Zóny pre každého študenta

Stužková slávnosť – príhovor matky

Stužková slávnosť – príhovor matky

Vážená pani zástupkyňa, pani triedna profesorka, vážený profesorský zbor, ctení rodičia a hostia, milí nádejní maturanti!

Čas je veľký fenomén. Plynie si svojím nezvratným tempom, nedá sa zastaviť ani ničím ovplyvniť. Prináša množstvo všedných dní, ktoré sa podobajú jeden druhému. Z času na čas však nadíde chvíľa, ktorá je čímsi výnimočná a zvláštna, ktorá zanechá v pamäti výraznú stopu, zaplaví srdcia láskou, zafarbí tváre dojatím, pohladí dušu spomienkami. Takou chvíľou je i dnešný slávnostný večer, stužková našich detí.

Pozerám na týchto mladých ľudí a napadnú mi slová známej piesne: „Už sa chlapec z detstva poberá, už prerástol všetky čiarky na dverách. Silný a odvážny, plachý a nesmelý, pobeží v ústrety tajomstvám dospelých…“ Áno, hoci si to ani neuvedomujeme, je to tak. Naše deti sa ocitli na prahu dospelosti. Čas, ktorý uplynul od ich prvých krokov na „Murgaške“, preletel rýchlo a nebadane. Dnes tu stoja zrelší, skúsenejší, starší o takmer štyri roky, sú plní snov, túžob, plánov, odvahy a sebavedomia a snáď aj pocitu radosti, ktorá ich unáša do neznáma. Brána detstva sa pomaly zatvára a návrat je možný len v spomienkach.

Nám, rodičom, sa určite v mysli premieta nenapodobiteľný a neopakovateľný film, ktorého hlavnými aktérmi sú naše deti a my sme jeho scenáristami a režisérmi. Spomíname na všetko krásne, čo sme spolu prežili od chvíle, keď sme ich malých a krehkých s láskou prijali, upísali sme im svoj život, trpezlivo ich viedli kľukatými cestičkami života, vložili sme do nich všetku svoju nádej i obetavosť. Tešili sme sa z ich úspechov, prežívali sme s nimi ich neúspechy, karhali sme ich za nesplnené sľuby či rôzne prehrešky, stáli sme po ich boku vo chvíľach dobrých aj zlých a snažili sme sa z nich vychovať zodpovedných a cieľavedomých mladých ľudí. V tejto chvíli sme na naše deti hrdí. Sú naším obrazom, naším dielom, našou nádejou i našou odmenou.

Vážený profesorský zbor, využívam túto príležitosť a ďakujem vám v mene všetkých rodičov za to, že ste urobili kus práce a posunuli ste naše deti smerom vpred. Sú to vaše vedomosti, životné skúsenosti, vaša múdrosť, pedagogický takt, ktorými ste im pomáhali prekonávať nástrahy nevedomosti a snažili ste sa formovať ich osobnosti. Ďakujeme vám za všetok čas, ktorý ste venovali úprimnej snahe vštepiť do našich detí čo najviac, za veľkú trpezlivosť a odhodlanie usmerniť ich tým správnym smerom, aby sa v živote dobre uplatnili.

Osobitná vďaka patrí vám, milá pani profesorka triedna. Vy ste sa pred viac ako tromi rokmi ujali týchto mladých ľudí a stali ste sa ich navigátorkou, sprievodkyňou, trénerkou aj kontrolórkou na ceste, ktorá sa pomaly blíži do finále. Ďakujeme vám za vašu starostlivosť, pochopenie, pomoc, energiu, ktorú ste im venovali, za všetko, čo ste pre naše deti urobili.

Drahé naše deti, dnešný deň je pre vás výnimočný. Oddnes je zelená stužka vaša. Je nielen symbolom nádeje, ale aj spomienkou na uplynulé roky. Zelená stužka je aj poctou, že môžete byť študentmi Strednej priemyselnej školy Jozefa Murgaša. Verím, že budete v živote úspešní, budete šíriť dobré meno školy a že škola bude na vás hrdá. Zelená stužka znamená aj odvahu. Čoskoro vstúpite na neznáme cesty s veľkými nádejami. Na týchto cestách na vás nečakajú len úspechy, no aj neúspechy a sklamania. Tie sú tu však na to, aby posilnili váš charakter, aby ste spoznali svoje schopnosti a, veriac vo vlastné sily, začali budovať svoju budúcnosť. O chvíľu budete robiť dôležité rozhodnutia, pri ktorých sa budete musieť spoliehať sami na seba. Preto prijmite dobré rozhodnutia a bojujte za ich uskutočnenie. Snažte sa, aby ste v budúcnosti nič nemuseli ľutovať, aby prázdnych a zbytočných dní bolo vo vašom živote čo najmenej a aby ste nikdy nestratili silu pozitívne myslieť.

Dospievate teda, milí nádejní maturanti, váš čas už nastal. Čaká vás skúška dospelosti — maturita. Keď ju zvládnete, budete vraj dospelí. Čas ale hrá tak trochu proti vám a začína účtovať. Zráta vaše úspechy i neúspechy, radosť z dobrej známky, trému pri odpovedi, strach, že učitelia objavia ťahák, dobre vymyslené výhovorky, diplomy zo súťaží, fantastické výlety, víkendy na chate, vyznamenania, pochvaly i pokarhania, dobre mienenú snahu učiteľov naučiť i vašu neohraničenú schopnosť tejto snahe vzdorovať. Už iba maturitná skúška k tomu, podčiarknuť a zrátať. Účtovník život je nepodplatiteľný. Nedá sa oklamať a jeho verdikt býva konečný. Ale ešte vždy je čas vylepšiť si vlastnú bilanciu. Cézar by povedal: „Kocky sú hodené.“ Cúvnuť sa už nedá, musíte ísť vpred a popasovať sa s prvou vážnou skúškou, ktorou život odmeria vašu zodpovednosť. Držíme vám palce, aby ste ju zvládli tak, že na jej konci budete mať príjemný pocit víťazstva.

Zároveň vám všetci želáme, aby ste vždy kráčali odhodlane, cieľavedome a zodpovedne za svojím snom, aby ste sa nezľakli prekážok, aby ste prekonali lenivosť či priemernosť, ktoré človeka niekedy ovládnu, aby ste od života chceli všetko a ešte kúsok viac, aby ste na sebe pracovali a boli k sebe nároční, lebo len tak pretvoríte svet podľa vlastných predstáv.

My, rodičia, vám vo všetkom budeme držať palce, budeme vás podporovať, pomáhať vám, veriť vám a budeme vás stále milovať. A nech by sa dialo čokoľvek, nezabudnite, drahé naše deti, že dvere domov máte vždy otvorené.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/prihovory/28457-stuzkova-slavnost-prihovor-matky/