Svetový deň duševného zdravia (10. október)

Spoločenské vedy » Pedagogika

Autor: tanya
Typ práce: Referát
Dátum: 18.02.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 300 slov
Počet zobrazení: 4 637
Tlačení: 326
Uložení: 373
10. október - Svetový deň duševného zdravia
Dni duševného zdravia organizuje každoročne na  jeseň Liga za duševné zdravie.  Konajú sa okolo 10. októbra, kedy je Svetový deň duševného zdravia. Bol vyhlásený Svetovou federáciou za duševné zdravie (WFMH) v roku 1991. Ich cieľom je zvýšenie informovanosti verejnosti o problémoch súvisiacich so psychickými ochoreniami. Snahou je aktívnejšie zapojenie duševne postihnutých ľudí do spoločenského a pracovného života.
Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je  zdravie stav úplnej telesnej, duševnej a sociálnej pohody. Väčšinou sa však zameriavame na telesne zdravie a duševnému sa venuje málo pozornosti. Duševné zdravie sa týka každého z nás.

Mali by sme sa starať o neho rovnako, ako o telesné zdravie. Podľa informácií približne 27% populácie EÚ trpí niektorou z diagnostikovateľných duševných porúch , depresia je hlavnou príčinou samovrážd, duševné ochorenia sú na 3. mieste. Verejnosť je o duševných poruchách nedostatočne informovaná. Sú rozšírené rôzne mýty a nepravdy, ktoré stigmatizujú a diskriminujú duševne chorých a ich blízkych. Liga za duševné zdravie sa snaží objektívne informovať o duševných poruchách. S rovnakým cieľom organizuje aj celoslovenské informačné kampane pri príležitosti

 Na duševne chorých si v spoločnosti stále nevieme zvyknúť a sociálne ich vylučujeme. Ľudia, ktorí duševnými chorobami trpia, sa stále stretávajú so strachom a predsudkami ostatných. Niektorým sa problémy podarí vyriešiť, iní však môžu skončiť tragicky.

Liga za duševné zdravie organizuje Celoslovenskú kampaň Dni nezábudiek, spojenú s predajom umelých kvietkov nezábudiek – symbolom duševného zdravia. Nezábudky symbolizujú zraniteľnosť ľudskej duše. Týždeň duševného zdravia má aj zdravým pripomenúť  vážnosť duševných porúch a snahu  im predchádzať. Je dôležité predchádzať stresu napríklad aj vhodným striedaním práce a odpočinku. Dôležité je zmysluplné trávenie voľného času, vhodná výživa, zdravý životný štýl. Oddych a športovanie v prírode nám tiež môžu pomôcť pri prekonávaní stresu a nepohody. Chráňme si svoje zdravie – to telesné ale aj duševné!

A ak sa hovorí, že smiech a úsmev lieči, pri duševnom zdraví to platí dvojnásobne!

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#október #Misijná práca #zdravie referáty #zdravý životný štýl #zdravie #referát oddych


Odporúčame

Spoločenské vedy » Pedagogika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu