Zóny pre každého študenta

Potkan čínsky horoskop

Potkan
Potkan, ako je všeobecne známe, je takisto šarmantný a obľúbený ako postavička Walta Disneyho Myšiak Micky. Je úprimný, priamy a pritom taký odzbrojujúci, že sa cítite v nevýhode, keď vám niečo vytkne. Dá sa s ním mimoriadne ľahko vychádzať, pracuje usilovne, je sporivý; veľkorysý je len k tým, ktorých si mimoriadne obľúbi, takže ak od neho dostanete cenný dar, môžete si byť istí, že má o vás vysokú mienku. Napriek tomu, že je držgroš, vyžaruje také fantastické čaro, že nikdy nemá núdzu o obdivovateľov. Mohlo by sa zdať, že Potkan je odmeraný, chladný, ale nie je to tak. Nikdy nebýva taký pokojný, ako vyzerá. V skutočnosti sa ľahko rozruší, vie sa však dobre ovládať a to je tiež jeden z dôvodov, že je obľúbený a má veľa priateľov. Človek narodený v znamení Potkana býva zväčša veselý, šťastný a spoločenský. Kedy-tedy možno natrafíte aj na prehnane kritického, mrzutého alebo zádrapčivého Potkana. Zväčša však má rád spoločnosť a veľké zhromaždenia. Nadšene vstupuje do exkluzívnych klubov, ale určite ho nájdete aj v úzkom kruhu priateľov, či dokonca sprisahancov. Rád sa angažuje a je veľmi ochotný. Potkan má veľmi rád svojich priateľov, spoločníkov a členov rodiny, niekedy sa zapletie i do života a vzťahov iných ľudí, pretože ak raz nadviaže silný citový vzťah, nevie sa z neho ľahko vymaniť. Napriek tomu si nikdy nemôžete byť celkom istí, na čom s ním vlastne ste. Schopnosť milovať prekonáva uňho iba prefíkanosť a láska k peniazom. Šéf Potkan môže prejavovať veľký záujem o to, či jeho zamestnanci majú dostatok telesného pohybu alebo či sa zdravo stravujú. V kútiku srdca sa úprimne stará o ich blaho; navštevuje ich, keď sú chorí, berie si ich starosti za svoje, ale ak dôjde na to, že im má podľa zásluhy zvýšiť plat, hneď sa zdráha a dosť ho to popudí. Vyžaduje si veľa nátlaku a kolektívneho vyjednávania, kým z Potkana vyžmýkate trošku peňazí.

Žena narodená v znamení Potkana vás opätovne prekvapuje príkladnou skromnosťou. Ustavične rozdáva staré šatstvo, opravuje hračky, nakupuje veci z druhej ruky, šetrí jedlom, odkladá zvyšky a priškrcuje rodinný rozpočet, až sú z toho všetci zúfalí. Zabúda však na tieto prísne pravidlá, keď ide o jej milované detičky. Keď vedia, ako na ňu, nenájde v sebe dosť síl, aby im čokoľvek odoprela. Ľudia narodení v znamení Potkana zriedka šetria na svojich rodinách. Potkan občas prejavuje sklony vytvárať rodinné klany. Možno je niečo pravdy na tom, že čím viac ľudí, tým sú bezpečnejší. Nikdy ho netrápi, že má kŕmiť o jedny ústa navyše, nemá nič proti tomu, aby v jeho dome bývali vlastní či manželkiní príbuzní, priatelia atď. a živili sa na jeho účet. Prečo? Pretože pracovitý Potkan je vždy schopný nájsť im nejakú robotu, aby ho zadarmo nevyjedali. Lenivcov, notorických tulákov a darmožráčov veľmi rýchlo zapriahne do prác v domácnosti. Aj dobročinnosť má svoje medze. Spoľahnite sa na schopného Potkana.

Rodený Potkan si chráni svoje tajomstvá, no pokiaľ ide o dôverné správy, majstrovsky vie loviť v cudzích vodách. Nemá veľké škrupule, či použiť životne dôležité informácie, ktoré získal, ani či zúročiť chyby iných. Napokon, nemôžete od neho očakávať, že nevyužije núkajúcu sa príležitosť, najmä keď väčšinu času sa lepí uchom na cudzie dvere. Hoci si rád necháva svoje pocity pre seba, vždy ľahko zistíte, že je rozčúlený, lebo vtedy sa správa podráždene, stroho a bezočivo. Niektorí úplne otravne. Pretože Potkan je činorodý a nesmierne pracovitý, najväčšmi ho rozčuľuje lenivosť a akákoľvek strata.
K negatívam Potkana patrí záľuba v klebetách, rád kritizuje, vyvyšuje sa, malicherne vyrýva, handrkuje sa obyčajne o nedôležité maličkosti. Kupuje si veci, ktoré vlastne nepotrebuje, a pri kúpe sa vždy musí jednať. Možno je to v jeho sklone ku žgrložstvu. V jeho izbe, takisto ako v jeho srdci, nájdete poschovávané pamiatky, suveníry a množstvo sentimentálnych zbytočností. Má sklony stať sa živou kronikou svojho okolia, no zväčša ho k tomu nevedú zlé úmysly. Z Potkana sa vraj môže stať vynikajúci spisovateľ, čo vôbec neprekvapuje. Je preňho otázkou cti, aby vedel takmer všetko o každom mieste. Udržuje spojenia, má prenikavý zmysel pre detail, dobrú pamäť a je neuveriteľne zvedavý.

