Sexuálne úchylky

Spoločenské vedy » Psychológia

Autor: katyp (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 06.07.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 211 slov
Počet zobrazení: 3 664
Tlačení: 273
Uložení: 238

Sexuálne úchylky

Podnetom na sexuálne správanie je pud, no formu konania ďalekosiahle určujú inštinkty, ktoré sa vyvíjajú fylogeneticky. Sexuálny pud sa od iných pudov ( napr. pud obrany, sociálny pud, pud sebazáchovy, ....) líši mnohými osobitosťami. Tým, že je všeobecne zameraný na objekt vlastného druhu, formuje niektoré vzťahy medzi jedincami, a preto jestvuje v mnohých čiastkových pudových zložkách, z ktorých tvorí síce významný, ale predsa len jeden článok vlastného sexuálneho aktu.

Sexuálny pud tvorí pud získavania a dobývania partnera, aj rôzne druhy prejavu nežnosti alebo iného zbližovania sa. Niektoré z týchto pudových zložiek sú účinné i v čase, keď sexuálny pud nie je ešte dozretý, a tým formuje napr. detskú sexualitu. Pohlavná činnosť zasahuje oveľa hlbšie do spoločenského života než ukojenie iných pudov.

Určité životné okolnosti prinášajú dlhodobé utlmenie sexuálneho pudu, čo sa v prípade iných pudov môže zjaviť len za mimoriadnych okolností, pretože ich trvalé utlmenie by bolo nezlučiteľné s ďalšou existenciou života. Dlhodobá frustrácia sexuálneho pudu má za následok mnohé poruchy a jedinec môže zaujať rôznorodý postoj k sexuálnym objektom. Z toho vyplýva, že sa sexuálny pud zúčastňuje na formovaní psychického života a medziľudských vzťahov dlhý čas a v značnej miere. Niektorí teoretici preto odvodzujú všetky medziľudské vzťahy od sexuálneho pudu. Týmto tvrdením sa zaoberá aj psychoanalýza.

Pri sexe platí, že ak sa dvaja na niečom dohodnú a obom to spôsobuje potešenie, nie je na ich aktivite nič zlé. Aj odborníci sa zhodujú v tom, že viac alebo menej rafinované formy sexuálnych hier spravidla nemajú nič spoločné so sexuálnymi úchylkami, pretože nemajú deštrukčný vplyv na psychiku a sú iba cestou k plnšiemu uspokojeniu potrieb v oblasti predstavujúcej dôležitú sféru nášho života. Nebezpečný začína byť až stav, keď sa napríklad túžba po bolesti stáva rozhodujúcou.

Psychoanalýza ľudského podvedomia, ktorá sa vytvára hlavne počas útleho detstva je základom pre ďalšie sexuálne správanie človeka. Na tento druh sexuálneho podvedomia môžu vplývať rodičia, ale aj zvieratá počas detstva.

Erotomániaabnormálne zvýšenie sexuálnej žiadostivosti.

U žien: U mužov:

Nymfománia satyriáza

Zníženie sexuálneho pudu

U žien: U mužov:

Frigidita ( pohlavný chlad) Impotencia coeundi ( neschopnosť súložiť)

Vážnejšie poruchy sexuálneho pudu: Perverzita ( Zvrátenosť )

Chceli by sme uviesť niekoľko zaujímavých prípadov sexuálnych úchyliek.

Prvý prípad je žena, ktorú dostávajú do vzrušenia šaty. Na povrchovej úrovni sa vzrušuje vtedy, keď sa jej muž dotýka cez šaty, pohlavnú vzrušivosť spája na mužské pohlavie, ale nesmie byť pri tom muž vyzlečený. V citovej oblasti sa dokáže zdôveriť mužovi, ktorý predáva ošatenie, teda ide tu o zjavnú fetišistku.

