Ovocný sirup (malinový, černicový, ríbezľový)

Pomôcky » Recepty

Autor: mamicka
Typ práce: Ostatné
Dátum: 09.01.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 176 slov
Počet zobrazení: 727
Tlačení: 39
Uložení: 41

Ovocný sirup (malinový, černicový, ríbezľový)

2 – 3 l ovocia, ( 1 l šťavy) 1 kg kryštálového cukru 

Maliny, černice alebo ríbezle podrvíme, dáme do veľkej sklenenej fľaše, môžeme dať trochu cukru, premiešame, zakryjeme a necháme asi 5 dní kvasiť na slnečnom mieste. Potom zmes prepasírujeme, precedíme a šťavu vylejeme do väčšieho hrnca. Na 1 l šťavy pridáme asi 1 kg cukru.

Ak je šťava dosť sladká, môžeme dať aj menej. Občas premiešame a necháme postať niekoľko hodín. Potom uvedieme zmes do varu, na miernom ohni povaríme 5-10 minút. Pri varení odstraňujeme penu. Sirup nalejeme do suchých fliaš, uzatvoríme a sterilizujeme nasucho (prikryjeme hrubšou dekou). Po vychladnutí skladujeme na suchom a tmavom mieste.

V každej záhrade sa občas urodilo aj veľmi veľa jabĺk. Najčastejšie sa zlisovali na jablčnú šťavu, z ktorej sa potom robil mušt alebo víno. Menšie jabĺčka sa nakrájali na tenké plátky, kolieska, ktoré sa sušili a v zime z nich boli veľmi dobré a chutné sušienky. Buď sa jedli samostatne, alebo sa z nich varil čaj. Neskôr sa z jabĺk pripravovala detská výživa.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Popročské jedlá starých materí



Odporúčame

Pomôcky » Recepty

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu