9.4. Ako sa vyrovnať s únavou?

9.4. Ako sa vyrovnať s únavou?

Únava je len zriedkakedy spôsobená chorobou, alebo nedostatkom spánku. Čo sa dá proti nej robiť?

  1. Nepretržité duševné vypätie, pri nedostatku pohybu, môže mať za následok únavu vyplývajúcu z nedostatku kyslíka. Pri pocite únavy je potrebné venovať sa dychovým cvičeniam.
  2. Pre ľudské telo a tvorbu energie je nevyhnutná voda. Náš mozog sa skladá približne z troch štvrtín vody. Dehydratácia má negatívny efekt na jeho výkonnosť. Podľa Liz Applegatovej z Californskej univerzity aj malý nedostatok vody vyvoláva bolenie hlavy a nesústredenosť. Hovorí sa, že množstvo tekutín, ktoré človek vypije, má byť oveľa väčšie, než je jeho potreba. Odborníci tvrdia, že denne by sme mali vypiť desať dvojdecových pohárov vody.
  3. Ak nás niečo unavuje, mali by sme zmeniť činnosť. Akákoľvek zmena je určitou formou relaxácie. Stačí si vyskúšať, čo najlepšie platí pre vás a toho sa držať.
  4. Venujte sa nejakému športu. Nie je dôležité akým spôsobom budete cvičiť. Na svalových bunkách sa nachádzajú špecifické nervové bunky – vlastné receptory. Tie sa dráždia každým pohybom a výsledné dráždenie sa prenáša do mozgovej kôry. Športovanie prekrvuje mozog, eliminuje napätie, je vhodným relaxačným prostriedkom. Takmer pri každom športovaní dochádza v mozgu ku zvyšovaniu hladiny tých chemických látok, ktoré zlepšujú náladu. Psychický efekt, ktorý sa nadobúda cvičením vydrží 24 hodín. Podľa rád autorky knihy Ann McGee Cooperovej: „Životabudič“ doporučujeme jedno intenzívne cvičenie denne, pretože vyjasňuje hlavu a zvyšuje tvorivý potenciál.
Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/psychologia/14599-9-4-ako-sa-vyrovnat-s-unavou/