Fetišizmus je hraničný jav. Je ešte normálny, ak sa rojčivosť zameraná na sexuálneho partnera prenáša iba na určitú časť tela ( napr. kučera vlasov, časť odevu, ..). Pritom sexuálnym objektom zostáva stále partner a spomínané predmety slúžia len na pripomínanie. V patologických prípadoch sa také predmety samy môžu stať sexuálnym objektom, a tým aj cieľom ukojenia ( napr. pančuchy, tenisky, koža, latex, uniformy, masky, reťaze )

V druhom prípade sa všetky úrovne sexuálneho podvedomia dotýkajú detí. Sexuálna vzrušivosť, povrchová vzrušivosť, pohlavná vzrušivosť, ale aj citová vzrušivosť sú viazané na deti a teda ide o pedofilnú vzrušivosť, ktorá môže zostať iba na úrovni predstáv, prípadne prerastie do správania jedinca úplne.

Pedofília – pohlavné zneužívanie detí dospelými jedincami. Táto úchylka je dosť rozšírená. Aj miernejšie formy, ako ohmatávanie, hladkanie, hranie sa s genitáliami, môže viesť k mimoriadnej traumatizácii detí a k ťažkým poruchám v ich psychickom vývine. Nejde len o zľaknutie, neodstrániteľný odpor, ale aj o predčasné prebúdzanie sexuality. Pedofilné výčiny pôsobia nepriaznivo na neskoršiu sexuálnu identifikáciu a na utváranie ideálov detí.
Autopedofíliasexuálna úchylka, keď takto postihnutý jedinec požaduje, aby sa s ním jednalo ako s malým dieťaťom

Gerontofília – sexuálny sklon k starým osobám

Nekrofília predstavuje ukojenie pohlavného pudu na mŕtvolách. K tejto krajnej úchylke dochádza buď na základe mimoriadnej patologickej zmeny nervového systému s celkovým potlačením zábran ( napr. ťažké formy slabomyseľnosti ) alebo u sadistov, ktorí nemôžu dosiahnuť svoj cieľ u živých ľudí.

Tretí prípad je vzrušivosť viazaná na zviera, ktoré počas detstva danej osoby spávalo v jej tesnej blízkosti. U tejto osoby sú všetky roviny sexuálneho podvedomia viazané na sex so zvieratami. Môžeme hovoriť o zoofílii.

Zoofíliu charakterizujeme ako pohlavný sklon k zvieratám, niekedy s kompletným uskutočnením pohlavného styku.

V ďalších prípadoch sa jedná o sexualitu spojenú s deštrukciou a to hlavne sebadeštrukciou. Ide o masochistky, ktoré treba týrať.

Masochizmus je opak sadizmu. Pohlavné vzrušenie je vyvolané utrpením alebo ponížením rozličného druhu. Je zaujímavé, že sa môže vyskytnúť u jednej osoby spolu so sadizmom ( sadomasochizmusnajtrvrdšia sexuálna aktivita, pod ktorú patrí fyzické a psychické týranie, mučenie, ponižovanie či degradácia partnera. Používajú sa aj metódy navodzujúce bolest bičovanie, prepičovanie, svorky, spútavanie, horký vosk. ). Aj bez pohlavného partnera sa uchádzajú o rozmanité spôsoby mučenia, vynachádzajú nové spôsoby, ako sa sami trýzniť. Stalo sa, že masochisti ako obete sadistov dali sami súhlas na také zaobchádzanie.

Reniflerizmusčuchanie moču rozšírené medzi masochistami

Mizofília – použitie špiny, výkalov a moču partnera s cieľom vzrušiť sa, táto sexuálna úchylka je súčasťou masochizmu. Koprofília, koprofágia vzrušovanie sa výkalmi

V niektorých prípadoch ide o sexuálne podvedomie, pri ktorom dotyčná osoba chce druhú osobu hrýzť a škrabať. Nazývame to sadizmus. Sadista nachádza pohlavné ukojenie, ak spôsobuje partnerovi fyzickú bolesť, alebo ho ponižuje, zneucťuje, dokonca niekedy sú telesné bolesti veľmi brutálne, takže môže obeť aj zabiť. Sadizmus sa môže taktiež prejavovať pod rúškom morálky t.j. v rámci spravodlivosti.

