Ako čižmárik prešiel cez rozum opatrnému Brianovi

Slovenský jazyk » Rozprávky

Autor: mamicka
Typ práce: Ostatné
Dátum: 05.12.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 685 slov
Počet zobrazení: 2 030
Tlačení: 181
Uložení: 226
Ako čižmárik prešiel cez rozum opatrnému Brianovi (Rozprávka)
Bol raz jeden mladý gazda, a nežil si zle, hoci veľa bohatstva nemal. Čo Brian raz v ruke držal, to nepustil, nuž vravelo sa o ňom, že časom iste zbohatne.

Vracal sa raz neskoro večer z jarmoku. Keď už bol blízko domu, začul z tŕnia nad úvozom žalostný nárek.

,Kto to narieka,' lámal si hlavu, dieťa to nie je, ani starec, ale hlas je tenký a slabý. No nič, pôjdem ta pozrieť.'
Nárek ho priviedol do černičia.

Mesiačik jasne svietil, nuž Brian čoskoro zazrel drobučkeho človiečika, zachyteného na tŕni.

„Ach jaj, pozrimeže, ako si sa sem dostal, človiečik?" zhíkol gazda. Vtom zakopol o čosi, a keď sa zohol, videl roztrúsené kopytá, kože, dratvy, šidlá a všeličo, čo k čižmárskemu remeslu treba.

„Pozor, neposkáč mi po všetkom, veď ma na mizinu privedieš!" jačal drobný človiečik z tŕňa. „Nože mi pomôž a vysloboď ma, ale opatrne, mám dnes na sebe nové nohavice."

„Aha!" prisvedčil Brian, opatrne sňal drobučkého čižmárika z černičia, ale držal ho v stisnutej hrsti.

„Vyslobodil som ťa, ale ťa nepustím, kým mi neprezradíš, kde nájdem zakopaný zlatý poklad."

„Nevidíš, že som čižmár a nemám poklady?" pišťal drobný človiečik. „A načo ti je poklad, zaobídeš sa i bez neho."

„Načo mi je?" čudoval sa Brian. „Driem od svitu do noci, a len-len že vyžijem. Ak nevykopem niekde zlatý poklad, nikdy nezbohatnem. Nuž bol by som blázon, keby som ťa pustil, kým mi neprezradíš, kde nájdem poklad. Takí, ako si ty, vedia, kde je zakopané zlato."

Dlho sa čižmárik a Brian naťahovali. Čižmárik nechcel prezradiť, kde je zakopaný poklad, a Brian nechcel drobného mužíčka pustiť na slobodu.

Naveľa, naveľa zaviedol čižmárik nášho gazdu pred husté černičie a ukázal naň prstom.

„Pod týmto kríkom nájdeš zakopaný poklad," vravel. „A teraz ma pusť!"

„Hej, pustím ťa, a potom sa ukáže, že si ma oklamal!" zvolal Brian. „Najprv mi ukáž poklad, potom ťa pustím."

„Ako by som ti mohol ukázať plný kotol zlata? Veď je hlboko pod černičím a ja ho nevládzem vytiahnuť. Hádam len vidíš, aký som maličký."

Brian rozmýšľal chvíľu, poškrabkal sa za uchom, potom i za druhým a napokon ustúpil i on zo svojho. Kázal čižmárikovi:

„No dobre, pustím ťa, ak mi sľúbiš, že mi vynesieš aspoň jednu-jedinú najmenšiu zlatôčku z pokladu, aby som videl, že si ma nevodil za nos."

Čižmárik napokon pristal a Brian ho pustil. Drobný človiečik sa šikovne spustil popri černičí do zeme a o chvíľu sa jeho červená čiapočka znova ukázala pod kríkom.

Fučal a stonal, ale vykotúľal spod zeme malý zlatý peniažtek. Brian si ho zdvihol a obzeral pri mesačnom svite, aj doň zahryzol, aby sa presvedčil, že ho čižmárik neoklamal, ale peniaz sa zdal pravý, z rýdzeho červeného zlata.

„No, už je dobre," podskočil si Brian. Obzeral sa okolo seba, ale čižmárika už nevidel. Stratil sa mu ktovie kde.

,Hej, ale ako teraz nájdem svoj poklad?' lámal si hlavu gazda. ,černičie holými rukami zo zeme nevytrhnem a motyku ani rýľ tu nemám. Ak si pôjdem domov po náčinie, ako nájdem medzi toľkým krovím práve toto černičie?' Brian dlho premýšľal, až mu napokon zišlo na um, čo ho celkom iste privedie naspäť k jeho černičiu. Sňal si z krku novú červenú šatku a uviazal ju silným uzlom na najdlhší výhonok, potom sa rozbehol domov, preskakoval krovie a letel ozlomkrky, len aby sa čím skôr mohol vrátiť k pokladu.

Doma si vzal veľké vrece na zlatky aj kopáčske náčinie a už ho nebolo. Bežal hore úvozom, a keď sa mu videlo, že je na tom istom mieste, skade ho malý čižmárik viedol k černičiu s pokladom, vyškriabal sa rovno do krovia. Tŕne mu doškriabali ruky aj tvár, ale Brian o nič nedbal, iba sa obzeral, kde sa mu začervenie jeho nová šatka. Vtom sa zháčil a zastal, akoby do zeme vrástol. Obe stráne nad úvozom sa teraz červeneli. Na každom kríku - rástlo ich tu neúrekom - akoby horela ohnivá šatka.

„Keby som tu kopal sto rokov, aj tak všetko černičie nevykopem!" zhíkol Brian. Nuž takto prešiel čižmárik opatrnému gazdovi cez rozum a Brian si veru svoj poklad nikdy nevykopal.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#červená čiapočka


Odporúčame

Slovenský jazyk » Rozprávky

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu