Strýko Bouki si požičiava koňa – Haitská rozprávka

Strýko Bouki si požičiava koňa

Kdesi na Haiti žili dvaja vrchári. Strýko Bouki a Ti Malice. Bouki bol veľký, mocný a pomalý. Hovorilo sa o ňom, že to chcel v živote dotiahnuť ďalej. Ale bol už raz taký, že sa mu nič nedarilo. Ti Malice bol malý, lenivý, ale prefíkaný. Každý o ňom vedel, že si žije ľahtikársky – z hlúposti iných. Skoro všetci sa mu vyhýbali, iba Bouki obdivoval klamára Ti Maliceho pre jeho fígle. Stalo sa raz, že si strýko Bouki chcel vypožičať koňa, aby mohol odniesť úrodu do mesta. Zašiel teda najskôr za svojím priateľom Moussom vypožičať si somára. – Bouki, – riekol nešťastne Moussa, – somár sa mi včera stratil. Prehľadali sme celé okolie široko-ďaleko, ale niet po ňom ani stopy.

Bouki sa mračil, hneval a všelijako vykrúcal ústa, ale iné mu neostávalo, iba ísť k Toussaintovi vypožičať si koňa.

Celou cestou domov Bouki mumlal a hundral. Ale koňa potreboval – tak čo mal robiť?

Keď ráno vstal, aby sa prichystal na trh, vystrčil hlavu z dvier a videl, že Moussa ide k nemu na svojom somárovi.

Ako Bouki bedákal, šiel po ceste Ti Malice. Zastavil sa pri bráne a počúval. – Vezmi ma so sebou, – povedal Boukimu. – Dostanem od Toussainta tvoje peniaze!

Boukiho tvár sa rozžiarila od šťastia. – Aká skvelá myšlienka! – riekol. – Keby sa ti tak podarilo vymámiť peniaze od toho držgroša!

Strýko Bouki a Ti Malice šli teda k Toussaintovi.

Toussaint si utrel pot z lysej hlavy. – Prasce a kozy! – zachripel. – Vrahovia, chcete toho koňa zmárniť? Veď toto zviera nie je parník! Obchod neplatí!

Bouki a Malice sa dali do smiechu. Smiali sa, až ich bruchá boleli a slzy im tiekli po lícach ako hrach. Keď si pomysleli na Toussainta, znova a znova prepukali v rehot, až ich zadúšalo a lapali dych. Nakoniec, keď sa už nevládali smiať, zišli dolu brehom k Boukiho domu. Pani Boukiová ich pohostila kávou a oni celý čas, ako ju pili, vybuchovali smiechom a rehotali sa.

Strčil ruku do vrecka. Sťastný úsmev sa mu pomaly strácal z tváre. Hľadal v druhom vrecku. Začal sa mračiť.

Bouki iba chabo povedal: – Och! – Ďalej strkal ruky do vreciek. Potom odrazu zhúkol: – Ojoj! Kde je ten zlodej Malice! On mi nedal tých pätnásť gourdov!

Vyletel na cestu, pozerá, ale Maliceho nikde. Bouki začal pofňukávať. Vrátil sa do domu a sadol si.

Strýko Bouki dlho čušal. Nakoniec riekol: – Nemyslím, že by sme to boli dokázali.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/rozpravky/15088-stryko-bouki-si-poziciava-kona-haitska-rozpravka/