Zóny pre každého študenta

4.1. Typy správania sa ľudí

4.1. Typy správania sa ľudí

Asertívne správanie sa definuje ako jednanie, ktoré nie je ani pasívne, ani agresívne. Charakterizuje ho priame vyjadrovanie, uvoľnenosť, pohľad do očí, primeraný hlas. Prejavom asertívneho správania je spokojnosť, sebaistota a sebadôvera. Asertívny človek rešpektuje druhých, často dosahuje čo chce. Medzi ľuďmi je obľúbený.

Pasívne správanie je také, keď človek ustupuje, vzdáva sa toho, o čo mu ide, nevyjadruje čo chce. Pasívny človek nevie prijať svoje pozitíva, hovorí potichu a bojazlivo. V správaní sa u neho prejavuje depresia, úzkosť, bezmocnosť, hnev, ale aj strach ukázať ho. Je osamelý, ústupčivý a manipulatívny. Vyhýba sa konfliktom, v priestore udržiava od ľudí väčšiu vzdialenosť.

Agresívne správanie. Jeho charakteristickým znakom je, že človek vyjadruje to, čo chce i na úkor ostatných ľudí. Jeho úmysel je dominovať alebo ponížiť. Zvyšuje hlas, udržuje veľkú vzdialenosť od ľudí. Vo svojom správaní sa snaží druhých ponížiť, zraniť. Je osamelý, lebo ľudia sa ho boja. Agresívny človek dosahuje to, čo chce, na úkor ostatných, s prejavom nadradenosti.

Manipulatívne správanie. Používa človek vtedy, keď nepovie priamo čo chce, čo potrebuje, ale nepriamo nás k tomu dotlačí. Opiera sa o rôzne morálne normy, ako sú: slušnosť, ľudskosť, a pod. Obľúbeným trikom je urobiť ho zodpovedným za niečo. Manipulatívne správanie je škodlivé, pretože ničí sebavedomie ľudí.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/psychologia/14575-4-1-typy-spravania-sa-ludi/