Zóny pre každého študenta

Bertolt Brecht

Bertolt Brecht 

Téma: Bertolt Brecht

Bertolt Brecht, pôvodným menom Eugen Berthold Friedrich Brecht bol nemecký básnik, dramatik a divadelný reformátor, ktorého epické divadlo sa vymanilo z konvencií divadelnej ilúzie a rozvinulo dráma ako spoločenské a ideologické fórum pre ľavicové príčiny.

Život

Bertolt Brecht sa narodil v roku 1898 v Augsburgu v nemeckom Bavorsku a zomrel 14. augusta 1956 vo východnom Berlíne. Až do roku 1924 žil Brecht v Bavorsku. V rokoch 1917-1921 študoval medicínu v Mníchove a roku 1918 slúžil v armádnej nemocnici. V tej dobe už vznikajú jeho prvé diela. Je v nich poznať obdiv k rôznym velikánom, ako je Wedekind , Rimbaud, Villon a Kipling.

Počas tohto obdobia tiež rozvíjal násilne protichodný postoj, ktorý odrážal hlboké sklamanie jeho generácie v civilizácii, ktorá sa zrútila na konci prvej svetovej vojny. Medzi Brechtovými priateľmi boli členovia dadaistické skupiny, ktorá sa snažila zničiť to, čo odsúdili falošné štandardy buržoázneho umenia prostredníctvom posmešnosti a satiry.

V rokoch 1924-33 pracoval Brecht v Berlíne pre riaditeľa Maxa Reinhardta a Erwina Piscatora , ale hlavne s vlastnou skupinou spolupracovníkov. So skladateľom Kurtom Weill napísal satirickú, úspešnú operu. Napísal tiež to, čo nazýval ” Lehr-Stuck ” ( “vzorové hry”) – hudobne didaktickej práce na výkon mimo ortodoxnej divadlo. V týchto rokoch rozvinul svoju teóriu “epického divadla” a strohé formy nepravidelného verše.

Stal sa marxistom – teda komunistom – a preto v roku, kedy sa Hitler chopil moci, musel utiecť. V roku 1933 teda odišiel do exilu – leta 1933-41 trávil v Škandinávii (prevažne v Dánsku) a v rokoch od 1941 do 1947 bol v Spojených štátoch. Niektoré zo svojich diel nakrútil v Hollywoode. V Nemecku bola jeho diela pálená a Brecht bol tiež zbavený nemeckého občianstva. Od nemeckého divadla bol úplne odrezaný, ale medzi rokmi 1937 a 1941 napísal väčšinu svojich najslávnejších diel.

V roku 1947 opustil Spojené štáty a začal žiť v Zürichu. So svojou druhou ženou založil Berlinek Ensemble a tu sa hrali princípy epického divadla, inšpirované socialistickým realizmom. Zomrel na srdcový infarkt.

Dielo

Divadelné hry 

Adaptácie

Jednoaktovky

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/osobnosti-zivotopisy/19455-bertolt-brecht/