K, A)
MINERÁLNE LÁTKY
- sú
ochranné a stavebné živiny, anorganické látky
a)makrozložky- viac ako 100mg denne(Ca, P, Mg, Na, K, Cl)
b)mikrozložky- menej ako
100mg denne(Fe, F, Co, Se, Zn, I)
VODA(H2O)
- 2,5-3l denne, anorganická, stavebná a ochranná živina
- 60-70% hmotnosti
tela
Význam vody:
1) stavebná a ochranná živina
2) rozpúšťadlo organických i anorganických látok
3) je prostredím v
ktorom prebiehajú biochemické reakcie
4) zabezpečuje transport látok po tele
5) reguluje telesnú teplotu
ZLOŽENIE
POTRAVÍN
- živiny
- účinné látky(vitamíny, enzýmy, hormóny, min.látky)- riadiaa usmerňujú životné funkcie
- sprievodné látky(aromatické, chuťové a farebné látky-povzbudzujú chuť do jedla)
- balastné(nestraviteľné látky)- celulóza
urýchľuje pohyb čriev
ENERGETICKÁ HODNOTA POTRAVÍN
- EHP je množstvo energie uvoľnenej z potraviny pri látkovej premene v
organizme
- Vyjaduje sa v kJ; 1kcal=4kJ
- 1g C = 17,6 kJ
- 1g B = 17,6 kJ
- 1g T = 38,9 kJ
- 1g alkoholu = 29 kJ
-
EHP môžeme zistiť z: údajov na obaloch výrobkov(hodnota je uvedená na 100g výrobku konkrétnym číslom), výpočtom ak máme uvedené obsahy
živín, z tabuliek EaVH
EHP = 17,6 x B + 17,6 x C + 38,9 x T
V rámci racionálnej výživy sa doporučuje tzv.
nízkoenergetický program, ktorý sa uplatňuje hlavne u týchto potravín:
- u mlieka a mliečnych výrobkov; nátierkové tuky; mäsové
výrobky; cukrovinky; alkoh. a nealkohol. Nápoje
BIOLOGICKÁ HODNOTA POTRAVÍN
- BHP závisí od obsahu plnohodnotných
bielkovín, minerálnych látok, vitamínov, nenasýtených mastných kyselín, vlákniny
- BHP sa nedá vyjadriť jedným konkrétnym
číslom
VÝŽIVOVÁ HODNOTA POTRAVÍN
VHP = EHP + BHP
- VHP je schopnosť potraviny pokrývať energetické a
látkové potreby organizmu
Podľa VHP delíme potraviny na:
1)nízkohodnotné = EH ›› BH (biely cukor); EH ‹‹ BH (niekt.
ovocie)
2)vysokohodnotné = EH = BH (mlieko, syry, orechy)
Fortifikácia potravín je dodatočné zvyšovanie biologickej hodnoty
potravín pridávaním niektorých vitamínov alebo minerálnych látok do potravín
13. otázka
KLENOTY,
zlatnícke a šperkárske výrobky
Klenoty- vyrábajú sa z drahých kovov, drahokamov, perál atď. Vysoká cena, ručná výroba.
Šperky- sú tiež z drahých kovov a surovín. Sériová výroba.
Suroviny používané na výrobu:
1. KOVY
a) zlato-
žltý, vysokolesklý, kujný, ťažný, na vzduchu stály. Rýdzosť v SR 585/1000. Farby: červené, biele, modré, bledožlté, čierne.
Napodobneniny: DUBLE- zlatý povlak je navalcovaný, PLAKÉ- vznikne galvanickým pokovaním
b) striebro- biely, lesklý, kujný, ťažný,
dobrý vodič tepla. Rýdzosť je 925/1000. Napodobneniny: ALPAKA (niklová mosadz)
c) platina- biely kov so sivým nádychom, je drahší než
zlato, tvárny kov a stály na vzduchu. Rýdzosť je 950/1000.
d) paládium- pridáva sa do zliatin (platinové), a pri výrobe bieleho zlata
e) ródium- galvanické pokovanie výrobkov
f) meď- z nej sa vyrába: mosadz(meď + zinok), alpaka (meď + zinok + nikel + celé
postriebrené na povrchu), tombak (meď + zinok)
2. DRAHÉ KAMENE- majú presne definované chemické zloženie a štruktúru, je ich okolo 100
a sú minerálneho pôvodu.
a) diamant- najväčší diamant na svete sa volá CULLINAN. Diamant je čistý uhlík, najtvrdší kameň s
výbornými optickými vlastnosťami, a dá sa brúsiť. Hodnota (kvalita) diamantu sa určuje 4C: čistota (clarity) jasnosť, farba (color), brus
(cut), hmotnosť (carat). Brilliant- Tolkovského výbrus sa používa najčastejšie, má 56 vybrúsených plôch
b) rubín- je červený, po
diamante je najtvrdší drahokam, považuje sa za hodnotnejší ako diamant
c) smaragd- zelená farba, vyrába sa často aj synteticky
d)
zafír- modrá farba, vyrába sa aj syntetický
e) napodobneniny- zo skla, zirkónu, fabulit, dublety, triplety
f) polodrahokamy- ametyst,
achát
3. MATERIÁLY ORGAN. PÔVODU
a) perly- vznikajú keď si cudzie teliesko nájde cestu do tela ústrice, tá sa následne začne
brániť vylučovaním perlete, ktorou teliesko obalí. Perly vznikajú buď v prírode, a to v slanej alebo v sladkej vode; kultivované perly- so
zásahom človeka v morskej vode (Akoya, Tahitské čierne perly), v sladkej vode (Kasumiga, Biwa); a umelé perly vznikajú priemyselne. Tvar perly-
guľatý, hruškovitý, gombíkovitý, barokovitý, kruhovitý.
