SP s marginalizovanými skupinami

Spoločenské vedy » Pedagogika

Autor: primak
Typ práce: Referát
Dátum: 17.08.2011
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 263 slov
Počet zobrazení: 6 430
Tlačení: 607
Uložení: 665
SP s marginalizovanými skupinami
 
Rómska rodina je malá prirodzená spoločenská skupina, v ktorej hrajú hlavnú úlohu rola matky a otca. Opiera sa o vžité spoločenské tradície a vytvára svoje vlastné tradície.
 
Sociálna práca predstavuje teoretické zázemie pre prácu v marginalizovaných rómskych komunitách. Terénna sociálna práca ako aj komunitná sociálna práca sú aplikáciami  princípov a prístupov sociálnej práce v teréne.
Sociálna práca ako praktická činnosť je v užšom zmysle priamy, zámerný, pripravený kontakt sociálneho pracovníka s klientom za účelom stanovenia sociálnej diagnózy a uskutočnenia sociálnej terapie Sociálny pracovníci pomáhajú jednotlivcom, rodinám, skupinám a komunitám dosiahnuť spôsobilosť k sociálnemu uplatneniu, alebo ju získať späť.
 
Terénny sociálny pracovník uplatňuje metódy sociálnej práce s jednotlivcom a skupinou. V prostredí marginalizovaných rómskych komunitách sa práca s jednotlivcom úzko prelína s prácou s rodinnou.
- prvý kontakt
- definícia cieľov
- postup terapie
- organizácia terapie
- dosiahnuteľnosť terapeuta

Osobnosť a profesionalita sociálneho pracovníka
v rómskych komunitách Sociálny pracovník je odborník, ktorý sa zaoberá sociálnou pomocou jednotlivcom, skupine alebo komunite, ktorí sa dočasne alebo trvalo nachádzajú v problémovej sociálnej situácií, ktorá vyžaduje spoločenskú sociálnu intervenciu.

Sociálny pracovníci  sú odborníci, ktorí pracujú v priamom kontakte so sociálnym klientom pri riešení jeho problémovej sociálnej situácie.
Sociálna práca je založená na hodnote nezávislosti. Vychádza s princípov rovnoprávnosti a solidarity. Jej cieľom je pomôcť klientom, aby sami aktívne participovali na riešení subjektívnych sociálnych problémov.
Terénny sociálny pracovník má povinnosť chrániť záujmy a práva detí, rodín, a jednotlivcov, ktorí nie sú schopný uplatniť a hájiť svoje práva, potreby a záujmy.

Pomáha jednotlivcom, skupinám, komunitám a iným inštitúciám svojimi znalosťami, vedomosťami a skúsenosťami pri riešení ich problémov a konfliktov.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Spoločenské vedy » Pedagogika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.022 s.
Zavrieť reklamu