Zajac čínsky horoskop

Zajac
Človeku narodenému v roku Zajaca sa ušlo jedno znajšťastnejších znamení zvieratníka. Králik či Zajac, ako sa nazýva v čínskej mytológii, je symbolom dlhého života a svoju podstatu vraj odvodzuje od Mesiaca. Keď na Mesiac pozrie Európan, možno si zavtipkuje, že je to okrúhly bochník syra alebo dieťaťu porozpráva príbeh o človeku na Mesiaci. Keď na Mesiac hľadí Číňan, vidí Mesačného Zajaca, ako stojí pri skale pod škoricovníkom a v rukách drží elixír nesmrteľnosti. Počas čínskych jesenných slávností, keď Mesiac býva údajne najkrajší, čínske deti ešte i dnes chodia s rozsvietenými lampiónmi v tvare zajaca, vystupujú na vŕšky a odtiaľ pozerajú na Mesiac a obdivujú Mesačného Zajaca.

Zajac symbolizuje pôvab a láskavosť, príjemné správanie, rozumnú radu i vnímavosť ku kráse. Jeho tichý hlas, zdvorilosť a pohotovosť stelesňujú všetky žiadúce črty úspešného diplomata či obratného politika.

Človek narodený v tomto znamení vedie nerušený život, vychutnáva pokojné, tiché a príjemné životné prostredie. Je rezervovaný a rozvážny, má umelecké sklony. Vďaka dôkladnosti má predpoklady stať sa tiež dobrým vedcom. Zažiari i na poli právnickom, politickom i vládnom.

Má však sklony i k náladovosti, trudnomyseľnosti; v takých obdobiach akoby sa odpútal od svojho prostredia a zľahostajnel k ľuďom. Zajac má výnimočné šťastie v obchodných a finančných transakciách. Pri vyjednávaniach si bystro udržuje prehľad a vždy sa vie vytasiť s vhodným návrhom alebo alternatívou, z ktorých i preňho plynie výhoda. Prenikavý obchodnícky postreh spolu s obchodníckyrn fortieľom mu zabezpečujú rýchly postup v akomkoľvek povolaní. Hoci Zajac predstiera, že mu nezáleží na tom, čo si o ňom myslia, priam chradne, ak je vystavený kritike. Jeho postoj "radšej zmeniť tému, ako sa hádať" môže byť veľmi klamlivý, lebo ak si niečo vezme do hlavy, vie byť čertovsky prefíkaný. K svojim milovaným býva nežný a láskavý, v styku s cudzími môže byť ľahostajný, ba i bezohľadný. Príjemný Zajac je k sebe zhovievavý, vychutnáva príjemnosti živočíšneho pohodlia a rád uprednostňuje vlastné želania. Strašne ho dráždi, keď mu robia ťažkosti, lebo sám je slušný, skromný a uznanlivý a bol by rád, keby aj ostatní boli takí. Je úprimne presvedčený, že ľudí to nič nestojí, keď sú k sebe milí. Zajac sa vždy snaží správať zdvorilo, dokonca i k najväčšiemu nepriateľovi. Hrozí sa hlučných hádok a každého otvoreného prejavu nepriateľstva. I pri pokojnej a zdanlivo poslušnej povahe Zajac má pevnú vôľu a sebaistotu hraničiacu takmer s narcizmom. Sleduje svoje ciele s metodickou presnosťou, ale vždy nevtieravo. Rozhodne ho nemožno obviniť, že patrí k nápadným osobám alebo k ľuďom s hrošou kožou. Zajac nemá rád výtržnosti. Osobitá črta, ktorá z neho robí perfektného sprostredkovateľa, je jeho nevyspytateľnosť, ťažko presne odhadnete, čo si vlastne myslí.

Zajac sa zväčša správa dokonale. Zriedka používa ostré slová a nikdy nepresadzuje svoj zámer neslušne, vulgárne. Vlastne to ani nepotrebuje, má vlastné metódy. Môže sa schovať pod pláštik zdvorilosti a tak podkopať protivníkov. Proti jeho odporúčaniam zvyčajne niet výhrad, lebo sú prinajmenej veľmi dobré. Ak má niečo za ľubom, bude vás hostiť a zabávať v najdrahších reštauráciách, stačí pohnúť malíčkom, a vyhovie vašim želaniam. A keď ste sa už dosýta najedli a bafkáte si z drahej cigary, položí pred vás zmluvu na podpis. Kým sa spamätáte, môže vás takmer stiahnuť z kože. Robí to tak šikovne, že ani nepocítite bolesť. Stačí zopár ťahov perom, a je po všetkom. Máte moje sympatie, priateľu. Ste iba ďalšou obeťou neporovnateľného Zajaca. Teraz už chápete, prečo v kreslených seriáloch zajko Bojko nakoniec vždy dostane svoju mrkvičku?

