Ropucha a dážď

Ropucha a dážď (Rozprávka)
Kedysi veľmi dávno - keď ešte ani ľudia na zemi nežili - udrela jedného roku taká suchota, akej nebolo pamätníka. Na mnohých miestach korytá riek vyschli a žeravé lúče slnka sa odrážali iba na holom piesku a sivých skalách. Mŕtve ryby plávali na hladinách jazier, ktoré sa zo dňa na deň premieňali na plytké, malé kaluže kalnej, zahnívajúcej vody. Neúprosný vietor z vrchov vytrhal z popraskanej zeme ostrý prach, a ten bezcitne pichal oči zvierat. Rastliny odumreli, v zožltnutých húštinách nebolo jediného zeleného stebla trávy, nikde sa nepohyboval hmyz. Posledné lístie stromov, spálené horúcim suchým povetrím, odletúvalo doďaleka, do bezútešných sivých, holých šírav plání. Všetko navôkol odumieralo a všetky zvieratá cítili, že aj ich potomstvo ohrozuje pomalá, ale neúprosná vyčerpanosť. Zdalo sa, že všetky zvieratá sú odsúdené na vyhynutie.

Preto ropucha, ustráchaná o svoju rodinu i o seba, rozhodla sa ísť podať žalobu do neba. Vzala so sebou líšku, medveďa a tigra. Preskakujúc z hviezdy na hviezdu, prišla táto skupinka zvierat k bráne paláca Thien Dinha, nebeského cisára.

Ropucha, ako vedúca výpravy, podišla k bráne prvá, ostatné zvieratá zaostali kúsok za ňou.

Pri bráne stál bubienok a ropucha začala doň tĺcť, aby niekoho privolala. Čoskoro sa zjavil strážca nebeskej brány, aby zistil, čo sa deje. Pootvoril nebeské vráta a opatrne pozrel von. Najprv nevidel nič, napokon však zbadal pri svojich nohách maličkú ošklivú bytosť s guľatými vyvalenými očami, s bradavicovou kožou, ako sedí na malých čaptavých nohách. Bola to ropucha. Strážcu striaslo. Zaraz odišiel ohlásiť prítomnosť tohto ošklivého tvora a oznámiť, kto sa to odvážil rušiť pokoj nebeského cisára.

Odveký vladár Thien Dinh, rozhnevaný toľkou bezočivosťou, zavolal k sebe kŕdeľ kohútov a prikázal im, aby votrelca odohnali od brány. Ale ropucha, len čo zbadala prichádzať kohúty, zavolala líšku, aby ich pohrdúsila. A tak sa aj stalo.

Nebeský cisár sa ešte väčšmi nahneval a poslal proti líške svorku psov. Tie sa vyrútili s brechotom, lebo pach líšky ich prudko podráždil. Ropucha zavolala na pomoc medveďa. Mocné zviera hneď zahnalo útočiacu svorku, no najprv niekoľkých psov roztrhalo.

Výsledok tohto zápasu vyvolal v nebeskom paláci veľké rozhorčenie a sám cisár vyslal proti medveďovi, ktorý sa stal na bojisku pánom, skupinu vojakov zo svojej osobnej stráže. Boli to strážcovia mocní, dobre urastení a z očí im sálala túžba po boji. Ale na rozkaz ropuchy, ktorú si nikto z nich nevšimol, pretože bola maličká, zjavil sa jej ďalší, už tretí spoločník na tejto výprave. Tiger! Tigrov nečakaný skok vyvolal paniku medzi vojakmi nebeského vládcu, všetci sa zvrtli a utekali pod ochranu Thien Dinha. Ešte aj bránu zabudli zavrieť za sebou.

Nebo priznalo svoju porážku a ropucha smela vojsť do paláca najmocnejšieho vládcu. Nebeský cisár bol konečne ochotný vypočuť si sťažnosť pozemských zvierat. Počúval, počúval a začal si robiť obraz o ukrutnej suchote, ktorá sužovala zem a ohrozovala život zvieratstva, a tým aj jeho potomstva. Ropucha sa uklonila a požiadala, aby nebeský cisár hneď rozkázal zmeniť túto smutnú, nespravodlivú situáciu. Vladár Thien Dinh preto rozkázal Šarkanovi, ktorý bol poverený robiť záplavy, aby spustil na zem netrpezlivo očakávané lejaky.

Nebeské splavy sa otvorili a vysmädnutú zem napájal blahodarný lejak. Potôčiky, bystriny a rieky sa znova rozzurčali ako kedysi, jazerá sa znovu napĺňali a všade, na holých pustých poliach začali klíčiť semená, konáre vyrážali púčiky a príroda si znova obliekla zelený šat. Spolu s rastlinstvom opäť sa vrátil život všetkým tvorom na zemi.

Nebeský cisár, aby predišiel podobným zemským deputáciám až do najvyššieho dvora, povedal ropuche: „Nabudúce nemusíš sa ty a tvoji priatelia unúvať na takú ďalekú cestu. Ak príde také sucho ako teraz, stačí, ak vyjdeš z vody a ukážeš sa na suchej zemi. Jednoducho si sadni na slnkom zohriaty breh a zavolaj ma. Tu hore bude vždy jeden z duchov, ktorý ťa vypočuje, a mňa o všetkom upovedomí. Ja potom zošlem dážď."

Od tých čias, len čo sa ukáže ropucha na súši, nebeský cisár hneď vie, že tlmočí výzvu: Na zemi túžia po daždi!
Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/rozpravky/10346-ropucha-a-dazd/