Zóny pre každého študenta

Pytagoras zo Samosu

Životopis Pythagora

Pytagoras alebo Pythagoras zo Samosu (asi 580 pred Kr. - asi 572 pred Kr. až 496 pred Kr.) je hádam najznámejší starogrécky matematik, filozof, náboženskomorálny reformátor, astronóm, akustik. Napriek jeho genialite a nenahraditeľnosti v dejinách ľudstva o ňom nevieme veľa. O jeho živote sa nezachovali skoro žiadne listiny alebo spisy a tak sa o ňom dozvedáme len z rozprávania starovekých antických filozofov alebo z nekonečného množstva legiend, ktoré o tomto geniálnom matematikovi kolujú dodnes. Pokiaľ ide o Pytagorovu osobnosť, je zahrnutá, ako sme už spomenuli, nánosom legiend. Narodil sa v rodine rytca kameňa na gréckom ostrove Samos, kde vtedy prekvital obchod, vedy a umenie. Vychovávali a vyučovali ho najpreslávenejší mudrci tej doby. Pytagoras strávil dlhé roky svojho života putovaním za poznaním a múdrosťou.

Milétos, Kréta, Délos, Sparta, Fenícia, Judea – to boli zastávky jeho putovania. Dostal sa možno až do Indie. Svoje putovanie dokončil v Egypte, kde pobudol viac než dvadsať rokov a kde bol zasvätený do veľkých mystérií. Potom sa vrátil na svoj rodný ostrov, ale krátko nato sa po invázii Peržanov odobral do južného Talianska, ktoré vtedy spadalo pod vládu veľkého Grécka. Usadil sa v meste Krotón na Sicílii, kde založil svoju filozofickú školu. Bola to však skôr sekta, uzatvorená spoločnosť s prísnymi pravidlami, ktorá dodržiavala najrôznejšie rituály. Pytagoras, údajne urastený muž majestátneho vzhľadu, sa tu prechádzal v dlhom bielom rúchu a bol uctievaný ako poloboh. V ňom považovali Pytagora za veľkú autoritu a výrok  „ ...Pytagoras to povedal ... “ sa vraj používal ako argument pri uplatňovaní nejakého názoru. Politické víťazstvo demokratov v Grécku prinieslo Pytagorovi ako obhajcovi aristokracie (tzn. vláda najlepších) a jeho stúpencom mnohé prenasledovania. Pri jednom povstaní ľudových más bol ich rádový dom v Krotóne vypálený, pričom väčšina prítomných členov bratstva zahynula.

Pytagoras ušiel do Metapontu, kde napokon vo vysokom veku aj zomrel. Sám nezanechal žiadne spisy, ale jeho učenie podrobne zaznamenali a ďalej rozvinuli jeho žiaci.
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/osobnosti-zivotopisy/8611-pytagoras-zo-samosu/