Neverbálna komunikácia alebo ako čítať z ľudí

Neverbálna komunikácia alebo ako čítať z ľudí

Niečo na úvod: 

Skúste niekedy pozorovať ľudí pri nejakom rozhovore alebo pri nejakej situácii. Môžete si všimnúť, že väčšinou napr. keď máte niekoho v paži :D, ruky máte vo vreckách a poriadne sa tomu človeku ani do očí nedívate. Nie je to síce najlepší príklad, ale je to jedno z tísice gest (výrazov tela), ktoré si ani Vy neuvedomíte a vykoná ho za Vás vaše podvedomie.

Jednotlivé gestá (polohy rúk, nôh ,výrazy tváre) majú určitý zmysel, pôvod a odzrkadľujú naše cítenie, nálady i naše zmýšľanie. A toto je veľmi dobrá pomôcka, hlavne keď chcete vedieť čo si o Vás druhá osoba myslí a ako Vás vníma, či ste partnerke alebo partnerovi sympatický.

Neverbálna komunikácia sa zaoberá gestami a učí nás lepšie pochopiť, analyzovať človeka a jeho úmysli. Človek svojím správaním a prejavom tela niekedy prezradí viac než slovami. Všetky ľudské gestá sú obrazom podvedomia.

Pár rád: Tak ako slová, tak aj gestá, ktoré robíme môžu mať viacero významov. Preto nie je dobré izolovať význam jednotlivých gest. Napr. žena si prehrabne vlasy, tak može to znamenať, že ste jej sympatický(ešte pri úprenom pohľade do očí), ale môže to aj znamenať, že ju svrbí hlava :-D...tak pozor na to! Treba správne interpretovať jednotlivé gestá. Treba si aj viaceré gestá spájať dokopy a tiež pripájať k nim dané situácie. Ale nie vždy to však treba, niektoré gestá sú zreteľné a hneď pochopiteľné.

Výrazy tela/prejavy sa dajú naschvál použiť i zneužiť. Niektorí politici i prezidenti pri prejavoch a politických stretnutiach majú tieto výrazy nacvičené. Aj Adolf Hitler dlhé hodiny nacvičoval svoje prejavy a vystupovanie, aby čo najlepšie upútal a až hypnoticky zaujal ľudí, bol proste macher na to.
Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/psychologia/14498-neverbalna-komunikacia-alebo-ako-citat-z-ludi/