Zajac sa zavše môže zdať trochu pomalý a priveľmi uvážlivý, ale je to iba dôsledok jeho vrodeného zmyslu pre opatrnosť a diskrétnosť. Môžete si byť istí, že kým niečo podpíše, prečíta tlačivo do poslednej litery. Keďže intuitívne vie odhadnúť ľudí a situácie, má byť prečo namyslený - a mimochodom, aj je.

Ostýchavá slečna Zajačica je veľmi chápavá a zhovievavá k svojim priateľkám, ohromne sa s ňou pracuje, nakupuje či zhovára. Je príjemná, milá, vtipná, v jej spoločnosti si dobre oddýchnete. Má kopu energie na veci, ktoré rada robí, neúnavne vie zháňať po obchodoch alebo zorganizovať priateľke svadbu do posledného detailu. No keď pocíti, že už má všetkého dosť, nech vás neprekvapí, že z ničoho nič preruší svoju činnosť, vyloží si pekne nohy na stôl a dá si pohov. To je jej filozofická črta. Vie, ako si udržať pokoj a vyrovnanosť uprostred ustavičného horúčkovitého zhonu. Treba vedieť, kedy si človek potrebuje dobiť batérie, a nik nevie odhadnúť tú pravú chvíľu lepšie ako Zajac. Kým sa každý šialene štve, aby to niekam dotiahol, Zajac vie, že svet mu dozajtra neujde. Tak načo sa náhliť? Prečo si na chvíľu nesadnete? Asi vám ponúkne šálku čaju alebo kávy a pomôže zabudnúť na bláznivý kolotoč života. V každej situácii sa môžete spoľahnúť, že Zajac si zachová jasnú hlavu. Všimne si štátnu poznávaciu značku auta, čo ušlo z miesta nehody, a bude si pamätať, že šofér mal béžové nohavice alebo botasky. A kým na policajnej stanici zapisujete výpoveď, nevzrušene si spomenie na všetky detaily alebo vám pomôže zodpovedať všetky otravné otázky. Zajac naozaj vie, ako treba žiť. Ba čo viac, on i ona sú aj ochotní nechať každého žiť. Zajac nikdy nepokazí pohodu ani na vás nestriehne mravokárnym okom, vie, kedy je nevhodné kritizovať. Nerád privádza niekoho verejne do rozpakov. Vyzná sa v umení, ako si zachovať tvár, svoju i vašu, a keď existuje spôsob, ako ušetriť vaše city, určite ho nájde. Ale nemýľte sa - v duchu si zaznamenáva vaše omyly aj úspechy. No ak nejde o vážne alebo životne dôležité veci, dobromyseľne sa nad ne povznesie. Pre túto vlastnosť je obľúbený a populárny. Výhodou tohto postoja je, že si nenarobí nepriateľov a zriedka sa dostane do ťažkostí. Ľudia naňho reagujú rovnako veľkoryso a nerobia mu prekážky. Nikto (okrem Kozy) si vás nevypočuje s takým pochopením ako Zajac. Vie vynikajúco upokojiť a súcitne počúvať, ale prijíma iba úlohu pasívneho poradcu. Je predoyšetkým intelektuálom, realistom a pacifistom. Neočakávajte, že za vás v plnej zbroji verejne potiahne do boja. Žiadať to od neho by bolo priveľa. Zmierte sa s tým, že Zajac sa nikdy neodhodlá prejsť s vami Krížovú cestu, nech ste akíkoľvek dôverní a verní priatelia. Požičia vám peniaze na advokáta alebo zloží za vás kauciu, ak na ňu má, ale to je všetko. A keď začnete príliš otravovať, rátajte s tým, že rýchlo, ale so šarmom odíde z vášho života.

Pôvabná a kultivovaná slečna tohto znamenia dá skôr prednosť manželstvu so staromódnym milionárom, ako by sa vydala za pekného, ale chudobného nápadníka. Boháč jej môže zabezpečiť výhody a prepych, ktoré si vyžaduje ako samozrejmosť. Jej manžel musí byť dosť mocný, aby ju vedel ochrániť a zabezpečiť jej život na úrovni, i dosť chápavý, aby sa zdvorilo stiahol, keď na ňu príde depresia a želá si byť nerušená.

Zajac, ak má na výber, vždy sa rozhodne pre pohodlný a dobrý život. Oblieka sa do pohodlných voľných odevov výborného strihu a materiálov. Vlnené pulóvre, blúzky z čistého hodvábu a prírodnej bavlny, tvíd. Cez plecia nonšalantne prehodená norka alebo činčila môže byť takisto poznávacím znamením elegantnej bohatej Zajačice. Hrubé, geometrické alebo nápadné vzory urážajú jej zmysel pre súlad a vyváženosť.