b) jantár- je to skamenená živica ihličnatých stromov, je priehľadný
(všetky odtiene žltej až hnedej farby). Uchovali sa v ňom zvyšky živočíchov a rastlín z pradávnych čias.
c) slonovina- opracované
slonie kly až bledožltej farby
d) koral- využíva sa najčastejšie červený alebo rúžový pre šperkárstvo. Sú to morské mechúrniky z
farebnou kostrou z vápenca. Na šperky sa používajú odumreté schránky koralu.
Sortiment šperkárskych výrobkov:
1. retiazky a náhrdelníky- kovové (z článkov, celokovové), zo šperkových kameňov a materiálov organického pôvodu
2. prívesky a
medailóny
3. náramky- najstaršie šperky (kruhové, retiazkové, článkové)
4. prstene- najpoužívanejšie šperky, majú aj
historickú symboliku (zásnubný, snubný, ozdobné prstene, pečatné)
5. náušnice (detské, dievčenské, dámske)
6. brošne
(doplnok k oblečeniu)
7. ihlice, manžetové gombíky, viazankové spony
Puncový zákon- bol prijatý v roku 1992, posledná
novelizácia bola v roku 2003. Zákon upravuje puncovníctvo a skúšanie drahých kovov, práva a povinnosti FO a PO, ktoré vyrábajú alebo
distribujú výrobky z drahých kovov.
Skladá sa zo 6 častí, a tie sa ďalej delia na hlavy a paragrafy. Šperky vyrobené na SVK ale aj
dovážané, predtým ako sa začnú predávať musia prejsť kontrolou vykonávanou puncovým úradom SR. Tento ukladá výrobcom a predajcom
označovať ich puncovými značkami.
Sú to:
1. výrobná značka- domáci výrobca a jedná sa o dve písmená
2. štátny punc-
musí byť označený každý drahý kov s hmotnosťou u zlata viac ako 0,5g, a u striebra viac ako 3 gramy.
PUNC- je znakom toho, že uvedený
šperk spĺňa svojou rýdzosťou zákonom stanovenú normu. ○ zlato- labuť
○ striebro- kamzík
○ platina-
kráľovská koruna
3. značka rýdzosti- nie je povinná, pri dovezených výrobkoch ju vždy nenájdeme, ale sú označené značkou
rýdzosti
4. zodpovednostná značka- je to dvoj, až trojmiestny znak, je povinná u dovezených šperkov kde nahrádza výrobnú značku.
Puncový úrad SVK vedie register výrobcov a obchodníkov s drahými kovmi a jeho verejnú časť je povinný zverejniť na internete.
Puncový úrad má právo vykonávať puncovú inšpekciu aj formou kontrolného nákupu pod utajenou identitou.
14. otázka
OBALY
- sú prostriedky, ktoré chránia tovar pred znížením úžitkovej hodnoty tovaru
Funkcie
obalov: ochranná funkcia, informačná funkcia, propagačná funkcia, manipulačná funkcia, spotrebná funkcia, ekologická funkcia,
racionalizačná funkcia
Rozdelenie obalov:
- podľa funkcie- prepravné obaly, spotrebiteľské obaly, obchodný obal
(distribučný obal – prechod – spotrebiteľ a prechodný obal)
- podľa použitého materiálu- papierové, drevené, kovové, sklenené,
textilné, plasty, kombinované
-podľa toho, či sa obal po naplnení mení- pevné (fľaša, konzerva), polopevné (kelímok, skladačky –
mlieko), mäkké (fólie, celofán)
- podľa použitia- jednoduché (aktimel), viacúčelové (tetrapak)
Obalové materiály:
1. DREVO- najstarší obalový materiál, v obalovej technike sa oceňuje jeho dobrá pevnosť, pružnosť, schopnosť tlmiť vibrácie, má dobré
tepelno-izolačné vlastnosti. Nevýhoda: pomerne vysoká nasiakavosť vlhkosti, možnosť znehodnotenia mikrobiálnou kontamináciou, rozdielnosť
vlastností v súvislosti s druhmi dreva. Sortiment: debny, sudy, kade, geletky, prútené koše
2. PAPIER- najpoužívanejší obalový
materiál. Podľa plošnej hmotnosti rozoznávame papier, kartón a lepenku. Papier povrchovo zušľachťujeme najmä používaním plastov a voskov.
Sortiment: fóliové obalové materiály- pergamenový papier, pergamenová náhrada, pergamin, imitácie nepremokavého papiera- havana bez dreva,
drevita, sulfitové papiere- alba, albino, klobúkové papiere, hotové obaly- vrecká, vrecia, skladačky, debny, škatule.
3. KOVY- z kovov sa
najviac používa oceľ a hliník, používajú sa s rôznorodou povrchovou úpravou. Sú nepriedušné, pevné, a majú dobrú tepelnú vodivosť.
Ich nevýhodou je najmä korózia. Sortiment: plechovky, sudy, kanvy, tuby, fólie
4. SKLO- základnou vlastnosťou je vysoká chemická
odolnosť, dobrá umývate