Kysnuté koláče (makovník, orechovník, beliš, ...)
Typ práce: Ostatné
Jazyk:
Počet zobrazení: 866
Uložení: 48
Kysnuté koláče (makovník, orechovník, beliš, ...)
1 kg polohrubej múky
50 g práškového cukru
1 vajíčko
0,5 l mlieka
2 PL oleja
štipku soli
Plnka:
250 g mletého maku ( orechov)
200 g cukru
1 bal. vanilkového cukru
1,5 dl mlieka
50 g hrozienok
Kvások: 2 dl vlažného mlieka
10 g kryštálového cukru 40 g droždia
Z vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť. Zmiešame s ostatnými prísadami, cesto dobre vypracujeme, až kým sa neoddeľuje od misky. Prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto aspoň na 30 minút, aby dokyslo. Potom cesto rozdelíme na dve časti. Každú časť rozvaľkáme, natrieme rovnomerne makovou a orechovou plnkou a skrútime. Tú si pripravíme tak, že zomletý mak alebo orechy zmiešame s cukrom, zalejeme vriacim mliekom a necháme spariť. Môžeme pridať hrozienka, prípadne citrónovú kôru. Závin opatrne položíme na vymastený plech, potrieme vajíčkom, popicháme vidličkou, aby pri pečení nepopraskal a pečieme vo vyhriatej peci alebo rúre asi pol hodiny pri teplote 180 °C. Neskôr môžeme teplotu znížiť na 150°C. Po upečení posypeme kysnutý závin práškovým cukrom.
Niekedy môžeme použiť namiesto maku a orechov aj tvarohovú, jablkovú alebo kapustovú plnku, prípadne slivkový lekvár na beliše a tačky. Vtedy nemusíme skrútiť na závin, ale necháme iba jednu vrstvu cesta a druhou prikryjeme plnku. Typické pre náš región boli hrebene s orechovou plnkou. Boli to malé zahnuté rožky. Pred pečením sa cesto na okrajoch zarezalo, takže po upečení vyzerali tieto rožky naozaj ako hrebene.
Na sviatky ako sú Vianoce a Veľká noc sa tradične piekol suchý kysnutý koláč - dnešná vianočka. To bolo upiecť najjednoduchšie, pretože sa vykysnuté cesto rozdelilo na tri časti, zaplietol sa z nich vrkoč, položil na vymastený plech a nechal sa na teplom mieste, aby vykysol doplna. Potom sa natrel vajíčkom a asi hodinu sa pomaličky piekol v mierne vyhriatej peci (rúre). Po upečení sa všetky kysnuté koláče natierali cukrovou vodou, aby sa pekne leskli a nestvrdli.
Podobné práce | Typ práce | Rozsah | |
---|---|---|---|
Beliš hneceny (jablkový koláč) | Ostatné | 159 slov |