Zajac býva príjemný k priateľom a spolupracovníkom, no od vlastnej rodiny akoby si trocha udržiaval odstup, alebo ho jednoducho len otravuje jednotvárna domáca rutina a povinnosti. Nemá rád priveľmi dôverné spojenectvá, odmieta zásahy do svojho súkromia a bez ľútosti sa zbaví dotieravých priateľov, ktorí ho využívajú. Pri riešení sporných otázok vie byť byrokratický a neústupčivý. A pretože nenávidí záväzné dohody a prílišnú spoluzodpovednosť, môže sa vyvinúť na majstra v presúvaní povinností na plecia iných. Pán Zajac je mimoriadne zdvorilý. Správa sa pôvabne, šarmantne, džentlmensky, hoci sa nedá poprieť, že kým na vás spieva chválospevy, vypije vám všetko najlepšie víno. Áno, Zajac gravituje k spoločenskej smotánke a panskej pohode. Ale kto vie, možno že spoločenskú smotánku vymysleli sebaistí a milí Zajaci. Ak sa u Zajaca prejavia najlepšie vlastnosti, svojou prívetivosťou a inteligenciou si získava obdivovateľov, vyhľadávajú ho,lebo vie citlivo poradiť. Zajac s najhoršími vlastnosťami má priveľa fantázie, je precitlivený alebo chladný a ľahostajný. Vyhýba sa styku s ľudským utrpením a biedou, akoby to bola nejaká nebezpečná chytľavá choroba. Zajac sa nedá len tak ľahko zaskočiť. Niekedy sa pre záľubu v tajnostiach a súkromí môže prejavovať veľmi represívne. Ak sa cíti ohrozený, jeho rafinovaná zádumčivosť či potláčané nepriateľstvo niekedy ustúpi rozvratníckej taktike. Popri všetkých pozitívnych vlastnostiach človek narodený v tomto znamení si vždy cení nadovšetko sám seba. Ak ho priveľmi pritlačíte k múru, zbaví sa všetkého a každého, kto sa opováži rušiť jeho pokojnú existenciu. Je známe, že mení názory a má schopnosť šikovne hrať pre istotu na obe strany. Pre slabšie typy tohto znameriia môže sa bezpečie stať utkvelou predstavou. Zajaca len zriedka nájdete v povolaniach s vysokým rizikom. Jeho láska k pohodliu vedno s nechuťou ku konfliktom môže vyvolávať dojem, že Zajac je slabý, oportunistický a uzavretý. Na rozdiel od Draka, Psa, Tigra alebo Kohúta, ktorí kedytedy s potešením vychutnávajú hádky, ba dokonca ich vyvolávajú, Zajac nemá záľubu v bitkách. Nenarodil sa preto, aby sa stal bojovníkom. Omnoho schopnejšie pracuje v zákulisí. Nerobte si starosti o Zajacov blahobyt. Je činorodý a bystrý, vyzbrojený zdravým rozumom, vie, ako sa vyhnúť pohromám. Na rozdiel od iných znamení, ktoré sa pechoria za vysokými ideálmi, Zajacovým hlavným životným cieľom je jednoducho sebazáchova. Človek narodený v tomto roku urobí všetko, čo je v jeho silách, aby nastolil harmóniu, a keď sa mu to nedarí, odíde zo scény. Zajac je dobrým, zábavným spoločníkom i výkonným umelcom a výnimočným hostiteľom. Príjemný a plný porozumenia o každom utrúsi dobré slovo. Ale nedajte sa tým pomýliť. Vie viac, ako je ochotný prezradiť, a ľahko ho spoznáte podľa toho, ako dobre zaobchádza s ľuďmi. Bude vám najlepším priateľom, kým si dáte pozor a nebudete od neho žiadať priveľa.

Dobre vychovaný Zajac sa najlepšie znáša s tými, čo sa narodili v roku Kozy. Majú rovnako dobrý vkus a milujú materiálne zabezpečenie. Rovnako dobré vzťahy má i so Psom alebo s čestným, nenápadným Prasaťom. Potkan, Drak, Opica, Byvol, Had a iný Zajac sú mu v poradí ďalšími dobrými partnermi. Nie je však schopný znášať márnomyseľnosť a kritickosť Kohúta, nepôsobia naňho dramatické maniére Tigra a necení si ani cholerické a obchodnícke založenie Koňa. Zajac jednoducho preskakuje prekážky, čo sa mu dostanú do cesty, a z každej pohromy sa pozoruhodne pružne spamätá. Čo ako kruto ho odhodíte, vždy dopadne na nohy. Hoci nie je úzko spätý so svojou rodinou, vynaloží všetko úsilie, aby jej vo všetkom zabezpečil len to najlepšie. Jeho nežný, na pohľad zraniteľný zjav chráni brnenie obozret- nosti a inteligencie. Zajac sa v živote za každú cenu vyhýba tomu, aby ho zatiahli do konfliktov, pokiaľ sa ho, pravdaže, nedotýkajú priamo, a vtedy podnikne primerané kroky, aby chránil vlastné záujmy. Zajac neveľmi podlieha vnútorným bojom medzi silami dobra a zla. Verí vo vlastnú schopnosť prežiť, spolieha sa na vlastný úsudok a je zmierený sám so sebou. Zo všetkých znamení práve on je najschopnejší nájsť šťastie a spokojnosť.  

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/psychologia/9792-zajac-cinsky-horoskop/