Vojna zvonov

Vojna zvonov (Rozprávka)
Bola raz jedna vojna, veľká a strašná vojna, v ktorej padlo veľa vojakov na jednej i na drahej strane. My sme boli tu a naši nepriatelia zasa tam. Strieľali sme na seba vo dne v noci, ale vojna trvala dotiaľ, kým sa nám jedného dňa neminul bronz na kanóny a nemali sme už ani železa na bodáky, atakďalej.

Náš veliteľ, generál Bombác Pifpafón z Piškuntálie, rozkázal postŕhať z kostolných veží všetky zvony, zliať ich dokopy a uliať z nich obrovský kanón: jediný, ale taký obrovský, aby jedným výstrelom vyhral vojnu.

Na zdvihnutie tohto kanóna bolo treba stotisíc žeriavov, na jeho prepravu na front bolo treba deväťdesiatsedem vlakov. Generál Bombác Pifpafón z Piškuntálie si šúchal od radosti dlane a vravel: „Keď môj kanón vystrelí, nepriatelia utečú až na Mesiac."

Veľká chvíľa konečne nadišla. Obrovská hlaveň kanóna zívala na nepriateľa. Zapchali sme si vatou uši, aby nám tlak vzduchu nepretrhol ušné bubienky.

Generál Bombác Pifpafón z Piškuntálie nariadil, aby delostrelec stisol gombík, a zrazu od jedného konca frontu na drahý zahlaholilo obrovské zazvonenie:

„Bim, bam, bom."

Vytiahli sme si vatu z uší, aby sme lepšie počuli.

„Bim, bam, bom!" hrmel kanón zo všetkých kanónov najkanónovitejší. A stotisíc ozvien zopakovalo horami a dolinami: „Bim, bam, bom."

„Páľ!" zakričal generál zo všetkých generálov najgenerálskejší po druhý raz.

„Páľ, do Čerta!"

Delostrelec stisol znova gombík a znova zahlaholil slávnostný koncert zvonov od zákopov po zákopy. Akoby boli zvonili všetky zvony našej vlasti. Generál nad všetkých generálov si trhal vlasy od zlosti a trhal si ich, kým mu nezostal jediný.

Potom zavládlo ticho. A zrazu z druhej strany frontu, akoby sa boli dohovorili, odpovedalo veselé a ohlušujúce: „Bim, bam, bom!"

Totiž musíte vedieť, že aj nepriateľský veliteľ, maršal Bomben Piff-paffonn von Pischkunthalien mal taký istý nápad a dal tiež uliať obrovský kanón zo všetkých zvonov svojej krajiny.

„Bim, bom!" hlaholil teraz náš kanón.

„Bam!" odpovedal mu nepriateľský kanón. A vojaci obidvoch armád vyskakovali zo zákopov, odhadzovali pušky, bežali si v ústrety, tancovali a kričali:

„Zvony, zvony! Koniec vojny! Vypukol mier!"

Generál zo všetkých generálov najgenerálskejší, a maršal zo všetkých maršalov najmaršálskejší skočili do svojich pancierových áut a uháňali ozlomkrky, kým nespotrebovali všetok benzín, ale hlahol zvonov ich neprestal prenasledovať.

A prenasleduje ich doteraz.
Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/rozpravky/10412-vojna-zvonov/