Zóny pre každého študenta

3.2. Oči, pohľad, vstupná brána do ľudskej duše

3.2. Oči, pohľad, vstupná brána do ľudskej duše

V komunikácii zohráva dôležitú úlohu očný kontakt. Partnerovi tým dávame najavo, že ho nevnímame len ušami, ale aj očami. Naše oči sú okná smerom dnu i von. Oči vyžarujú náš vnútorný pokoj, resp. nepokoj. Čím sme nepokojnejší vo svojom vnútri, tým nepokojnejšie sú naše oči, pohľad. Tým prezrádzame, že sme neistí, ľahko zraniteľní.

N.E.ENKELMANN vo svojich pozorovaniach zistil, že nasadením očí stúpa sugestívna sila našich slov až o 25%.

Prostredníctvom očí môžeme odhaliť klamanie, neistotu, agresivitu, srdečnosť, úprimnosť, falošnosť, aj tzv. hadie oči (zreničky sa pri pohľade zúžia). Pri obchodnom rokovaní by sme mali partnerovi pozerať do tváre tak, že si najskôr uvedomíme bod na ktorý budeme koncentrovať pozornosť. Doporučuje sa najvýhodnejší bod pohľadu medzi obočím. Vytvárame tým atmosféru serióznosti, ako aj schopnosť udržať si kontrolu nad reakciami partnera.

Ak chcete dosiahnuť maximálnu kontrolu partnerovho pohľadu použite napr. pero, zdvihnite ho do úrovne vaších očí, prípadne s ním ukazujte na cieľ, o ktorom hovoríte. Očný kontakt musí byť primeraný, nie vyzývavý, s cieľom partnera prebodnúť. Do komunikácie nepatrí ani súboj očí. Vyhýbanie sa očnému kontaktu je dôkazom nečestnosti, nezáujmu, rezervovanosti, ale aj hanblivosti, submisívnosti. V závere ešte jedno doporučenie. Pri komunikácii nepoužívame tmavé okuliare.

Nohy a ich pozícia

Nohy ľudí signalizujú to, čo je v ich mysli. Ak chceme skutočne pozorovať ľudí, je potrebné sústrediť sa na časť tela, od pása dolu. Nohy nám prezradia, či sme v skutočnej pohode, v kľude. Hovorí sa, že čo nám neprezradí telo, to nám povedia nohy. Nohy sa nedajú spútať, pretože, ak sme v nepohode, pociťujeme to hlavne v nohách.

Mnohí ľudia sa snažia ovládať črty svojej tváre, slová, ale nedokážu ovládať svoje nohy. Nohy nám povedia o tom, či stojíme pevne, alebo chceme utiecť. Ak pozorujeme pozorne nohy ľudí vo svojom okolí, zistíme spôsob akým nimi pohybujú. Napríklad nervózny človek sedí pevne, ale kmitá nohami. Navonok sa snaží zachovať svoju fasádu, ale pod stolom to vyzerá ináč. V zásade platí, že človek, ktorý má svoje pevné stanovisko, mal by to ukázať aj nohami tým, že pevne stojí a že má svoje miesto v sebe.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/psychologia/14571-3-2-oci-pohlad-vstupna-brana-do-ludskej-duse/