Zóny pre každého študenta

Kôň čínsky horoskop

Kôň
Vraví sa, že ten, kto sa narodí v tomto roku, býva veselý, inteligentný a obľúbený. Vyniká skôr sexappealom než krásou. Je zemitý a príťažlivý, láskavý, veľmi bystrý a zhovorčivý. Nestála povaha ho niekedy môže podnietiť k prchkým, Neuváženým a tvrdohlavým prejavom. Nevypočítateľný Kôň sa ľahko zaľúbi a práve tak rýchlo aj odľúbi.

Je takmer pravidlom, že Kôň veľmi skoro opúšťa domov. A keď nie, jeho nezávislý duch ho pobáda, aby už v mladom veku začal pracovať alebo sa rozhodol pre nejaké povolanie. Srdcom je dobrodruh, a pritom je známy tým, že má rozum Koňa a vie narábať s peniazmi. Kôň je sebestačný, živý, energický, impulzívny až pojašený, rád sa nápadne oblieka, potrpí si na jasné farby a výrazné vzory, takže niekedy býva až nevkusne vyfintený.

Kôň miluje cvičenia, duševné i telesné. Spoznáte ho podľa prudkých, ale pôvabných pohybov, oduševnených reakcií a náhlivej reči. Reaguje rýchlo a vie sa rozhodnúť okamžite. Myseľ mu pracuje mimoriadnym tempom, a keď mu aj chýba stálosť a vytrvalosť, nepredpojatosť a pružnosť mu to rozhodne vynahradí. V podstate je to nespokojník. Muža narodeného v tomto znamení často nazývajú playboy (a ženy mávajú podobné vlastnosti i postoj). Miluje fanfáry a túži byť v strede udalostí. Rozhodne miluje špás a zábavu, rád rozdáva komplimenty a rád ich prijíma. Rovnako sa vyzná v práci ale i v láske. Pohotový a chápavý Kôň vnímavo posudzuje situáciu a dokáže rovnako manipulovať s ľuďmi aj s udalosťami. Jeho negatívne stránky sú vznietlivosť a tvrdohlavosť. Má výbušnú povahu, ale vzápätí zabúda na svoje výbuchy. Iným sa vôbec nezdajú zábavné a tak skoro sa z nich nespamätajú. Pre túto vlastnosť stráca Kôň rešpekt a dôveru okolia. Je náchylný vyvíjať nátlak na ľudí a prejavovať nespokojnosť, keď nekonajú tak rýchlo a schopne ako on. Vyžaduje veľa, ale sám je ochotný iba na malé ústupky, najmä ak ide o jeho nadovšetko milovanú slobodu. Pri presadzovaní svojich nálad a vrtochov býva, detinský a malicherný.

Často je zábudlivý, duchom neprítomný, náchylný k prenáhleným záverom. Kôň by chcel, aby mu každý robil všetko po vôli. Je od prírody sústredený sám na seba, preto má rád, keď ho rodina i ľudia z bližšieho okolia obskakujú. S pozoruhodnou presvedčovacou silou sa snaží preorientovať zmýšľanie ľudí na vlastný spôsob myslenia. Tento priekopník, lúskajúc prstami a zrážajúc päty v pozore, vás môže nahovoriť na čokoľvek, keď raz začne naplno vyžarovať svoj šarm. Sám sa tvári ako superosobnosť. Aby ste naozaj dokázali pochopiť Koňa, musíte vedieť jedno - pevne verí vo svoj slogan: "Život, sloboda a honba za šťastím!" (Zväčša za vlastným, pochopiteľné!). Ak sa náhodou aj vy držíte tohto hesla, prosím, nech sa páči, nebude vám stáť v ceste. Nie je vlastnícky, podozrievavý ani žiarlivý. Stáva sa agresívnym len vtedy, keď sa mu nepodarí niečo presadiť, hoci už vyskúšal všetky metódy.

