8.1. Kedy vzniká mobing?

8.1. Kedy vzniká mobing?

Rozhodujúcim činiteľom pre vznik mobbingu je pracovná klíma, tj. či sa človek cíti dobre alebo zle. Ak zamestnanci pracujú pod stresom, stráca sa často kolegialita, ohľaduplnosť, ochota pomôcť, schopnosť poradiť sa o veciach na ľudskej úrovni.

Druhým prvkom je jednotvárnosť a nuda, monotónna práca, nedostatok práce – to všetko vytvára priestor k tomu, že ľudia sa nevenujú práci, ale ich pozornosť zamestnáva okolie. Z túžby po moci, zo strachu, z prevahy osobných dôvodov, zo zlého štýlu riadenia. Patrí sem priveľmi demokratický šéf, alebo autoritatívny, zastaralý spôsob vedenia ľudí, ak vedúci pracovník nestačí so svojimi schopnosťami, zlá organizácia práce, to všetko môže viesť k vzniku mobingových stratégií.

Významnou mierou k vzniku mobbingu prispieva konkurenčný tlak, strach z nezamestnanosti, čím ľudia strácajú schopnosť vyrovanť sa „férovo“, stúpa agresivita, škodlivé klebety apod.

Medzi častí stratégie vyskytujúce sa v pracovných podmienkach patria:

Kto môže byť mobovaný?

Terčom mobbingu sa môže stať hocikto z nás. Niekedy k tomu stačí celkom banálna záležitosť. Niekto rád vetrá, iný zatvára okno, či dvere, niekto je silný fajčiar, iný cigaretový dym neznáša, kolega si rád vypije, iný je abstinent.

Existujú osobitne ohrozené kategórie ľudí, ktorí sa môžu ľahko stať mobované. A to sú hlavne:

Čo spôsobuje mobing?

Mobing vplýva na psychiku človeka, poškodzuje jeho zdravie, znižuje výkonnosť v práci. Ak trví príliš dlho spôsobuje apatiu, depresiu, úzkosť, stratu sebadôvery, nespavosť, problémy s tlakom a iné výpadky zdravotného stavu.

Všetko závisí od centrálnej nervovej sústavy CNS človeka a od intenzity mobbingu, či sa uskutočňuje raz do mesiaca, týždňa, alebo či nám niekto znepríjemňuje život denne, akou formou sa uskutočňuje. Značnú úlohu zohráva tiež počet ľudí (je to šéf, ktorý ma „buzeruje“ alebo ostatní). Existujú ľudia, ktorí si všetky problémy berú podľa známeho ľudového porekadla:“ z pleca na plece resp. Jedným uchom dnu a druhým von.“ Iným môže mobbing naopak trvale poškodiť zdravie, preto je potrebné naučiť sa proti nemu brániť.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/psychologia/14591-8-1-kedy-vznika-mobing/