Flagelantizmus jedinec túži po tom, aby bol zbičovaný, alebo aby on mohol niekoho zbičovať

Algolagniaspoločný názov sadizmu a masochizmu

Ďalej sú to narcisti, ktorých vzrušujú pohľady v zrkadle, vlastné dotyky, ručné pohlavné ukájanie a rozprávanie o intimite samého so sebou.

Homosexualita u mužov : Uranizmus

U žien : Lesbizmus ( Tribádia )

Transsexualizmus- porucha sexuálnej identifikácie, keď sa biologicky normálny muž cíti byť ženou a žena mužom. Má pocit, že jeho duša je uväznená v nesprávnom tele. Lieči sa chirurgicky. Častejšie pozorované u mužov. Transexuáli chcú byť aj anatomicky a pohlavne zmenení. Často majú homosexuálne sklony . Majú často psychické problémy, pretože sa nenaplní ich erotický život. Náš zákonník pripúšťa transsexualizmus za určitých podmienok.

Transvestizmus obliekanie sa do šiat iného pohlavia, má určitý vzťah k homosexualite

Ďalšia úchylka je potreba hromadného sexu, kde dotyčného vzruší výlučne pohľad na skupinu naháčov. Povrchovo sa vzruší, iba keď sa ho dotýka množstvo rúk a tiel. Citová úroveň u tejto osoby neexistuje.

Exhibicionizmus sexuálna stimulácia odhaľovaním vlastného tela alebo stykom na verejnosti. Človek sa rozdráždi ukazovaním nahého tela, prípadne len pohlavných ústrojov, pričom sa takto ukája.

Voyerizmus sexuálna úchylka, keď sa vzrušenie dosahuje sledovaním pohlavného aktu nič netušiacich anonymných objektov. Úchylkou sa stáva, keď sa uprednostňuje pred partnerskými sexuálnymi aktivitami.

Pygmalionizmusznamená citové zapálenie k sochám, a to s takým vystupňovaním, že dochádza k pohlavnému styku.

Erotografománia písanie anonymných listov obscénneho obsahu, nadmerná konzumácia pornografie

Frotérstvo dotyk náhodného partnera v tlačenici napríklad v dopravných prostriedkoch

Asfyxiofília sexuálne vzrušenie vyvolané nedostatkom vzduchu (napríklad škrtením)

Masturbácia ( ipsácia, onánia ) za abnormalitu sa považuje, len ak je uprednostňovaná pred normálnym stykom. Znamená vydráždenie sa erotickými predstavami a ukojenie rozmanitými manipuláciami. U mladistvých v puberte sa nepovažuje za chorobný jav. Masturbácia nezanecháva organické poškodenie nervového systému. Vážnejšie treba hodnotiť vzájomnú ( mutuálnu ) alebo skupinovú onániu, pretože za ňou sa už môže skrývať aj celkové abnormálne zameranie pudu.

Koprolália vyslovovanie drsných a vulgárnych slov počas sexuálneho aktu na úplné vydráždenie seba samého alebo partnera.

Incest ( Krvismilstvo)pohlavný styk s pokrvnými príbuznými

Záverom možno konštatovať, že v sexuálnom podvedomí vytvorenom počas detstva sa dajú diagnostikovať sexuálne úchylky a možný predpoklad ich rozvinutia do sexuálneho života človeka. Zaujímavá je skutočnosť, že psychoterapiou možno úspešne zasahovať do tejto časti podvedomia.

Sexuálne aberácie sa často spájajú s psychickými poruchami. Vyskytujú sa obzvlášť v trvalej forme a pri rozličných psychopatiách, ale sú aj v osobitnej forme, tzv. sexuálnej psychopatológii, ktorá sa zaoberá rozmanitými sexuálnymi aberáciami.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Spoločenské vedy » Psychológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu