3.1. Podávanie rúk v komunikácii

3.1. Podávanie rúk v komunikácii

Podávanie rúk sa deje automaticky pri vzájomnom stretnutí, predstavovaní, pozdravovaní. Každé podanie rúk je iné, zaujímavé. Koľko ľudí, toľko rôznych podaní. Hovorí sa, že čo nám zamlčia ústa, to nám prezradia ruky. Podaná ruka môže byť suchá, teplá, prepotená, studená a podobne. Môžeme z nej cítiť srdečnosť, diplomaciu, ľahostajnosť, odstup, umelosť, nezáujem, nadradenosť, ľahostajnosť, chladnosť a podobne. To je prvá základná informácia, signál, ktorý človek vysiela bez toho, aby si to uvedomoval.

Typy podaní:

(ak je toto gesto praktizované medzi ľuďmi, ktorí sa dobre poznajú, je to priateľské, ináč padne z druhej strany ako podozrenie o určitých zámeroch napr. ovládať, manipulovať…)

Ako podávame ruku? Spoločenské pravidlá hovoria o tom, že ruku podáva vždy žena mužovi, predstavený podriadenému, starší mladšiemu, pedagóg žiakovi, hostiteľ hosťovi. V zahraničí existujú tiež výnimky, ktoré by sme mali poznať, aby sme sa vyhli rôznym nepríjemným situáciám. Napr. vo Veľkej Británii sa ruky nepodávajú takmer vôbec, v Ázii, v Indii, v Japonsku sa považuje podávanie ruky za nehygienické. Naopak vo Francúzsku sa ruky podávajú vždy.

Ak hovoríme o rukách je potrebné povedať, že v každej situácii by mali byť v pokoji. Mädlenie, zakladanie rúk, hranie sa s rozličnými predmetmi ( s tužkou, perom) svedčia o nervozite. Ruky nepatria ani do blízkosti tváre, vlasov. Na stole sa nesmú nikdy ocitnúť lakte, ani hlava v dlaniach.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/psychologia/14570-3-1-podavanie-ruk-v-komunikacii/