Zriedka sa prejavuje sebecky vo vzťahu k peniazom alebo materiálnym veciam. Presnejšie by sa dalo povedať, že je egoista, pokiaľ ide o jeho čas, sympatie, starosti o iných, o jeho ochotu prispôsobiť sa požiadavkám kolektívu. Nechce byť zámerne bezohľadný ani priečny. Jednoducho len nemá dosť trpezlivosti vyčkávať, kým ho dohonia obyčajní smrteľníci a prispôsobia sa mu či už rýchlosťou v myslení, alebo horúčkovitou fyzickou aktivitou. To je dôvod, prečo býva vynikajúcim organizátorom alebo umelcom, ale mizerným učiteľom. Vrtkavosť Koňa pramení z jeho protichodných nálad. Sám vycíti nuansy, ktoré si iní ani nevšimnú, a prispôsobuje sa im. Inými slovami, riadi sa pocitmi. Nežiadajte od neho, aby vám odôvodnil svoje tušenia alebo záhadné dedukcie. Nedokáže to. Má ohromujúcu schopnosť improvizovať v priebehu hry. Často hrá simultánne niekoľko partií a je viac ako schopný hru ovládať. Ak sa raz náhle rozhodne, potom už bez váhania sleduje určený kurz. Raz ho vidíte, ako podniká sto vecí odrazu, raz ako nehybne leží od úplného vyčerpania. Kôň sa najťažšie zo všetkých znamení vie uvoľniť a neraz trpí nespavosťou. Kôň nemá presný časový rozvrh. Je neschopný dodržiavať termíny, ktoré neurčil sám, a vôbec neuznáva zaužívaný systém práce. Keď ho zaujme nejaká myšlienka, pracuje vo dne v noci bez jedla a spánku. A keď sa v práci nič zaujímavé nedeje, možno si vyberie dovolenku a ide hrať hokej. Potrebuje podnety, aby sa prejavilo jeho nadanie.

Vie rozvinúť veľké propagačné programy, navrhnúť dynamické nové prístupy, vyriešiť komplikované problémy. Ak u vás pracuje nejaký Kôň, dožičte mu zmeny a naplno povoľte uzdu, posielajte ho vybaviť nemožné. Ak mu dáte voľnú ruku, prejavia sa jeho mnohé cenné klady. Len ho preboha vždy naplno zamestnajte! Trpí tým jeho výkonnosť, keď má nenáročnú prácu. Ak sa zhovárate s Koňom, snažte sa prispôsobiť jeho tempu. Prejdite rovno k veci, inak stratíte aj to krehučké puto, ktorým ste azda zaujali jeho pozornosť. Či už znie vaša odpoveď áno, alebo nie, vyslovte ju priamo, bez okolkov. Kôň si bez ťažkostí pozmení plány, keď narazí na nesúhlas, alebo si vymyslí niečo iné. Ak ho budete ťahať za nos, iba v ňom prebudíte to najhoršie. Pre otvorenosť sa nikdy neurazí, a keď vaša nezdvorilosť značí len to, že ho nechcete okrádať o čas, ocení si ju. Bolo by nefér žiadať od Koňa, aby sa nadmieru ovládal a vôbec neprejavil, čo cíti. On sa musí prejaviť. Keď je nútený zatajiť svoje city, môže to uňho viesť k otvorenej vzbure, alebo ak je to mlčanlivý typ, jednoducho vám ujde. Napätie a metódy zvieracej kazajky ho ubíjajú. Kôň býva prelietavá duša. Ak nemôže byť s milovanou osobou, prečo by nemiloval tú, ktorá je poruke? Jeho flirtovanie však nie je veľmi nebezpečné, dlhé spletité záväzky ho nelákajú. Vie, na ktorej strane je chlieb namastený. Nedá sa lapiť do jednostrannej dohody, iba ak ju náhodou navrhol on. Má množstvo priateľov a každý deň získava nových. Ale naučí sa nikdy na žiadneho priveľmi nespoliehať. Kôň môže vcválať do vašej jednotvárnej existencie ako jasný letný deň a nenápadne zmiznúť vo chvíli, keď ho pustíte z očí. A keď sa už celkom vzdáte nádeje, že ho ešte niekedy uvidíte, môže sa tanečným krokom vrátiť a pokračovať tam, kde prestal, akoby sa nič nebolo stalo. Človek naredený v znamení Koňa rýchlo vzplanie a nabehne na najvyššiu rýchlosť, no podobne rýchlo aj stráca záujem. Dlhé nahováranie je mu tiež proti mysli. Určite vám ani nevyrazí dvere, ako by to urobil Drak. Nechá navštívenku a príde inokedy, keď ste ochotnejší. A keď zadujú iné vetry, Kôň zmení smer. Hoci sa Kôň nevyznačuje veľkou stálosťou, nikdy si nemôžete byť istí, kedy začne znova vyjednávať o dávno zabudnutom návrhu. Jeho myseľ je ako skladačka, ak nájde nejaký kúsok, ktorý sa hodí na určité miesto skladačky, použije ho. Podobne ako jeho najlepší priateľ Tiger, sa v mladosti divo vybúri. Pripomínať mu jeho chyby a omyly je celkom zbytočné. Ak niečo naozaj neznáša, tak sú to práve úvahy o minulých omyloch. S veselým, i keď núteným mea culpa to zo seba strasie a založí medzi svoje skúsenosti. Nemôžete očakávať, že všetky budú len kladné! Sľúbi, že najbližšie si dá väčší pozor.

