Zóny pre každého študenta

Hadí jed – Austrálska rozprávka

Hadí jed

Za dávnych čias, keď zem bola ešte mladá, panovali medzi zvieratami inakšie poriadky ako dnes. V tých časoch Ujubuluj, čierny had, nemal jed, ale Mangungali, veľký iguana, ho mal. Vraví sa, že Mangungali bol vtedy väčší ako teraz a bol postrachom všetkých ľudí. Kdekoľvek a kedykoľvek sa mu zachcelo, uštipol človeka a usmrtil ho. Všade sa ho báli.

Zvieratá to napokon veľmi nahnevalo, nuž sa všetky zvieracie rody zišli k jazeru snemovať. Radili sa, čo urobiť, aby iguana prestal kántriť ľudí. Veľa sa hovorilo; jedni radili to, druhí ono, ale nikto nevymyslel spôsob, ako zachrániť bratský rod ľudí pred Mangungalim.

Už sa začali rozchádzať, keď ta prišiel Ujubuluj, čierny had, a pýtal sa, o čom bola reč.

Dinevan, emu, povedal, že iguana je neľútostný k ľuďom a hrozí nebezpečenstvo, že vyhynú, ak mu v tom nezabránia.

Bóra, kenguru, povedal: – Aj keby sme sa s ním pustili zápasiť, usmrtil by nás jedom, ktorý nosí v skrytom mechúriku. Hoci nechceme, aby ľudí, našich príbuzných, vyhubil, nevieme, ako Mangungaliho zneškodniť.

Ujubuluj, čierny had, povedal: – Ja zachránim ľudí pred Mangungalim.

Opýtali sa ho: – Ako to urobíš?

A on odpovedal: – To je moje tajomstvo. No ešte pred zajtrajším západom slnka odoberiem Mangungalimu jedovatý mechúrik.

Vypočuli ho a riekli: – Ešte pred západom slnka umrieš od Mangungaliho jedu. Každý zomrie, ktokoľvek s ním zápasí.

Ujubuluj, čierny had, odišiel zo snemu a rozmýšľal, ako zvíťaziť nad iguanom. Vedel, že musí byť obratný a prefíkaný, lebo iguana je väčší a mocnejší, lepšie počuje, aj sa rýchlejšie pohybuje, a k tomu má mechúrik s jedom.

Čierny had sa rozhodol, že bude čakať, kým sa iguana nenasýti.

Odišiel teda k Mangungaliho domu, tam si ľahol a spal. Ráno, keď vyšlo slnko, čierny had čakal, pokým iguana nevyjde, a potom ho v bezpečnej vzdialenosti nasledoval. Videl, ako napadol troch ľudí a smrteľne ich uštipol. Hľadel naň, kým svoje obete nezjedol. Potom sa iguana pobral do svojho domu. Veľmi sa najedol, nuž ospanlivý ľahol si a zaspal.

Tak čierny had čakal a iguanu neudrel. Mangungali spal veľmi dlho. Keď sa konečne zobudil, zdvihol sa a uvidel Ujubuluja. Vyrútil sa naň, ale čierny had skríkol: – Počkaj! Ak ma zabiješ, nedozvieš sa, čo som ti prišiel oznámiť. Sprisahali sa proti tebe!

Iguana riekol: – Povedz mi o sprisahaní a ja ti darujem život. Ani tvojmu plemenu nikdy neublížim.

A pohol sa, akoby chcel odísť. Ale iguana zavolal: – Počkaj chvíľu! Daj inú podmienku.

Nakoniec iguana vybral mechúrik z úst, položil ho na zem vedľa seba a riekol: – Tu je, ale sa ho nedotýkaj. Usmrtil by ťa.

Kým si Mangungali uvedomil, čo sa stalo, Ujubuluj odišiel. Mangungali ho začal prenasledovať, ale veľa zjedol, preto bol ťažký a nemohol dohoniť čierneho hada.

Ujubuluj prišiel k jazeru, kde ho už čakali rody emu, kenguru a ostatné. Rozpovedal im, čo vykonal. Zvieratá ho pochválili a povedali: – Teraz nám odovzdaj mechúrik s jedom, aby sme ho mohli zničiť.

Ale čierny had odpovedal: – Prečo by som vám ho dával? Ja som ho vzal, preto si ho nechám.

Ony riekli: – Ak nám ho nedáš, nikdy nebudeš môcť vojsť do našich príbytkov.

Ujubuluj odpovedal: – Vojdem do vašich príbytkov, kedy sa mi zachce.

Vtedy si zvieratá uvedomili, že vraví pravdu a nepokúšali sa ho zadržať.

Od toho dňa má Ujubuluj, čierny had, mechúrik s jedom a jeho uštipnutie prináša smrť. A od tých čias je iguana Mangungali bez jedu a prestal byť postrachom krajiny. Jeho uštipnutie už nemôže ľuďom ublížiť.

Teraz sa ľudia vyhýbajú čiernemu hadovi, a nie iguanovi.

Mangungali sa však nikdy nezriekne nádeje, že znovu získa jed, a kedykoľvek sa stretne s Ujubulujom, zápasí s ním. Čierny had má jed, no nemôže ním iguanu usmrtiť, lebo Mangungali je veľký čarodejník a pozná tajomstvo protijedu. Keď ho čierny had uštipne, doplazí sa k istej zelinke, zje ju a tak jed stratí účinok. Toto tajomstvo pozná len rod iguanov.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/rozpravky/14999-hadi-jed-australska-rozpravka/