Zóny pre každého študenta

O šikovnom Pištovi

O šikovnom Pištovi (Rozprávka)
Bolo kedysi slávne kráľovstvo. Kráľ vládol, kráľovná sedela pri ňom na tróne a zdalo sa, že je všetko v poriadku. Ale nebolo, nebolo, pretože mesto bolo obtiahnuté čiernymi látkami a na prvý pohľad bolo jasné, že niečo nie je v poriadku. V poriadku to nebolo s princeznou, samozrejme, pretože princezné v každom kráľovstve musia robiť niečo, aby s tým boli starosti. Tak aj táto princezná, menom Transparenta. Nebola to dievka škaredá, to nie, ale mala jednu nevyliečiteľnú nemoc: všetkému sa smiala a nech robili, čo chceli, nikto ju nemohol rozplakať.

- O, ja nešťastný! - bedákal kráľ od rána do rána. - O čo lepšie bolo môjmu kráľovskému kolegovi, keď mal doma smutnú princeznú! Ľahko je rozosmiať smutného, ale ktože rozplače veselého?

Zdalo sa dokonca, že sa pre tú chichotavú chorobu princezná ani nevydá. Pretože prišiel princ, pýtal si princeznú za manželku a ona mu vraví:

- Hihihi, môžem sa za teba vydať, hihihi, strašne sa mi pacis, nininm.

Naľakal sa princ tej rozchichotanej stvory, vraj: akáže by to bola tichá domácnosť s takouto estrádnou ženou! Zľakol sa aj druhý, tretí... a ušli kadeľahšie.

Len princezná sa po kráľovstve špacíruje a ako sa smeje, tak sa smeje, až to už všetkým lezie na nervovú zostavu. A keď istého dňa prišla na tú ríšu povodeň a súčasne zemetrasenie a princezná kade chodila, tade výskala: - To je katastrofa... hihihi... to je nešťastie, ó... hihihííí... - kráľ to už nevydržal.

- Dajte na domy čierne látky,- povedal, - vypíšte verejnú súťaž: Kto rozplače princeznú, nemusí sa s ňou oženiť, ale dostane polovicu kráľovstva a čo bude chcieť, pretože toto sa už nedá počúvať!

Nuž a začali sa hlásiť rôzni princovia aj neprincovia a skúšali: jeden nedal princeznej celý týždeň jesť. Druhý jej rozvŕtal najzdravší zúbok. Tretí jej zakázal pozerať v televízii detektívku... a princezná slzu nevyroní, len piští: - Hihihííí, to je na zbláznenie, hehehehe, ja to už nevydržím... hihihi!

Len tu jedného dňa, keď sa už zdalo, že nič nepomôže, zastal pred kráľovským trónom sympatický mládenec:

- Volám sa Štefan, - povedal. - A pretože pochádzam z podunajských nížin, volajú ma Pišta. Daj navariť bravčového gulášu, ó, najjasnejší kráľ, a ja princeznú rozplačem...

Kráľ pokrútil nedôverčivo hlavou nad tým čudným liekom, ale dal navariť gulášu a vo velikánskom zlatom kotle ho postavili pred princeznú. Vtedy vytiahol Pišta vrecúško a odsypal z neho do kráľovského gulášu za hrsť červeného prášku.

- Jedz, krásavica, - povedal rozchichotanej Transparente. A tá si s veľkou chuťou nabrala za lyžicu, prehltla, a...

- Bééé, búúú, uááá... - plače princezná, slzy sa jej z očí valia, ba aj pod noštekom sa jej robí odmäk... A šťastný kráľ sníma z hlavy korunu a vlastnoručne ju zakladá na hlavu Pištu osloboditeľa. Celé kráľovstvo jasá, šťastná princezná sedí nad gulášom a plače a plače, a keď prestáva, zase zje za lyžicu toho zázračného lieku a pustí sa do nádherného fňukotu sprevádzaného hektolitrami slz.

Pišta sedí na tráve, hlavu má načisto okorunovanú, a sám seba potichu takto pochvaľuje:

- Ej, haj, ťuhaj, liečivý je guláš kráľovský, ale ešte liečivejšia pravá maďarská štipľavá paprika!
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/rozpravky/10272-o-sikovnom-pistovi/