Zóny pre každého študenta

O dvojhlavej dračici

O dvojhlavej dračici (Rozprávka)
En ten týnus drakulínus,

mínus bínus kočinčínus

fajnus krémus plnkolínus

kozmetikus medecínus,

fámus dámus Osmijánus

rozprávok je osem,

a ty druhá poď sem!



Toto sa stalo v krajine, kde boli len dve svetové strany. Teda jednou sa vychádzalo, druhou zapadalo a tretej cesty nebolo. Preto je viac ako prirodzené, že aj miestny šarkan mal -na rozdiel od svojich zahraničných kolegov - iba dve hlavy. Je to trocha málo, ale utešoval sa tým, že niekde na svete je možno krajina, v ktorej žijú jednohlaví draci, teda ešte väčší bedári ako on, dvojhlavý drak Párumpár.

Manželka, dračica Bibinella, bola mu podobná, tiež len taká dvojhlavá dupľovka. Žili teda celkom spokojne, iba tu jedného dňa ponad horu a ponad ich dračiu dieru preletel - aeroplán. Hľadí drak aj dračica - čože to stvárajú poveternostné podmienky? Veď na les aj na dieru domovskú sa sype belostný sniežik! A navyše z akéhosi čudného vrčiaceho oblaku! Drak s dračicou z papuliek na ten sniežik plamene šľahnú, aby sa roztopil. A koná sa ďalší zázrak: sneh sa netopí, ale horí horúcim a čmudiacim plameňom.

Keď dohorí, čierne lístky po ňom zostanú. Odrazu zbadajú drakovci obďaleč ešte jeden nezhorený snehový páper. Opatrne sa k nemu priblížia, nevídane veľký sa im zdá. Oňuchajú ho, potom obliznú, nakoniec vbehne Bibinella do diery, vezme okuliare, založí si ich, že ten páper poriadne poprezerá, a vtedy...

Vtedy vidí, že páper nie je páper, ale papier a na ňom písmenká, z písmeniek slová a zo slov poskladané takéto vety: „Madame! Chcete byť znova mladá, až neplnoletá? Používajte náš regeneračný krém - Superbaby. Lebo aj predškolské dieťa vie, že:

Každá dáma túži, aby mala doma Superbaby."

Bibinella dočítala, zafŕkala:

- Párumpár, ty nie si drak, ale dvojhlavé teľa na Oravskom zámku! Veď toto je predsa recept na omladzovanie bytostí! Už aj sa ber do sveta a nevrátiš sa skôr, kým nenájdeš ten mladostiplný krémeš - Superbaby!

Zaplakal biedny Párumpár, pretože sa mu vôbec nechcelo po svete chodiť. Ale ani šarkan sa neodváži neposlúchnuť manželku.

Nuž išiel. Po niekoľkých dňoch zastal pred bránami kráľovského mesta.

- Dobrý deň, pán zbrojnoš! - pozdravil sa strážcovi poriadku. - Otvorte bránu, potrebujem si niečo vybaviť vo vašom spotrebiteľskom priemysle.

Prekvapený zbrojnoš pozrel na draka:

- Ale, milý Párumpár, - vraví mu. - Vieš predsa lepšie ako kto iný, že už desať rokov niet v našom kráľovstve nijakej princeznej ani panny. Všetky sú drakmi zjedené, alebo za princov aj neprincov povydávané!

- Čože ma po vašom ženskom hnutí, - zavzdychal smutný drak. - Moja vlastná dračica ma vyslala, aby som jej kúpil akýsi generačný krémeš, lebo jej už ani živá voda nestačí.

- Chudák si, Párumpárik, - poľutoval zbrojnoš draka. -Otvorím ti bránu, choď, kúp jej ten generátor, keď sa na staré kolená pobláznila.

Otvoril zbrojnoš kráľovskú bránu, Párumpára do mesta vpustil. Blúdi biedny šarkan po obchodoch, všade si generačný krémeš alebo omladzovací generátor pýta, a všade:

- Čo? Také niečo u nás nemáme. To sme ešte ani nepočuli...!

Po dlhom blúdení odrazu blysne v dračej hlave - hop! Veď má predsa vo vrecku ten z neba spadnutý lístok! Opatrne ho vytiahne, prvú chodkyňu pristaví, zdvorilo ju poprosí, či by mu neukázala, kde dostať to, čo je na lístku napísané.

Chodkyňa pozrie, prečíta, blažene sa usmeje:

- Ó, Superbaby, samozrejme! Naše mesto má predsa najväčšiu svetovú výrobu! Tamto, hľa, v tej fabrike!

Poďakoval sa Párumpár, do krémovej fabriky beží, rovno pred riaditeľom zastane, lístok mu ukáže.

- Máme, máme, - pokýva riaditeľ hlavou. - Koľko by ste si želali?

- Kupujem všetko, čo je, pretože moja manželka si to môže dovoliť!

Začudoval sa riaditeľ, ale nepovedal nič, pretože Párumpár zaplatil čistým zlatom, aj keď šarkaním. Nuž riaditeľ rozkázal naplniť sudy všetkým krémom, ktorý mali na sklade, a zaviezť ich pred dračiu dieru, aby to bolo s donáškou do domu, ako sa vraví.

Šťastlivý Párumpár na dieru zaklope, manželku von vyvolá, šór sudov jej predstaví:

- Tu máš, Bibinella, urobil som všetko, ako si kázala!

Dračica očami zagúľa, každý sud otvorí, krém oňucháva a vraví:

- No, povedzme. Nevonia zle. Ale ako sa to má užívať a využívať?

Párumpár sa roztrasie ako membrána za rána. Na to sa veru zabudol opýtať!

- Ale, ženička milovaná, - jachce načisto vykoľajnicovaný, - akože by sa to užívalo? Len tak, ako každá plnka. Do krémešov, do tortičiek alebo krémrolí. Ak chceš, môžeš aj v podobe sendvičovej nátierky!!!

Nuž hneď začne Bibinella vyrábať torty, cestá krémešové, krémrolové aj šamrolové a plní to všetko regeneračným krémom značky Superbaby.

Od toho dňa trikrát denne zje Bibinella krémový zákusok. Nejde jej veľmi dole dračím dvojhrdlom, ale čo nespraví žena, aby bola mladá, až neplnoletá. So žalúdkom síce odvtedy tiež nie je akosi zadobre, ani priveľké omladnutie nepociťuje, no múdry manžel, šarkan Párumpár, jej trikrát denne, po každom krémovom zákusku zhíkne:

- Bibinella, šťastie moje dvojhlavé, takto mlado si ešte nikdy nevyzerala...

Dračica je spokojná, lebo drakovi nikto neprotirečí. Na šírom okolí totiž niet iného draka. Hlavne, že odvtedy tí dvaja šťastne žijú. Ak, pravda, nepomreli.



En ten týnus drakulínus,

fajnus krémus plnkolínus,

kozmetikus medecínus,

elce pelce draus,

rozprávka je aus!
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/rozpravky/10304-o-dvojhlavej-dracici/