9. Únava a jej vplyv na výkonnosť človeka

9. Únava a jej vplyv na výkonnosť človeka

Každá práca, ktorú vykonávame nám odoberá energiu, spôsobuje únavu. Únava nám signalizuje skutočnosť, že ľudský organizmus nie je nevyčerpateľný, ale naopak je potrebné naučiť sa ho šetriť, zdokonaľovať, využívať v prospech seba a nie ničiť.

Únava patrí k hlavným faktorom, ktorý nepriaznivo ovplyvňuje výkonnosť človeka, preto je predmetom výskumu viac než 100 rokov. (Prvý výskumný ústav zameraný na skúmanie únavy v priemysle bol založený v roku 1893 v Anglicku). Poznať príčiny vzniku únavy je potrebné k tomu, aby organizácia dokázala využiť efektívne ľudský potenciál, ktorý má k dispozícii. V záujme manažmentu je potrebné mať pracovníkov vitálnych, zdravých, výkonných, podľa možností bez akýchkoľvek zdravotných absencií.

Predchádzať vzniku únavy je možné tak zo strany podniku (uplatňovaním foriem práce, ktoré rešpektujú ľudský faktor, psychohygienu pracovníkov a podobne), ako aj zo strany pracovníka (uplatňovaním zásad zdravého života).

Nie vždy pracujeme ekonomicky zo svojimi silami. Nie všetci sa pri vykonávaní určitej práce unavíme rovnako. Veľkú úlohu pri tom zohrávajú naše vrodené dispozície, odborná pripravenosť (či práci rozumieme), psychická odolonosť, tréning. (Napr. niektorí ľudia v priebehu dňa vykonávajú viacero činností a nemajú pocit únavy, iní sa venujú len jednej činnosti, ľahšej a dokážu o tom otrávene rozprávať, akí sú narobení.) To všetko závisí od konkrétneho človeka.

Pretože v rámci pracovného procesu pracujeme s rôznymi typmi ľudí je potrebné, aby organizácia starostlivo zvažovala ich výber a zaradenie na rôzne pracovné činnosti.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/psychologia/14595-9-unava-a-jej-vplyv-na-vykonnost-cloveka/