Ten, kto sa narodil v tomto roku, máva úspech vo všetkom, čo sa rozhodne robiť, pretože podobne ako Potkan, jeho znamenie, vie sa prispôsobiť každej situácii, nech by sa vyvinula akokoľvek. Dokáže sa vyrovnať s ťažkosťami a v krízových situáciách doslova exceluje. Je triezvy a bystrý, nevšedne intuitívny a dômyselný a nikdy neustáva v snahe vymyslieť nejaký nový plán.

Je zbytočné robiť si starosti o Potkanovu bezpečnosť, lebo kým sa do niečoho pustí, vždy si najprv vyskúša zadné dvierka. To preto, aby v prípade potreby mohol rýchlo alebo aj bezohľadne zmiznúť zo scény. Sebazáchova stojí vysoko na rebríčku jeho hodnôt a zvyčajne sa uberá cestou minimálneho rizika. Ak sa chcete rýchlo dostať z ťažkostí, kráčajte v Potkanových stopách. Má vybudovaný poplašno-obranný systém, ktorý len zriedka zlyhá. Kameňom úrazu sú preňho vlastné obrovské ambície. Pokúša sa robiť prirýchlo a priveľa odrazu, a tým si triešti energiu. Ak sa mu podarí premôcť a vždy najprv dokončiť, čo začal, človek narodený v tomto znamení sa stane boháčom, a to je preňho dobre, lebo Potkan miluje peniaze! Hoci je vyzbrojený vrodenou schopnosťou vytušiť nebezpečenstvo a mal by teda vedieť, kedy prestať, neraz mu robí neprekonateľné ťažkosti počúvnuť vlastný zdravý rozum, jednoducho sa nevie vzdať jednania a takzvaných dobrých kšeftov. Nanešťastie vždy skončí v tej istej pasci. Len vtedy nebude mať v živote problémy, keď prekoná svoju nenásytnosť a vždy odíde, kým je na výške. Kým sa pažravý Potkan naučí, že lakomstvo sa nevypláca, zažije prinajmenej jeden veľký finančný krach. No tak či tak je veľmi nepravdepodobné, že stretnete chudobného Potkana, a keby predsa, stavme sa, že neostane dlho chudobný. Bolo by to celkom proti jeho prirodzenosti, keby nemal niekde schované ešte jedno želiezko v ohni.

Potkan, ako naozajstný sentimentalista čínskeho zvieratníka, nie je hlboko oddaný len svojim deťom, ale i otcovi a matke. Rodičia, ktorým sa narodia deti v tomto roku, si môžu byť istí, že si ich deti budú vážiť a dobre sa o nich postarajú. Na rozdiel od dieťaťa narodeného v roku Draka, ktoré si u svojich rodičov zväčša nárokuje dokonalosť, mláďa Potkan prechováva k rodičom bezhraničnú dôveru, stará sa o ich potreby a prehliada ich nedostatky. Potkania matka popritom, že zbožňuje svoje deti i manžela, vychutnáva skutočnosť, že je schopná vytvoriť pre nich skvelé rodinné prostredie. Sleduje vývoj manželovej kariéry ako nejaký menežer volebnej kampane, vodí deti na hodiny klavíra, huslí a baletu a vyvíja takú rozsiahlu spoločenskú aktivitu, až sa vám z toho krúti hlava. A zasa manžel narodený v tomto znamení neraz pomáha pri domácich prácach a rád trávi sviatky a víkendy s rodinou.
Čas narodenia hrá dôležitú úlohu v Potkanovom spôsobe života. Netreba vravieť, že ten, kto sa narodil večer, bude mať oveľa rušnejší a vyčerpávajúcej ší život (nočné Potkany musia ustavične pobehúvať a zháňať potravu) ako jeho brat narodený za bieleho dňa.

Potkana priťahujú ľudia zo znamenia Byvola, pokladá ich za silné a spoľahlivé osobnosti, ktoré navyše vedia oceniť oddanosť, ktorú im ponúka. Rovnako príťažliví sú pre Potkana mocní z roku Draka. Hada tiež pokladá za príťažlivého a inteligentného, môže s ním uzavrieť i výhodné manželstvo. Potkan vždy podľahne čaru neodolateľnej Opice, fascinuje ho jej sila a brilantnosť. Schvaľuje spôsob, ako bystrá Opica vybavuje veci, Opica je zas nadšená, keď zistí, aký je Potkan svojím spôsobom prefíkaný. Tiger, Pes, Prasa alebo iný Potkan sa s ním dohodnú bez problémov. Ľahko sa však dostane do konfliktov s osobami narodenými v znamení Koňa. Kôň je pre Potkana so sklonmi k spolčovaniu priveľmi nezávislý a rozmarný. l to by bolo nerozumné, keby vstupoval do manželského zväzku s Kohútom. Kohút, neohrozený rojko, by praktického Potkana ustavične rozčuľoval. Manželstvo s Kozou je takisto problematické - zhovievavá Koza by pravdepodobne premárnila Potkanov ťažko nadobudnuté úspory.
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/psychologia/9789-potkan-cinsky-horoskop/