Ovocný sirup (malinový, černicový, ríbezľový)
Typ práce: Ostatné
Jazyk:
Počet zobrazení: 1 477
Uložení: 52
Ovocný sirup (malinový, černicový, ríbezľový)
2 – 3 l ovocia, ( 1 l šťavy) 1 kg kryštálového cukru
Maliny, černice alebo ríbezle podrvíme, dáme do veľkej sklenenej fľaše, môžeme dať trochu cukru, premiešame, zakryjeme a necháme asi 5 dní kvasiť na slnečnom mieste. Potom zmes prepasírujeme, precedíme a šťavu vylejeme do väčšieho hrnca. Na 1 l šťavy pridáme asi 1 kg cukru.
Ak je šťava dosť sladká, môžeme dať aj menej. Občas premiešame a necháme postať niekoľko hodín. Potom uvedieme zmes do varu, na miernom ohni povaríme 5-10 minút. Pri varení odstraňujeme penu. Sirup nalejeme do suchých fliaš, uzatvoríme a sterilizujeme nasucho (prikryjeme hrubšou dekou). Po vychladnutí skladujeme na suchom a tmavom mieste.
V každej záhrade sa občas urodilo aj veľmi veľa jabĺk. Najčastejšie sa zlisovali na jablčnú šťavu, z ktorej sa potom robil mušt alebo víno. Menšie jabĺčka sa nakrájali na tenké plátky, kolieska, ktoré sa sušili a v zime z nich boli veľmi dobré a chutné sušienky. Buď sa jedli samostatne, alebo sa z nich varil čaj. Neskôr sa z jabĺk pripravovala detská výživa.
Podobné práce | Typ práce | Rozsah | |
---|---|---|---|
Bazový sirup | Ostatné | 94 slov | |
Sirup zo smrekových výhonkov | Ostatné | 93 slov | |
Žihľavový sirup | Ostatné | 66 slov |