Žena narodená v tomto znamení je nabitá energiou, sarkastická a papuľnatá, bezočivá, pohotová a inteligentná. Môže byť zlomyselnou klebetnicou, tenisovou šampiónkou alebo automobilovou pretekárkou.

Vie si robiť manikúru, písať list, sledovať televíziu, telefonovať a dohliadať na deti, a to všetko naraz. Jej predstavy o oddychu môžu byť pre vás namáhavé. Hravo využíva svoju energiu na veci, čo sa nám ostatným javia ako ťažká drina. Spomenul niekto výstup na Mt. Everest? Dajte jej dve minúty, kým si zabalí veci, a pripojí sa k expedícii. Potrpí si na to, aby bolo všetko vybavené. Najradšej by bola na desiatich miestach zároveň. Niekedy by ste odprisahali, že súťaží sama so sebou. Nw. iný nedokáže tak rýchlo toľko urobiť. Dievčatá tohto znamenia pôsobia jemne ako páperie a voňajú, sviežo ako levanduľa, ale pod nežným povrchom sa skrýva rozum i ostrý ako britva, primeraný ich čulej telesnej schránke. Môžu byť typom krotkej kobylky alebo nepokojného čistokrvného žriebäťa, čo vzdorne potriasa hrivou, keď ho chcete skrotiť, no či je taká, či onaká, nikdy nestráca svoj talent na kritické hodnotenie. Domov je pre ňu praktická, pohodlná a vhodná základňa, kde môže znovu natankovať a zhodnotiť situáciu. Ale nenájdete ju parkovať stále na jednom a tom istom mieste. Dievča z tohto znamenia obľubuje sviežosť, zeleň, prírodné panorámy a zvuky. Burácanie oceánu, šum lístia, čaro lesov, vznešenosť hôr sa prihovárajú jej zmyslu pre dobrodružstvo. Ak sa poberie preč, to nie preto, že by bola neverná alebo nespoľahlivá. Má to proste v povahe, musí reagovať na vzrušujúce podnety. Ak ju máte radi a chcete si ju udržať, nezatvárajte ju do ohrady.

Kone oboch pohlaví zhromažďujú bohatstvá, ale na istoty si nepotrpia. A pretože im na nich až tak nezáleží, ani im veľmi nechýbajú. Sú náchylní zveličovať, prispôsobovať si pravdu, ľubovoľne pridávať malé neškodné lži, čo v ich očiach nie sú nedostatky, iba prejav tvorivej fantázie. Neboja sa prevziať vedenie a od vyčerpania stratia dych, skôr ako sa stihnú pristaviť a vypočuť si dobrú radu. Za starých čias sa nepekne hľadelo na ženy príliš sebavedomé a bojujúce za rovnoprávnosť, robia vraj len ťažkosti a rodičia im ťažko nájdu manžela. Vtedy sa pokladalo za hotové nešťastie mať dcéru narodenú v tomto roku. Podľa legendy ohnivý Kôň zhltne všetko, čo sa mu dostane do cesty, a na každom kroku spôsobuje len nešťastie. Nejedna žena z roku ohnivého Koňa vraj zničila dobrého muža jednoducho len svojou neskrotne vášnivou povahou.

Muža narodeného v tomto roku nepokladajú až za takého zlého, môže byť dokonca šťastný, lebo sa odlišuje od iných, a preto mu pripisujú slávne i zlovestné skutky. Kôň, podobne ako Drak a Tiger, sa ráta za silné mužské znamenie. Pravdaže, zo slávy a bohatstva ohnivého Koňa, podobne ako Koní iných živlov, má blízka rodina zriedka úžitok, pretože zvyčajne skoro odchádzajú z domu. Živý a vľúdny Kôň vraj veľmi ľahko podlieha nástrahám lásky. Ak sa bláznivo zaľúbi, neraz príde o všetko. Koňa teda už jeho povaha predurčuje prežiť veľa ľúbostných vzťahov, ktoré sa skončia nešťastne, ba i niekoľko manželstiev a rozvodov. Kôň narodený v lete máva lepší život ako zimný Kôň. Jeho najlepším životným obdobím býva stredný vek, keď je už dosť zrelý na to, aby sa s frflaním zmieril so strmeňmi zodpovednosti.

Pre Koňa sú najlepšími partnermi Tiger, Pes a Koza. V poradí ďalší sú Drak, Had, Opica, Zajac, Prasa, Kohút alebo iný Kôň. Nepociťuje sympatie k Potkanovi, ktorému sa zasa nepozdáva jeho nestálosť. K otvorenému konfliktu môže dôjsť medzi Koňom a prísnym Byvolom. Byvol sa bude dožadovať zásadovosti a Kôň na to nemôže, ani nechce pristať.
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/psychologia/9795-kon-cinsky-horoskop/