Kráľ Midas

Kráľ Midas (Rozprávka)
Kráľ Midas* bol veľký márnotratník. Každý večer usporadúval slávnosti a tance, až sa ocitol na mizine. Zašiel k čarodejníkovi Apolónovi, porozprával mu svoje ťažkosti a Apolón ho obdaril čarovnou mocou: „Všetko, čoho sa rukami dotkneš, zmení sa na zlato."

Kráľ Midas vyskočil od radosti a bežal k svojmu autu. Len čo sa dotkol kľučky na dverách, auto sa zmenilo na zlato: kolesá boli zo zlata, obloky zo zlata, motor zo zlata. Aj benzín zo zlata, takže motor už nešiel a bolo treba poslať po voz s volmi, aby ho naložili a odtiahli.

Kráľ Midas sa prechádzal doma po svojich komnatách a nevdojak sa dotkol mnohých vecí: stolov, skríň, stolíc, a všetko sa premenilo na zlato. Zrazu pocítil smäd, dal si priniesť pohár vody, ale keď ho chytil do ruky, pohár zostal zlatý; aj voda v ňom, a keď sa chcel napiť, musel mu lokaj lyžicou lievať vodu do úst.

Prišiel čas jedla.

Kráľ Midas sa dotkol lyžičky a lyžička sa zmenila na zlato.

Všetci stolovníci tlieskali rukami a prosili: „Výsosť, dotknite sa mi gombíkov na kabáte, dotknite sa mi slnečníka!"

Kráľ Midas im všetkým vyhovel, ale keď vzal do ruky chlieb a chcel jesť, aj chlieb sa zmenil na zlato, a keď chcel zahnať hlad, musela ho nakŕmiť kráľovná. Stolovníci sa schovávali pod stôl, čo sa nemohli zdržať smiechu, ale kráľ Midas sa nahneval, chytil jedného za nos, až sa mu nos zmenil na zlatý a nemohol sa vysiakať.

Prišla hodina spánku, ale kráľ Midas nechtiac dotkol sa periny, dotkol sa plachty a matracov, i premenili sa na zlato a boli pritvrdé, aby sa dalo na nich spať.

Prišlo mu stráviť noc postojačky na stoličke, s rukami zdvihnutými dohora, aby sa nebodaj niečoho nedotkol a na druhé ráno bol na smrť ustatý.

Hneď bežal k čarodejníkovi Apolónovi, aby ho zbavil čarov a Apolón mu vyhovel.

„Dobre," povedal mu, „ale daj dobrý pozor. Aby čary prešli, nesmieš sa ničoho dotknúť presne sedem hodín a sedem minút. Čokoľvek, čoho sa v tomto čase dotkneš, zmení sa na kravské lajno."

Kráľ Midas odišiel celý potešený a dával veľký pozor na hodiny, aby sa niečoho nedotkol, kým uplynie sedem hodín a sedem minút.

Bohužiaľ, Midasove hodiny sa trochu ponáhľali a každú hodinu boli vpredu o jednu minútu.

Keď kráľ Midas odpočítal sedem hodín a sedem minút, otvoril auto, sadol doň, a vtom sa ocitol na ozrutnej kope kravského lajna, pretože do konca čara mu ešte chýbalo sedem minút.



(*Midas - kráľ starovekej krajiny v Malej Ázii)
Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/rozpravky/10427-kral-midas/