Cesta, ktorá neviedla nikam

Slovenský jazyk » Rozprávky

Autor: mamicka
Typ práce: Ostatné
Dátum: 05.12.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 628 slov
Počet zobrazení: 2 603
Tlačení: 196
Uložení: 244
Cesta, ktorá neviedla nikam (Rozprávka)
Za dedinou sa cesta rozvetvovala na tri smery: jedna viedla k moru, druhá do mesta a tretia neviedla nikam.

Martino to vedel, pretože sa vypytoval mnohých ľudí a všetci mu dali tú istú odpoveď:

„Tamtá cesta? Nevedie nikam. Je zbytočné po nej ísť."

„A kam až ide?"

„Nejde nikam."

„Tak načo ju potom postavili?"

„Nikto ju nepostavil, vždy tam bola."

„A nikto na ňu nikdy nešiel pozrieť?"

„Ty si teda tvrdohlavec! Ak ti vravíme, že na nej niet čo pozerať, tak..."

„To nemôžete vedieť, ak ste tam nikdy neboli." Bol taký zanovitý, že ho začali prezývať Martino Zanovitíno. Ale on si z toho nič nerobil a ďalej myslel na cestu, ktorá neviedla nikam.

Keď už bol taký veľký, že ho dedko nemusel vodiť za ruku, keď prechádzal cez cestu, raz ráno zavčasu vstal, vyšiel z dediny a bez váhania sa pustil na tajomnú cestu a kráčal stále dopredu. Cesta bola plná dier a bodľačia, ale na šťastie už dlho nepršalo, takže tam nebolo kaluží. Napravo i naľavo sa tiahol dlhý plot, ale čoskoro sa začali lesy. Konáre stromov sa splietali nad cestou a vytvárali tmavý a chladný tunel, do ktorého iba tu a tam prenikal slnečný lúč namiesto neónových žiariviek.

Kráčal, kráčal, tunel sa nie a nie skončiť, cesta nemala konca-kraja, Martina Zanovitína boleli nohy a už si začínal myslieť, že by bolo lepšie vrátiť sa, keď zrazu zbadal psa.

,Kde je pes, tam je dom,' uvažoval Martino, ,lebo aspoň človek.'

Pes mu bežal v ústrety, vrtiac chvostom, a oblizoval mu ruky. Potom sa rozbehol pozdĺž cesty a na každom kroku sa obzeral, či Martino ide za ním.

„Idem! Idem!" vravel zvedavý Martino Zanovitíno. Konečne les začal rednúť, na oblohe sa ukázalo slnko a cesta sa skončila pri vysokej železnej bráne.

Cez mreže zazrel Martino zámok s pootváranými dverami a oblokmi, zo všetkých komínov vychádzal dym a z balkóna mu kývala na pozdrav prekrásna panička a veselo zaštebotala:

„Len smelo, len smelo, Martino Zanovitíno!"

„Tíha!" zaradoval sa Martino.„Ja som nevedel, že sem prídem, ale ona to vedela..."

Odtlačil bránu, prešiel parkom a vošiel do zámockej siene práve včas, aby sa mohol pokloniť krásnej paničke, ktorá už schádzala zo schodišťa. Bola utešená, oblečená krajšie ako víly a princezné a pritom bola aj veselá a usmievala sa:

„Tak ty si tomu neveril?"

„Čomu?"

„Tej rozprávke, že táto cesta nevedie nikam."

„Bola veľmi hlúpa. Ale komu sa nelení, tomu sa zelení."

„Pravdaže, stačí len chcieť a pohnúť sa. Teraz poď za mnou, ukážem ti zámok."

Bolo tam vyše sto komnát, plných všakových pokladov, ako v tých zámkoch z rozprávky, kde spia Šípkové Ruženky a kde draky strážia svoje bohatstvá. Boli tam diamanty, drahé kamene, zlato, striebro a zakaždým krásna panička vravela: „Vezmi si, vezmi si, koľko chceš. Požičiam ti vozík, vezmi si, kolko uvezieš."

Viete si predstaviť, že Martino sa nedal prosiť. Odišiel s plným vozíkom.
Na kozlíku sedel pes, bol to cvičený pes a vedel držať opraty a brechať na kone, keď sa im driemalo alebo schádzali z cesty.

V dedine, kde ho už pokladali za mŕtveho, privítali Martina Zanovitína s veľkým začudovaním. Pes po vykladal na námestí všetky jeho poklady, zavrtel dva razy chvostom na pozdrav, vyskočil na kozlík a stratil sa v kúrňave prachu. Martino všetkých bohato obdaroval, priateľov i nepriateľov, a sto ráz musel rozprávať svoje dobrodružstvo a vždy, keď končil, niekto odbehol domov, vzal vozík a koňa a vyhrmel na cestu, ktorá neviedla nikam.

Ale ešte toho večera sa vrátili všetci jeden po druhom nazlostení a s dlhým nosom: cesta sa pre nich končila uprostred lesa, pri hustej stromovej stene, v mori bodľačia. Nebola tam už ani brána, ani zámok, ani krásna panička. Pretože niektoré poklady sú iba pre toho, kto sa vydá prvý na neznámu cestu, a prvý bol Martino Zanovitíno.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#vratil sa z dlhym nosom #Draky #cesta ktora nikam nevedie


Odporúčame

Slovenský jazyk » Rozprávky

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu