Zóny pre každého študenta

9.2. Hluk a únava

9.2. Hluk a únava

Najviac prostriedkov v medicíne sa v poslednom čase vydáva na liečbu nedoslýchavosti v dôsledku hluku. Hluk nielen obťažuje a unavuje, ale je tiež pôvodcom mnohých obtiaží, ktoré sa netýkajú len sluchu. Hluku sme vystavaní denne, aj keď niektoré zvuky nevnímame. V mnohých krajinách platí zákon, ktorý obmedzuje znesiteľný hluk cez deň na 65 decibelov. Len pre ilustráciu spomenieme, že v kancelárii v ktorej sedíme počas pracovného dňa je hluk v priemere 50 decibelov. (Rozhovor = 40 db). Vieme, že nadmerný hluk spôsobuje napríklad zbíjačka, nad 100 db. Málokoho však napadne, že škodiť môžu aj „tichšie“ aktivity, ktorým je človek vystavený dlhšiu dobu (napr. počúvanie rádia, práca s počítačom). Pod vplyvom hluku sa môže znižovať imunita organizmu, zvyšovať krvný tlak, vznikať problémy s trávením a podobne. Problémy môžu spôsobovať napr. stavebné práce, ktoré sa realizujú pod oknami našej kancelárie. V dôsledku rušivých vplyvov môže dôjsť k zníženiu koncentrácie pozornosti, k chybám, k bolesti hlavy, k únave, nechutnenstvu, rozboleniu žlčníka a podobne. To všetko sú reakcie nášho organizmu na hluk.

Ako sa proti tomu brániť? Ak pracujete na rušnej ulici, zatvárajte si okná. Nekričte, ak môžete hovoriť tichšie, ak môžete, vzďaľujte sa od rušivých prostriedkov v práci. Nenechávajte stále otvorené dvere, pretože vás budú rušiť okoloidúci pracovníci a pod.

Každý z nás potrebuje pre prácu kľud. Veľmi dôležité je, aby sa človek nepreceňoval ani nepodceňoval, naopak dokázal eliminovať rušivé vplyvy, ktoré mu bránia v práci a vytváraní pocitu kľudu a bezpečia.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/psychologia/14597-9-2-hluk-a-unava/