Zóny pre každého študenta

8.3. Typológia nebezpečných šéfov podľa B. Huberovej

8.3. Typológia nebezpečných šéfov podľa B. Huberovej

Mlčanlivý samotár

Najradšej sedí zadumaný vo svojej kancelárii a kontakt so svojím oddelením obmedzuje na absolútne minimum. Možno je vynikajúci odborník (preto aj to miesto dostal), ale vo vedení spolupracovníkov sa väčšinou nevyzná.

Mlčanlivý nemôže ani motivovať, ani delegovať, najradšej je, keď ho nechajú na pokoji. Na základe výskumov psychológov bolo potvrdené, že takýto typ šéfa otravuje vedenie podniku (pri hlasnom šéfovi ľudia aspoň vedia na čom sú, šéf ktorý mlčí – znepokojuje, lebo tajnostkárstvo a neprehľadné rozhodnutia pociťujeme ako hrozbu).

Opatrenia:

Neprístupný šéf

Správa sa podobne ako samotár, rozdiel: ignoruje pracovníkov, je elitár – stáva sa fajnový a príliš arogantný, aby sa zahadzoval s podriadenými.

Opatrenia:

Autoritatívny šéf

On vie, čo znamená a ukáže všetkým ako sa šéfuje, neberie si obrúsok na ústa, neomylne a často s krikom povie svoj názor. Ani zďaleka nie je tento typ taký naozaj sebavedomý ako je jeho vystupovanie, niekedy maskuje svoju neistotu silnými slovami, resp. vojenským štýlom riadenia. Spravidla nie je neobľúbený, lebo poskytuje ľuďom istotu, že každý vie na čom je.

Opatrenia:

Váhavý šéf

Mám rozhodnúť dnes, alebo radšej zajtra, alebo vôbec nie. Rozhodnúť sa – to nie je jeho silná stránka, naopak odsúva aj tú najbezvýznamnejšiu záležitosť (zo strachu, alebo že niečo pokazí). Štýl jeho riadenia je chaotický, neistý, nestačí na svoju funkciu, pretože je slaboch, poskytuje živnú pôdu pre psychický teror

Opatrenia:

Náladový šéf

Práve pred chvíľou sa smial a o dve hodiny má zlú náladu. Neustále mení svoje rozhodnutie, čím spôsobuje chaos, je nevypočítavý – to je nebezpečné pre kolektív, lebo trpí zmätkom. Niekedy stačí malá príhoda a vyleje si zlosť na niekom inom.

Opatrenia:

Chvastúň

Tento človek je stále dôležitý, naháňa sa od termínu k termínu, všetko zariaďuje. Popri zhone mu stále ostáva čas na seba, aby sa pred ostatnými pochválil, potľapkal po pleci. Sám je presvedčený, že je nenahraditeľný, najlepší. Úspechy má len on, z neúspechu robí zodpovedných iných.

Opatrenia:

Vypočítavý

Má podriadených na likvidačnej listine, robí všetko preto, aby mal v zamestnaní peklo. Je si vedomý toho, že môže hocikoho odrovnať.

Nezodpovedný

Zbavuje sa akejkoľvek zodpovednosti voči ostatným pracovníkom, vedome zneužíva svoju moc, štve tím pracovníkov voči niektorému kolegovi, sám si nezašpiní prsty, ale je iniciátorom a strojcom diania. Dôsledky takéhoto konania sa prejavujú v tom, že podriadený stráca spoločenské kontakty, odbornú povesť, kariéru. Ak sa šéf rozhodne, že niekoho zatlačí do ústrania, málokto mu v tom zabráni, ťažko sa proti tomu vystupuje.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/psychologia/14593-8-3-typologia-nebezpecnych-sefov-podla-b-huberovej/