Premenlivá princezná

Slovenský jazyk » Rozprávky

Autor: mamicka
Typ práce: Ostatné
Dátum: 05.12.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 879 slov
Počet zobrazení: 2 732
Tlačení: 249
Uložení: 240
Premenlivá princezná (Rozprávka)
Kde bolo, tam bolo, za troma horami koláčov, za troma morami kávy, šepla mi Rozprávka voľačo... povedal som, samozrejme: „Dobrý večer, ďakujem vám, výborne ste mi poradili!" ...a hneď som si rozprávku spravil. Počúvajte, akú:

Kde bolo, tam bolo, bolo raz jedno kráľovstvo a v ňom tri zlaté tróny. Na jednom sedel kráľ, na druhom kráľovná a na treťom - jejdanenky, na treťom by mala sedieť princezná. Ale nesedela a nesedela, lebo práve behala po kráľovskom pôjde. A na tom pôjde našla okrem iných vecí aj veľkú debnu s nápisom:

Cudzím vstup zakázaný!

Princezná si pomyslela: Veď ja nie som cudzia. Ja som naša, kráľovská, tak ja si tú debnu otvorím a pozriem, čo sa v nej skrýva.

Otvorila debnu a - panenka Marijánka! - uvidela asi pol milióna fľaštičiek. Boli to lieky od výmyslu sveta. Prezrela si princezná fľaštičky, čítala nápisy na nich, ako napríklad: Phenylmethyltetra-hydrooxaxinumhydrochloricum a pod tým zrozumiteľne napísané:

Na schudnutie.

„To sa mi hodí," potešila sa princezná. „Práve som potrebovala niečo na schudnutie!"

Urobila „ham, ham, ham" - a spapkala všetko, čo bolo v tej fľaštičke. Vo chvíli pocítila, že chudne a chudne a padajú z nej princeznovské šaty.

Zišla teda dolu z pôjda, že sa preoblečie, a na chodbe stretla kráľovnú:

„Mamička, prosím si druhé šaty, lebo som trocha schudla," povedala princezná strašne chudým hláskom.

„Kto ste?" opýtala sa kráľovná, ktorá nespoznala svoju premenenú dcéru. „Kto ste a čo tu robíte?"

„Ale mamička, ja som predsa princezná, hihihi," zasmiala sa princezná chudulinko.

Kráľovná si prezrela tú tenkú postavu a vraví:

„Nie! A stokrát nie! Vy ste chudá ako trio! Moja dcéra je taká akurát!" a zazvonila na služobníctvo, že dá tú neznámu stvoru vyviesť von z hradu.

Princezná sa zľakla:

„Vlastná mamička ma nepoznala! Musím sa dať do poriadku!" a rozbehla sa znova na pôjd. Otvorila debnu, hľadala, hľadala, až našla fľaštičku s nápisom: Na stučnenie. Naliala si všetko rovno do úst a pobrala sa k rodičom. No už na schodoch cítila, že sa rozširuje a rozširuje, a kým prišla pred kráľovský trón, začali na nej pukať princeznovské šaty. Keď zastala pred trónom, bola z nej okrúhla guľa.

Poklonila sa guľa pred kráľom a povedala tučným hlasiskom:

„Môj kráľovský otče!!!"

Kráľ sa strhol, vyskočil na rovné nohy:

„Firnajz, mirnajz, kde sa tu vzala táto obryňa? Akýže som ti ja otec, ty guľaté stvorenie? Moja dcéra je normálna, a nie takýto pampúch! Strať sa z mojich očí, aj z môjho hradu!" a zazvonil na kráľovských psov.

Princezná nečakala, ale behom na pôjd a bleskove začala prehľadávať lieky. Boli tam všelijaké: na vyrovnanie uší, na zmodrenie očí, proti slepačiemu moru... až nakoniec našla fľaštičku s nápisom: Na rastenie do výšky.

To bude ono, pomyslela si princezná. Keď narastiem do výšky, tak schudnem.

A našup vypila tú medecínu.

Keď zastala pred trónom, bola až po povalu, a keď zvolala:

„Rodičia moji," preborila hlavou strechu a rástla pomaly, ale isto pod oblaky.

Kráľ a kráľovná vykríkli:

„Pomóc! Mátoha!" a ušli sa schovať do pivnice.

Princezná už mala hlavu nad oblaky, strašne plakala a všetci mysleli, že prší.

„Čo ja teraz urobím, ako sa ja zachránim," bedákala vysokánskym hlasom.

Potom pretiahla trojkilometrovú ruku cez pôjdové okienko a začala si podávať až hore k oblakom fľaštičky. Po troch hodinách našla konečne kvapky: Na zmenšenie. Vypila ich a v momente sa zmenšovala.

„Dosť! Stačí!" zvolala, keď už bola normálnej veľkosti. Ale kvapky sú kvapky, tie nemajú uši, účinkujú, dokedy chcú. Tak sa princezná zmenšovala, zmenšovala, už bola ako prváčka, potom ako decko z jaslí, potom ako novorodeniatko, potom ako bába, potom ako bábika. Potom už len ako myška, potom ako chrústik, potom ako pánbožkova kravička, potom ako blška, potom ako pieskové zrnko, ako prašné zrnko... a nakoniec ostala malililililililinká ako bacil. Vôbec ju nebolo vidieť.

Kráľ a kráľovná vyliezli dávno z pivnice a s hrôzou hľadeli, čo sa robí s ich kráľovskou dcérou.

„Ó, bohovia!" nariekal kráľ a šklbal si posledné štyri vlasy.

„Ó, bohyne!" kvílila kráľovná a trhala si čerstvú trvalú. Potom vbehli obaja do kráľovskej pracovne. Kráľ privliekol najjemnejší mikroskop a zanariekal:

„Dcéruška drahá, my ťa nevidíme, ale ty nás istotne počuješ. Buď taká láskavá, vlez pod tento mikroskop, nech sa presvedčíme, či si celá a zdravá."

Prešla hodina, dve, princezná išla, išla, ale trvalo jej to strašne dlho, lebo pre takú bacilovú veľkosť to bolo ako celodenný výlet.

Okolo polnoci kráľ odrazu zajasal nad mikroskopom:

„Tu je, tu ju máme! Naša drahá princezná žije!"

Naozaj: pod mikroskopom bolo jasne vidieť princezničku, ako sedí a utiera si zaslzené očká.

„Vydrž, dcéra kráľovská!" povedal kráľ. „Hneď prinesiem liečivá!"

Vybehol na pôjd, prehrabal celú velikánsku debnu a priniesol fľaštičku s nápisom: Na normalizáciu osobnosti. Kvapol pod mikroskop a vraví:

„Napi sa, dieťa moje, ale opatrne!"

Princezná oblizla kvapôčku - a hneď bola ako prašné zrnko. Oblizla ešte raz - a bola ako pánbožkova kravička. Potom sa napila ešte a ešte - a odrazu bola taká, ako vždy bývala. Hodila sa do náručia svojim kráľovským rodičom a bola radosť nad radosti, že sa to tak dobre skončilo.

Len keď už všetci v spánku pospali, sadol si kráľ za písací stôl, vybral hárok linajkového papiera, namočil husacie brko do čierneho atramentu a napísal článok: Zamykajte liečivá pred deťmi. Ten článok bol potom uverejnený vo vedeckých novinách. Ak máte chuť, môžete si ho prečítať. Veľmi sa poučíte a vzdeláte, naozaj!

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#rozpravka kde bolo tam bolo #malá princezná


Odporúčame

Slovenský jazyk » Rozprávky

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.023 s.
Zavrieť reklamu