Ako si korytnačka a opica rozdelili strom – Filipínska rozprávka

Ako si korytnačka a opica rozdelili strom

Raz sa korytnačka opaľovala, odrazu zazrela, ako k nej dolu riekou čosi pláva. Keď to priplávalo bližšie, zistila, že je to banánovník. Skočila do vody, priplávala k stromu a privliekla ho k brehu. Ale nevládala ho vyniesť na breh, preto šla hľadať pomoc.

Ale opica myslela najskôr na seba a povedala: – Za pomoc chcem polovicu stromu.

Korytnačka odpovedala: – Keď mi pomôžeš, rozdelím sa s tebou.

Opica a korytnačka teda spoločne dotiahli strom ku korytnačkinej záhrade. – Teraz vykopeme jamu a strom zasadíme, – navrhla korytnačka.

Ale opica sa priečila: – Och, nie. Povedali sme, že sa rozdelíme.

Korytnačka neochotne rozsekla strom napoly.

Opica pozrela na hornú polovicu stromu so zeleným lístím, a keďže sa jej pozdalo, že je to lepšia časť, povedala: – Horná polovica je moja.

Vzala si teda polovicu stromu so zeleným lístím do svojej záhrady a zasadila ju. Korytnačka zasadila svoju čiastku s koreňmi a hlinu udupala.

Opici čoskoro zelená polovica stromu uvädla a vyhynula. Korytnačkina polovica však vyhnala nové listy a po čase zarodila banány.

Keď banány dozreli, korytnačka ich chcela pooberať, ale nemohla vyliezť hore. Znova priviedla opicu a prosila ju, aby vyliezla na strom a pozhadzovala banány na zem. – Za námahu ti dám niekoľko banánov, – odpovedala.

Opica vyliezla hore. Sadla si navrch stromu a spokojne sa začala napchávať. Korytnačka stála a čakala, ale opica banány nezhadzovala. Sedela a jedla.

Teraz sa už korytnačka nazlostila.

Odišla, nazbierala tŕňov a pichliačov z kríkov a porozsýpala ich okolo stromu. Potom sa skryla. Keď opica zjedla posledný banán, zoskočila a dopadla na tŕne. Od bolesti sa metala, skákala sem i tam a vrešťala ako pominutá. Bolesť neprestávala, lebo kdekoľvek stúpila, všade sa jej do nôh zabodávali nové a nové pichliače.

Korytnačka sa na všetko dívala a nakoniec sa nemohla zdržať smiechu. Keď ju opica začula, rozbehla sa k nej, chytila ju a prevrhla na chrbát. Korytnačka sa nemohla ani pohnúť.

Opica potom zvolala: – Konečne ťa potrescem za tvoju zlomyseľnosť. Mám ťa zmlátiť palicou? Alebo ťa mám hodiť do mažiara a roztĺcť na múku? Či ťa mám zhodiť z kopca? A pospomínala veľa iných podobných trestov.

Napokon korytnačka povedala: – Keď ma tak veľmi chceš potrestať, prosím ťa, zhoď ma z kopca, alebo ma roztlč v mažiari, alebo rozmláť palicou. Potrestaj ma hocijako, len ma nehoď do vody.

Keď to opica počula, zaradovala sa.

Zmárnim ťa vo vode!

Chytila teda korytnačku, priniesla ju k rieke a hodila do najväčšej hlbočiny. Voda sa rozšpľachla a korytnačka zmizla.

Opica sa však dlho netešila, lebo korytnačka po chvíli vyplávala na hladinu a vystrčila hlavu.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/rozpravky/14978-ako-si-korytnacka-a-opica-rozdelili-strom-filipinska-rozpravka/